Ali brezpogojna ljubezen ustvarja dobre zveze? ~ 1. del

Ali je brezpogojna ljubezen pomemben element uspešne zveze? Preveri!

Brezpogojna ljubezen

Ko razmišljamo o tem, kaj želimo v zvezi, pogosto omenjamo brezpogojno ljubezen. Navsezadnje si vsi želimo biti ljubljeni takšni, kot smo, in imeti občutek, da je ta ljubezen varna.

Toda, ali je to pravi pomen brezpogojne ljubezni? Je tovrstna ljubezen vedno dobra zate? Lahko drugim daješ brezpogojno ljubezen, da jo lahko začneš prejemati nazaj?

🤍 Preberi tudi zgodbo Ane in Klemna, ki sta se spoznala na ona-on.com.

Za kaj pri brezpogojni ljubezni pravzaprav gre?

Del razloga, zakaj omemba brezpogojne ljubezni povzroča težave v zvezah je, da se ljudje pogosto ne strinjajo glede njenega pomena.

Da lahko nekoga brezpogojno ljubiš, moraš najprej ljubiti in sprejemati sebe.

Kaj je torej brezpogojna ljubezen? V središču je ideja o čustveni investiciji, ki je nespremenljiva. Z drugimi besedami, mar ti je za to osebo in do nje čutiš naklonjenost, ne glede na to, kaj počne v odnosu do tebe.

Primeri brezpogojne ljubezni iz vsakdanjega življenja

Najočitnejši so primeri znotraj družin. Pomisli na tisti naval ljubezni, ki ga opisujejo novopečeni starši in pogosto pripomnijo, da kaj takšnega še niso doživeli. Matere in očetje pogosto pravijo, da bi v hipu umrli za svojega otroka. Podobno se tovrstna ljubezen pogosto odraža v odnosu otroka do odraslega, kar je še najbolj očitno v zgodnjem otroštvu, ko se otrokov svet in občutek lastnega jaza vrtita okoli njegovih skrbnikov. Točno to je tisto, na kar mislimo, ko govorimo o brezpogojni ljubezni, ki v zameno ne zahteva popolnoma ničesar.

Brezpogojna ljubezen v zvezah

Brezpogojna ljubezenČeprav si je preprosto predstavljati, da brezpogojna ljubezen obstaja znotraj družine, se lahko pojavi skeptičnost, ko gre za ljubezen brez pričakovanja povračila v zvezah med odraslimi. Toda, brezpogojna ljubezen se lahko razvije tudi med dobrimi prijatelji, polbrati, polsestrami in celo med romantičnimi partnerji. Kako to vemo?

Nevroznanstvene študije kažejo, da so nekateri deli naših možganov še posebej aktivni, ko doživljamo tisto, kar tolmačimo kot brezpogojno ljubezen. Ta aktivnost poteka v delih naših možganov, povezanih s pričakovanjem nagrade. Torej, sklepamo lahko, da je privrženost do druge osebe nagrada sama po sebi, ko gre za brezpogojno ljubezen. Ne potrebujemo nič drugega – dovolj je že samo zavedanje o obstoju ljubljene osebe.

Zdaj, ko smo odgovorili na vprašanje o tem, ali je brezpogojna ljubezen možna, lahko razmislimo, ali je to za nas res vedno dobro.

Brezpogojna ljubezen je lahko nezdrava

Čeprav je starševska ljubezen do otroka preprosta in čista, obstajajo različni razlogi, zakaj lahko rečemo, da brezpogojna ljubezen do partnerja ni vedno zdrava.Ko rečeš, da nekoga brezpogojno ljubiš, to lahko pomeni, da misliš: “Do mene se lahko obnašaš kakorkoli hočeš, a bom še vedno tukaj”.

Na primer, lahko imaš partnerja, ki:

  • ima težave z zlorabo drog ali alkohola,
  • ti že iz navade laže,
  • te vara z drugimi,
  • s tabo čustveno manipulira in te ignorira,
  • te fizično zlorablja.

Če se v teh scenarijih oprijemaš brezpogojne ljubezni, ti lahko takšna zveza prinese samo bolečino. 

Torej, čeprav je brezpogojna ljubezen med odraslimi povsem možna, moramo definirati našo predstavo o tem, kaj bi morala vključevati zdrava različica. To nas pripelje do koncepta brezpogojnega pozitivnega odnosa – partnerju izkazujemo ljubezen, pri tem pa še vedno ne pozabljamo na lastno dobrobit. Svoja čustva in potrebe lahko sporočamo s skrbnostjo in spoštovanjem, vendar drugi osebi ne moremo biti vse. Čeprav lahko nekoga ljubimo celo življenje, nam brezpogojno pozitivno spoštovanje omogoča, da odidemo, v kolikor smo na kakršenkoli način oškodovani.

Brezpogojna ljubezen in asertivnost

Brezpogojna ljubezen

Brezpogojno pozitivno spoštovanje je lahko zdrava različica brezpogojne ljubezni, toda morda se sprašuješ, kako to izgleda v praksi. Na kratko – popolnoma ti je jasno, česa si želiš s svojim partnerjem in mu znaš to tudi na ljubeč in prijazen način povedati. Hkrati si razumevajoč/a in empatičen/a, ko gre za partnerjeve želje in potrebe.

Takšen odnos ima za posledico učinkovito dvosmerno komunikacijo, ki omogoča kompromise, resnično čustveno intimnost in, kar je bistveno, varnost. Skratka, ko si v romantični zvezi, je lahko izkušnja čiste brezpogojne ljubezni nezdrava, zaradi moči, ki jo ima tvoj partner, v smislu, da te lahko prizadene. Torej, ohranjanje lastne integritete je pri tem ključnega pomena. Po drugi strani pa brezpogojno pozitivno spoštovanje ne pomeni nič drugega kot to, da se zavedamo in cenimo lastno vrednost.

❤️ Nadaljevanje jutri, 15.10: Kako začeti brezpogojno ljubiti? Spremljaj nas! ❤️

Ni komentarjev

Odgovori