Biti samski v decembru

Marsikdo (sploh srečno zaljubljeni) misli, da smo samski v decembru osamljeni. Pa smo res?

Vir: Shutterstock

Kaj pomeni biti samski v decembru? Marsikdo (sploh srečno zaljubljeni) misli, da smo samski v decembru osamljeni. Pa smo res?

Verjeli ali ne, ponovno je leto naokoli in tu je mesec december. Mesec, ki ga večina vidi kot mesec obdarovanj, kuhanega vina, novoletnih okraskov in družinskih vrednot. Romantika se vije kamorkoli seže pogled, vendar ali je pogled na ta magični mesec enak s strani nekoga, ki je samski?

Razloga, zakaj se jim ne smilim celo leto, še nisem našel.

Tu se pojavi malo večja problematika samega pogleda ljudi na samski stan. Kaaaj, samski v decembru? Tu bi še posebej poudaril pogled družine in parov. Ko me s pomilovanjem gledajo, kako se sam ali, v najboljšem primeru, v družbi para premikam kot ljubljanski smog in povzročam žalost v očeh ostalih srečnih parov. Vidijo me v drugačni luči kot preostalih 11 mesecev v letu, razloga, zakaj se jim ne smilim skozi celo leto, pa še nisem našel.

Da ne zatavam preveč daleč s problematiko pogleda družbe na samski stan, dajmo kar pogledati dve glavni vprašanji, ki se pojavijo pri našem “stanju”.

Samski, ker tako želim?

Odgovor na to ni tako preprost, čeravno mi ga ostali postavljajo tako enodimenzionalno, zato bom poskusil možne odgovore strniti kar vsakega posebej, vi pa lahko izberete tistega, ki ga bo okolica najbolje sprejela.

Odgovor 1: “Da!” Okolica si to nemudoma razlaga kot: “Ubožec, ta je obupal nad srečo v ljubezni in zato se je zatekel k iluziji, da je lahko srečen, ker je samski.”

 

Samski v decembruOdgovor 2: “Ne!” Okolica si to nemudoma razlaga kot: “Ubožec, ta je obupal nad srečo v ljubezni in ker je tako nesrečen, ne bo mogel biti srečen, saj z žalostjo in obupanostjo primerne partnerice ne bo našel.”

Priznam, da je to mnenje zelo pristransko in odgovori ter odzivi, ki jih dobim so v glavnem vezani na žensko mnenje, ki ga pridno prenašajo na partnerjev pogled, ki v pogovoru samo pridno kima, vendar ti prišepne “uživaj, dokler traja”, medtem ko dekle/žena skoči na WC. Kako naj si potem to razlagam jaz? Da je vse lepo na zunaj, potem pa sčasoma moški hrepenijo po samskem stanu, ženske pa si ustvarjajo iluzijo srečne in popolne zveze?

Odgovor 3: “Da. Bom že našel pravo, ko bo pravi čas.” Okolica si to razlaga kot: “Poglej ga, izbirčneža. Toliko čednih deklet povsod naokoli, on pa nobene ne bi, ker išče neko princesko.”

Samski v decembru

Tako je. Iščem princesko. Pa ne princesko v pomenu, kot si ga razlagajo drugi. To je ta pogled, da privlačnost oz. simpatija deluje na podlagi strogih meril in alinej, ki si jih postaviš in se jih striktno držiš. Seveda mora biti prisotna vizualna privlačnost, vendar le to čutim do večine žensk, zatakne pa se pri osebnosti, razmišljanju in načinu življenja. Torej princesko v pomenu, da bom z njo lahko zgradil zaupanje in odnos najboljše prijateljice.

Kako priti do takega rezultata?

Aktivnosti, ki vas veselijo so odlična ideja za spoznavanje nove družbe!

Bodite aktivni. Vas veseli pohodništvo? Pridružite se pohodniškemu klubu. Imate radi kužke? Ko ga peljete na sprehod, navežite stik z ostalimi sprehajalci. Uporabljate splet? Uporabite ona-on.com. Tukaj ni potrebno izgubljati besed. Bolj ste socialno aktivni, večje so možnosti, da najdete tistega pravega ali pravo. Sploh v krogu aktivnosti, ki vas veselijo, je možnost, da najdete osebo s podobnimi pogledi, precej višja.

Vir: Shutterstock

Večni odgovor, ki ga prejmem na tak predlog, je, da nihče ni samski. Morda ta oseba res ni, vendar, verjamete ali ne, ima ta oseba samske prijatelje/prijateljice. Tako se doseže domino učinek, ko bodo oni opravili garaško delo in vas ob prvi priložnosti seznanili in s tem naredili temelj za možnost spoznavanja osebe, do katere drugače nikoli ne bi prišli. Splača se poizkusiti!

Nesrečen, ker sem samski (v decembru)?

Nikakor. Tukaj je moja filozofija zelo preprosta. Če si nesrečen, ker si samski, razlog za to ni samski stan, ampak je težava nekje drugje. Zakaj bi svoje nezadovoljstvo samo prenašal na nekoga drugega, če sem lahko siten samemu sebi in prijateljem, ki so me že pripravljeni prenašati. V mojem primeru je to pravzaprav samo eden, ki razume moje “cvetke”, a me tudi on vsake toliko časa pogleda z žalostnimi očmi in, seveda, začini vse skupaj s sočno izjavo, da “zdaj je pa res čas, da ti najdemo dekle”.

Izziv za mesec december!

Torej od teorije k praksi. Še vedno z mislimi na zgoraj napisano. Nikoli na silo v iskanje zveze. Gledati na to, kot na širjenje socialnega kroga in dvigovanja komunikacijskih sposobnosti pred neznanci.

Samski v decembru

1. Vzpostaviti stik s petimi ženskami na ona-on.com

Torej poiskati, po mojih norih merilih (Spol: Ženski, Lokacija: Ljubljana z okolico), pet potencialnih kandidatk na ona-on in se z njimi zaplesti v pogovor ter jih na podlagi tega povabiti na druženje.

Glavne ovire, ki jih bom moral premagati:
  • vzbuditi pozornost (biti vsebinsko dovolj zanimiv, da se pogovor razvije),
  • spremeniti fotografijo (poletje je mimo, čas za kakšno zimsko),
  • urediti profil (vsebinsko dodati in kriterno spremeniti, da se takoj ustvari pravi filter).

2. Ogovoriti pet neznank, kjerkoli že nanese, da se pojavi taka priložnost

Primerno mesecu decembru, bo obisk raznih prednovoletno obarvanih druženj in dogodkov v Ljubljani neizogiben in s tem tam ogovoriti pet neznank. To je ravno pravi čas, da dvignem glavo, se ozrem naokoli in prekinem trdo kodirano načelo, da je kozarec moj kompanjon in svet. Tukaj bodo merila izbire ženske malo višji, saj želim, da je ogovarjanje izziv.

Glavne ovire, ki jih bom moral premagati:

Vir: Shutterstock

  • premagati vrtoglavico, slabost in strah;
  • premikati levo in desno nogo v zaporedju do cilja – izbranega dekleta. Na kratko pristopiti do dekleta;
  • odpreti usta in poskušati iz sebe spraviti kaj več kot prestrašeno jecljanje, nesmiselne besede ali nepovezane stavke;
  • kazati samozavest. Edino, kar pravzaprav deluje v takem primeru. Morda humor?
  • Če dejansko pride do pogovora, se moram izogibati pogovoru o vremenu.

Baby steps. 🙂

Jasno je, da bo na začetku moj pristop izpadel dokaj klavrno. Ampak, morda bom pri peti ženski že uspel sestaviti pozdrav, brez iskanja najkrajše poti, da se zalučam v Ljubljanico.

Vabljeni, da se izzivu pridružite. 🙂

Florijan

1 komentar

Odgovori