Dr. Veronika Podgoršek svetuje: Kako najti pravega partnerja?

Avtorica knjige Ljubezen na terapiji dr. Veronika Podgoršek odgovarja: Kako najti pravega partnerja? Kako partnerski odnos ohraniti svež? Kaj je ljubezen?

Kako najti pravega partnerja? Kaj je ljubezen? Kako naj partnerju dopovem, da me njegova pogosta srečanja s prijatelji motijo? Kako partnerski odnos ohraniti svež? Zakaj imam občutek, da me partner ne posluša?

Dr. Veronika Podgoršek, terapevtka, specializirana za partnersko in družinsko svetovanje ter avtorica knjige Ljubezen na terapiji – vodnik do srečnega partnerstva, je čez poletje zbirala vprašanja o partnerskih odnosih in ljubezni. Zdaj na 5 izžrebanih vprašanj tudi odgovarja.

Je odgovorila na tvoje vprašanje, razrešila tvojo dilemo, omilila tvojo stisko? Spodaj si preberi njene nasvete.

Kako najti pravega partnerja?

“Pravega recepta za to žal ni. Potrebna je tudi velika sreča. Še vedno pa lahko rečem, da je v prvi vrsti treba začeti pri sebi, pri (s)poznavanju samega sebe. Kaj sem, kdo sem, zakaj sem to, kar sem? Kaj mi ustreza, kaj me moti in zakaj? Kakšni so moji vzorci, kaj me pritegne oziroma kaj (nezavedno) iščem?

Vir: Shutterstock
Ko iščemo pravega partnerja zase, moramo najprej poznati sebe in svoje želje. Vir: Shutterstock

Torej, najprej je treba poznati sebe in se tudi povsem odkrito pustiti spoznati drugemu. Brez olepševanja, kajti olepševanja ne morejo trajati na dolgi rok.”

Veronika, kot terapevtka si se z ljubeznijo srečala v tolikih različnih situacijah kot verjetno nihče drug. In čeprav so situacije različne, je vsem skupna ena stvar – ljubezen. Kako bi torej ti odgovorila na vprašanje: “Kaj je to ljubezen?” Hvala! 🙂

“Zame je ljubezen predvsem delovanje v dobro drug drugega. To pomeni, da sta oba željna poslušati drug drugega, se slišati in tudi upoštevati. Iskati predvsem skupno dobro. V partnerskem odnosu nihče namreč ne more delovati, kot da je sam.”

Partner ima neverjetno veliko prijateljev in vsak večer odhaja v mesto na srečanja z njimi, mene pa to moti. To je njegova navada, saj je že v srednjih zrelih letih.

“Za skupno življenje je zelo pomembno, da ima par podobne vrednote, pogled na svet in način življenja. V nasprotnem primeru sta v bistvu oba nezadovoljna. O stvari, ki vas boli, je treba spregovoriti in drugemu pojasniti, kaj vam to pomeni. Morda najdeta skupno rešitev.

Za skupno življenje je zelo pomembno, da ima par podobne vrednote, pogled na svet in način življenja.

V nasprotnem primeru, če naletite na povsem gluha ušesa, pa morate situacijo ovrednotiti pri sebi in sebe vprašati, koliko in kaj vam to pomeni. Lahko živite na ta način?”

Kako ohraniti partnerski odnos svež kljub otrokom? Imava 2-letno deklico in 1-letnega fantka, ki zahtevata veliko najine pozornosti. Občutim ohladitev odnosov.

“Najprej si je treba dati dovoljenje, da si čas zase in za partnerja/ko ob otrocih lahko vzamete. Pravzaprav bi rekla: Morate si ga vzeti! Najprej sta partnerja in nato starša, in če nista zadovoljna kot posameznika in partnerja, ne moreta biti kot starša. Potrebujeta strast, občutek zaželenosti kot moški in ženska. Če sta partnerja srečna, so srečni tudi otroci. Pa tudi otroci rabijo čas zase, stran od nas, staršev.”

Vir: Shutterstock
Komunikacija je ena izmed najbolj pomembnih komponent partnerskega odnosa. Vir: Shutterstock

Zakaj imam občutek, da me partner ne posluša, ko govorim … kot da mu gre skozi ušesa? Kadar pa govori on, mu moram prisluhniti, sicer kar naprej caplja za menoj. Kaj mi predlagate?

“Komunikacija je ena izmed najbolj pomembnih komponent odnosa. Preko nje spoznavamo drug drugega. Kaj smo, kdo smo, kaj nam neka stvar ali dejanje pomeni … Vendar pa mora potekati dvostransko. Le tako sta v partnerskem odnosu zadovoljna oba in odnos lahko raste in se razvija.

Ko boste s partnerjem spregovorili, ga na koncu prosite, da vam ponovi, kaj ste mu povedali. Če ne bo znal, bo že sam uvidel, da ne posluša oziroma ne sliši. Nato mu povejte, da je pomembno, da sta v odnosu slišana oba.

Poiščita skupno rešitev, ki bo dobra za oba. Sicer pa pojdita po pomoč k nevtralni osebi. Zavedati pa se morate, da se nekdo spreminja le toliko, kolikor si to sam dovoli oziroma želi.”

Še več odgovorov na vprašanja, ki si jih pogosto zastavljajo tako samski kot pari, poišči v priročniku dr. Veronike Podgoršek, Ljubezen na terapiji – vodnik do srečnega partnerstva.

2 Komentarji

Odgovori