Ali “pravi” zmenki izginjajo?

Sploh še obstajajo zmenki v pravem pomenu besede ali danes gre le za nevtralne zmenke?

Vir: Shutterstock

Včasih so zmenki med moškim in žensko zahtevali spremljevalca – varuha ali gardedamo – kar je srečanju dalo jasen predznak romantičnega zmenka. Kaj pa danes? So zmenki sploh še zmenki ali so postali le bežna srečanja, za katera ni nujno, da pomenijo predanost izbrani osebi?

Zmenek ni nujno ljubezenski

Ker je težko definirati, kaj “zmenek” sploh je, se bomo najprej zatekli kar k Slovarju slovenskega knjižnega jezika in povprašali za nasvet: Zmének je

  • 1. dogovorjeno srečanje, navadno prijateljev, zaljubljencev: iti na zmenek; dogovoriti se za zmenek / imeti zmenek s kom / ljubezenski zmenek;
  • 2. star. dogovor: skleniti zmenek; po zmenku bo on njegov dedič ● star. sta že v zmenkih dogovarjata se za poroko; sta zaročena.

Zmenek ni nujno romantični, lahko gre za srečanje prijateljev ali znancev.

Torej zmenek sploh ni nujno ljubezensko srečanje, lahko je preprosto dogovorjeno srečanje dveh, ki sta zgolj prijatelja in se nekje dobita, da bi skupaj preživljala čas.

Da pa bi se izognili takšni in drugačni zmedi, bomo v prihodnje besedo “zmenek” uporabljali zgolj kot sinonim “randija ali randevuja”, za katera nam je jasno, da gre za romantično (ali pa tudi ne ravno najbolj romantično, eni so že izgubili občutek za take reči) srečanje dveh, ki sta si všeč. Dobro, začetek imamo. Zdaj pa pride drugo veliko vprašanje: kaj zmenek sploh je?

Kdaj gre za zmenek?

Zagotovo vsakomur postane jasno, da gre za zmenek, kadar se z osebo nasprotnega spola dogovori za obisk kina, gledališča, morda kakšne restavracije, razen v primeru, da gre za dobra prijatelja, katerima je jasno, da pes še nikamor ne moli tace.

Kadar pa dobiš takšno povabilo od nekoga, katerega imaš že tako ali tako na sumu, da bi znal peljati zadeve naprej od prijateljstva, si lahko bolj ali manj gotov, kakšne vrste preživljanje časa se ti obeta.

Kam?

Vsi poznamo nekaj takih klasičnih lokacij, ki so kakor nalašč za zmenek.

Vir: Shutterstock
Vir: Shutterstock

Ogled filma v kinu ponuja cel spekter zanimivih možnosti: kot prvo, pogovarjati se tako ali tako ne moreta in se zato lahko nekoliko pomirita, če vaju je strah, da bi izjavila kaj neumnega, po drugi strani pa se lahko razvije cela romantična epizoda stiskanja rok, pa naj gre za grozljivko ali romantično komedijo. In če je slučajno zunaj kino dvorane še svetlo, si na hitro pričarata bolj intimno vzdušje v temni dvorani, saj vsi vemo, da ima noč svojo moč in najbolj nežna med čustvi se težko razvijejo pod kakšnimi fluorescentnimi lučmi.

Sem bi po isti logiki sodilo tudi gledališče, le da je zanj manj značilno, da so zadnje vrste namenjene zaljubljenim parčkom in znate tako privoščiti kar konkreten šok kakšni starejši uglajeni gospe, ki bi se znala usesti poleg vaju. Tanek led za moje pojme.

Tako od večnih klasik ostane le še kakšna večerja, ki pa se zna prav tako hitro preobrniti v totalno razočaranje, če je tisti, s katerim ste odšli na zmenek, pri jedi prava mala svinja ali pa se zakomplicira pri plačevanju računa in tako naprej.


Ne veš, kam bi lahko šla na zmenek? Preberi, kaj svetuje strokovnjak za govorico telesa Edvard Kadič.


Nevtralni zmenek

Zadnje čase pa se pojavlja nov fenomen zmenkov, saj se ti po večini odvijajo na pijačah v kavarnah, ki so najbolj nevtralna možna varianta, ki jo lahko izberete. Če se zadeva odvija bolj slabo, lahko kaj hitro zbežite s prizorišča s kakršnimkoli izgovorom že, na splošno pa ni sumljivo, če gresta dva, ki se slučajno poznata na kakšno kavico.

Vir: Shutterstock
Vir: Shutterstock

In tako puščata vse možnosti odprte: po eni strani gre zgolj za nedolžno kavico, po drugi pa se zna ta razvit še v kak sprehod z roko v roki ali kakorkoli že nameravata zaključiti večer.

Nihče ne more biti prizadet, če na koncu ne pride do poslovilnega poljuba oziroma, če se vsa zadeva ne spremeni sama od sebe v zmenek. In prav tako ne padeta v sklop nepisanih pravil zmenkov, ki zapovedujejo, da mora miniti vsaj 5 dni preden te moški pokliče nazaj in dogovori naslednjega (vsaj mislim, da je nekako tako).

Prav tako nista vezana drug na drugega in lahko gresta na kolikor kavic želita in s komerkoli, ne da bi se počutila krivo, ker sta se na nek način zavezala drug drugemu s tem, ko sta izvedla zmenek po vseh definicijah.

Ker se bojimo

Tu pa se pojavi osrednji problem modernih zmenkov: praktično jih več ni! Za intimno povezovanje z osebami nasprotnega spola najraje izkoristimo večere in noči v diskotekah, kjer pod vplivom alkohola že tako ali tako sporočamo, da gre za “one night stand” varianto, brez obvez in kakršnegakoli pomena, ali pa se vedno pogosteje dogovarjamo za čim bolj nevtralne variante, ker se resnično do dna duše bojimo, da bomo prizadeli ali pa bili prizadeti.

Vir: Shutterstock
Vir: Shutterstock

Ker se bojimo zares postaviti vse karte na mizo in tvegati “jackpot” ali pa oditi praznih rok. In odkrito rečeno, vse skupaj mi gre že pošteno na jetra, ker na tak način ne moremo nikoli vedeti, ali je drugi osebi kaj do nas v takšnem smislu, po drugi strani pa tudi sami ne moremo odkrito pokazati, kako čutimo.

Vsaj za ženske še vedno velja skrito pravilo, da ne smemo storiti prvega koraka ali biti tiste, ki povabijo naslednjič, čeprav se tudi moški včasih morda ustrašijo in preprosto ne pokličejo več.

Zatorej, malo več odkritosti, lepo prosim. Če dobim povabilo na zmenek, obljubim, da ga bom prav vljudno zavrnila, kadar mi ne bo do tega, če ne, pa boste vsaj vedeli, da mi je v resnici tudi do vaših poljubov.

Ni komentarjev