Bi morali odpustiti varanje? Psihologi naštevajo prednosti in slabosti te odločitve

Tema, ki sproža veliko polemik, odgovori pa niso vedno črno-beli.

VIR: Planet-lepote

Mnogi se sprašujejo, zakaj ljudje varajo in ali je človeška narava res monogamna? Varanje je kompleksen proces, saj je rezultat več dejavnikov.

Zelo pogosto gre za željo po novi izkušnji, potrebo po “občutju svobode”. Svoboda je v človeški naravi, zato lahko včasih nekateri ljudje partnerstvo dojemajo kot “kletko”. In potem se zgodi usodna napaka: namesto da bi ta občutek sporočili partnerju in ga poskušali “začiniti” ali zapustiti razmerje, se lotijo ​​varanja.

Kar je pomembno poudariti, je dejstvo , da je varanje vedno izbira, ne splet okoliščin.

Nadaljevanje odnosa z nekom, ki vas je prizadel na ta način, je lahko izziv. Mnogi posamezniki pa menijo, da partnerjeva nezvestoba ne bi smela samodejno pomeniti konca razmerja in da pravzaprav “osvetljuje” nerešena vprašanja in naslavlja vprašanja, ki bi jih bilo treba obravnavati.

Medtem ko so drugi trdno prepričani, da bi morala nezvestoba pomeniti konec razmerja. Ne glede na to, za katero možnost se odločite, najprej razmislimo o prednostih in slabostih.

Prednosti odpuščanja

Ugotoviti, da vas partner vara, je vedno boleča izkušnja. Ko do nezvestobe pride, je to običajno simptom drugih temeljnih težav v razmerju, kar seveda ne opravičuje dejanja, toda odpuščanje nekomu, ki je varal, lahko pomaga rešiti globoko zakoreninjena vprašanja. Obravnava temeljnega vzroka včasih povzroči partnerstvo, ki dolgoročno postane močnejše.

Kljub temu, kar drugi mislijo, niso vsi pripravljeni končati razmerja po nezvestobi; morda so vložili mnogo let, sredstev in pozornosti. Zato imajo ljudje, ki jih zanima, ali ima njihovo partnerstvo prihodnost, pravico do odločitve, ne da bi jih družba obsojala.

Občutek prizadetosti, jeze ali celo zagrenjenosti po izdaji je normalen in vaši občutki so pomembni. Sposobnost znebiti se jeze in zamere je največji potencial, ki ga lahko izkusi človeška duša.

Proces zdravljenja je lahko zapleten, saj je potreben čas za ponovno vzpostavitev temeljev odnosa. Navsezadnje je lahko zadrževanje negativnih čustev škodljivo. Naučiti se opustiti, odpustiti in iti naprej je dragocena življenjska veščina.

Slabosti odpuščanja

Večina meni, da varanje presega dovoljeno mejo in “e tema, o kateri se ne da pogajati. Največje tveganje pri odpuščanju prevarantu je možnost, da se to ponovi, in potem lahko spet ostaneš zlomljenega srca. Na žalost nekateri ljudje odpuščanje enačijo s sprejemanjem in ga zlorabljajo sebi v prid.

Odpuščanje mora prinesti pozabo. Če vas vodi slogan “Lahko odpustim, ne pozabim”, ohranjate slaba čustva, zaradi česar boste s partnerjem težko ponovno vzpostavili bližino. Pomembno je poudariti, da včasih ljudje varajo, ker iščejo izhod.

Navsezadnje je pomembno vedeti, da je vsak posameznik odgovoren za svoja dejanja in da je odnos dvosmerna ulica; napaka je včasih pri obeh, včasih pa je nekdo preprosto povedano samo slaba oseba.

VIR: Planet-lepote

Ni komentarjev

Odgovori