5 znakov čustvenega izsiljevanja

Ste v zvezi, romantični ali ne. Ima vzpone in padce, tako kot vsako drugo razmerje. Čeprav ...

Čeprav je vse dobro in zdravo, se zdi, da sogovornik kot tak nima neprimernih dejanj. Toda ko pride do preprek, se začne izsiljevanje na podlagi vseh čustvenih sprožilcev, ki se jih druga oseba zaveda. Postane pasivno-agresivno tekmovanje, kjer agregator začne poniževati sogovornika. Izjave, kot je “Naredi to, drugače .. !!” se začnejo pojavljati in udobje med njima v trenutku nadomesti neugodje.

Temu se reče čustveno izsiljevanje. Opisuje slog manipulacije, ko nekdo uporablja vaše občutke kot način za nadzor nad vašim vedenjem ali vas prepriča, da stvari vidite po svoje ali še huje, želi, da izpolnite njihove ukaze. Ne glede na to kako subtilno se sliši, je čustveno izsiljevanje zelo splošna in običajna narava ljudi, da dobijo, kar hočejo.

Čustveno izsiljevanje in 5 očitnih znakov

1. Uporaba groženj

Zelo pogosto je, da drugim grozijo z nasiljem, da bi dobili tisto, kar želijo.  Včasih grožnja nasilja ali ustrahovanja ni besedna, ampak fizična.

2. Redno sprožanje krivde

V tem primeru izsiljevalec sploh ne ve, da uporablja vašo krivdo, da bi izkoristil vaša čustva. Vi ste krivi za vse, čeprav sploh niste.

3. Opozorila o samopoškodovanju

Nekateri čustveni izsiljevalci bodo grozili, da se bodo poškodovali ali celo ubili.

4. Izzivanje jeze

Nekateri čustveni izsiljevalci vas bodo namerno izzvali v jezo. Naredili ali rekli bodo grozne in žaljive reči, da bodo lahko, ko se boste odzvali jezno, igrali žrtev.

5. Dramatično trpljenje

To je način čustvenega izsiljevanja, pri katerem se v nobenem drugem času ali situaciji ne bi strinjali s svojim agresorjem. In pravzaprav? Oseba to ve. Posledično ustvari sceno ali dramatično odigra trpljenje, po možnosti na javnem mestu, tako da zmanjša možnosti, da bo zavrnjena.

Vir: Planet-lepote

Ni komentarjev

Odgovori