5 skrivnosti dobrega, trdnega in trajnega razmerja

Vir: Shutterstock

Na področju nasvetov za dobre partnerske odnose obstaja na tisoče zapisov o tem, kaj je tisto, na kar morata biti partnerja prav posebej pozorna, če želita imeti dolgoročno izpolnjujoče razmerje.

Vseeno pa se mi zdi, da zelo redki zapisi ujamejo bistvene elemente, ki jih sam ocenjujem kot temeljne vidike. Torej tiste vidike, ki jih partnerja morata upoštevati oz. se jih držati, če seveda želita najti dolgoročno izpolnitev svojih sanj znotraj partnerske zveze.

Vir: Shutterstock
Vir: Shutterstock

Dobra, trdna in izpolnjujoča zveza med partnerjema ni tako lahek projekt, kot ga mnogi radi promovirajo. Saj veste, sosedove hruške so vedno bolj debele in delujejo bolj sladke predvsem zato, ker ljudje redko povedo po resnici vse, kar se res dogaja v njihovem razmerju.

Vsako dobro razmerje, tudi najboljše na tem svetu, zahteva stalno pozornost. Potrebna je skrb in ne nazadnje tudi nekaj napora zato, da je zveza živa. Da je izpolnjujoča za oba ter kraj, kamor se oba partnerja rada vračata. Če to razumete, je vaš pogled usmerjen v pravo smer.

V nadaljevanju bom osvetlil pet področij, ki so tudi po mojem mnenju ključna, da boste lažje krmarili skozi vaše razmerje tako, da bo vam in partnerju čim bolje.

1. Komunikacija med partnerjema

Pogovarjajte se in pogovarjajte se čim več. Ni skrivnost, da se razmerja rodijo in tudi umrejo prav zaradi sposobnosti oz. nesposobnosti pogovarjati se … o vsem! Če se dva med seboj nista sposobna pogovarjati, npr. o čustvih ali osebnih potrebah, je prihodnost takšnega razmerja vnaprej obsojena na resne težave.

Vir: Shutterstock
Vir: Shutterstock

V vsakem paru morata oba vpletena najti način, da lahko komunicirata odprto in sproščeno. Prav tako pa je zelo pomembno, da pogovori potekajo tudi redno. Npr. zvečer, ko gredo otroci spat, na rednem sobotnem popoldanskem sprehodu, ko sta sama in podobno.

A pozor! Ključni del dobre komunikacije ni govorjenje, temveč poslušanje. Šele, ko smo sposobni dobro slišati, kaj nam partner sporoča, lahko ustrezno odgovorimo in tudi ukrepamo. Star pregovor na to temo pravi, da nam je Bog dal z razlogom dvoje ušes in samo ena usta. Da veliko več poslušamo, kot govorimo.

2. Sklepanje kompromisov

Kompromis je izraz, s katerim opišemo rešitev, ki zadovolji oba vpletena. Torej, na neki točki moramo prepoznati, da vsega ne moremo imeti oz. da vedno ne more biti samo po naše. Ne moremo ves čas zgolj jemati, temveč moramo tudi dajati.

Vir: Shutterstock
Vir: Shutterstock

Prav občutek, da se moramo ves čas nečemu odrekati, je eden prvih kazalnikov, da ste se znašli v zvezi, ki ni uravnotežena in ne služi obema enako.

Recimo odločanje o preživljanju časa med vikendi. Če prav vsak vikend s partnerjem preživljate v gorah, vi bi pa raje ležali na plaži, se sončili in brali knjige, potem ste se verjetno znašli v takšnem razmerju. Ali pa morata vedno, kadar sta skupaj, gledati ljubezenske filme in romantične nadaljevanke. Kadar si vi želite ogledati nogomet, ste soočeni s pravo vojno za daljinca ter neskončno užaljenostjo svoje partnerice? Takšno razmerje zagotovo ni uravnoteženo.

3. Ne zanemarjajte svojih potreb

Vir: Shutterstock
Vir: Shutterstock

Ljubezen je sicer neuničljiva, vseeno pa včasih tudi plaha ptica. Ko se zaljubimo, svoje potrebe zelo radi potisnemo v ozadje in v ospredje postavimo partnerja. Kasneje, ko začetno zaljubljenost nadgradimo v trajen odnos, pa to lahko povzroči težave.

Vzemimo primer, da se preselimo v skupno domovanje in se eden od partnerjev zaradi otroka odloči za 4-urno službo kljub temu, da mu oz. ji je služba od nekdaj res veliko pomenila. “Žrtev” se sicer zdi lepa, vseeno pa je treba ohraniti trezno glavo in spoštovati svoje želje o tem, kaj vam resnično veliko pomeni. Če je v našem opisanem primeru to kariera, potem je treba najti način, kako to komunicirati in poiskati takšno rešitev, da bosta zadovoljna oba. V nasprotnem primeru bo sčasoma sledilo vedno večje nezadovoljstvo, prepiri, očitki ali še kaj hujšega.

V zvezi z izražanjem potreb se mi zdi zelo pomembno tudi omeniti, da lahko zelo redko srečamo takšen par, kjer bi se kar vse potrebe, želje in zahteve skladale med seboj. Torej moramo razlike pričakovati že v naprej. Nanje moramo biti pripravljeni in se pravočasno oborožiti s potrpežljivostjo in kreativnostjo pri iskanju rešitev.

4. Skrbna izbira svojih bitk

Ko mine prva zaljubljenost in še posebej potem, ko se dva odločita za skupno življenje, pogosto sledi odkritje, da je skupno življenje precej težje, kot se zdi v romantičnih filmih, ljubezenskih romanih predvsem pa, kot se je zdelo prej, ko sta bila še vsak na svojem.

Vir: Shutterstock
Vir: Shutterstock

Ljubezen res premaga marsikaj, zelo težko pa ves čas vzdržuje veselje in radost skozi dnevne težave skupnega življenja. Toliko težje, če ste pred tem dlje časa živeli sami.

Posebej bodite pozorni na predloge oz. izmenjavo mnenj o tistih zadevah, ki vam res veliko pomenijo. To verjetno ni dvignjena pokrovka na stranišču ali odlaganje tube z zobno kremo na napačno mesto, mar ne? Verjetno se strinjamo, da so veliko pomembnejši pogovori npr. o vzgoji otrok, varčevanju denarja v družinskem proračunu ipd., kjer pa preskakovanje lastnih načel ni tako zdravo za naš odnos.

5. Iskrenost in zaupanje

Vir: Shutterstock
Vir: Shutterstock

Iskrenost in zaupanje med partnerjema, sta običajno področji, ki jih ljudje najvišje cenimo pri svojih partnerjih. Na nek način je to seveda logično. Naš partner je namreč oseba, na katero se želimo ves čas brezpogojno zanesti.

Velja omeniti, da četudi svojega partnerja “ujamemo” pri kakšni manjši laži, to ne smemo pretirano napihovati. Vsi mi poznamo majhne laži, s pomočjo katerih se lažje gibljemo iz dneva v dan. Raje se osredotočajmo na večje in pomembnejše stvari, kot so npr. laži o svojem poreklu, izobrazbi, odnosih s posameznimi osebami ipd.

Trdno in izpolnjujoče razmerje ni naključje. Podobno je pogovoru z nekom, ki ga spoštujete in cenite. Ves čas se na nek način trudite, da pogovor teče. Enako je tudi pri razmerju. Potrebno je biti pozoren in biti pripravljen razmerje vzdrževati.

Selitev z nekom v skupen dom ali pa poroka, še nista dovolj. V obeh primerih gre zgolj za začetek procesa učenja odprte in iskrene komunikacije na spoštljiv in blag način.

Srečno!

Ni komentarjev

Odgovori