Enosmerna ljubezen

Ljubezen je lepa, če sta vanjo vpletena oba. Kaj pa, kadar je ljubezen enosmerna?

Se sprašujete, kaj sploh je enosmerna ljubezen? Gre za stanje, ko se v nekoga zaljubite, a vam ta oseba ljubezni ne vrača. Razlogov za to je lahko seveda več, a nikoli, zares nikoli si ne smete očitati, da ste sami krivi za to.

Zaljubili ste se v napačno osebo

Ne glede na to, ali ste to osebo spoznali preko spleta, ali pa morda v živo, kaj hitro lahko pride do napačne interpretacije prejetih signalov. Morda ste v nekem stavku ali gesti prebrali, da ste tej osebi všeč in se na neki točki zaljubili vanjo. Bolj kot ste svojo naklonjenost odkrito priznavali, odgovora z druge strani ni bilo.

Najprej se morate zavedati, da z vami ni nič narobe. Ne glede na to, ali ste signale narobe razumeli, ali pa je na drugi strani prišlo do sindroma “mrzlih nog”, krivda za slab občutek nikakor ne sme biti na vaši strani. Zavedajte se, da je v morju še veliko rib, v glavi preklopite na program iskanja in se veselite novih poznanstev, ki so že za naslednjim ovinkom.

enosmerna ljubezen

Enosmerna ljubezen v partnerskem odnosu

Tudi to se seveda pripeti. V partnerskem odnosu pride do neke točke, ko eden od partnerjev začuti, da je edini, ki izkazuje svojo ljubezen, medtem ko je z druge strani ne dobi nazaj. Vsekakor se je takrat najslabše zaviti v molk in skriti za nevidno zaveso, ki obdaja kupček nesreče v vaši podobi.

S partnerjem se morata o teh občutkih odkrito pogovoriti. Včasih do takšnega občutka pride po nepotrebnem, saj je po pogovoru jasno, da ljubezen med vama še vedno obstaja. Morda je prišlo zgolj do šuma v komunikaciji, ali pa so posredi kakšne težave (služba, finance …), o katerih se še nista utegnila pogovoriti.

Gojenje ljubezni do osebe, ki vas ne pozna

Zaljubljenost v znane osebeEna večjih napak, ki jih lahko storite je, da se zaljubite v nekoga, ki vas sploh ne pozna. Pa niti ni važno, ali je to nekdo v podjetju, naključni mimoidoči, ali pa znana oseba s televizije. Takšna zaljubljenost vas bo pahnila v začaran krog trpljenja, iz katerega se boste vsak nov dan težje izvili.

Na ta način smo se zaljubili v osnovni ali pa v srednji šoli. A dejstvo je, da se tudi odrasli ljudje (včasih nevede) zaljubijo v nekoga, ki jim je realno nedosegljiv. Tudi to je seveda enosmerna ljubezen, ki nikoli ne bo postala dvostranska. Škoda je energije in časa, ter grenkobe, ki bo spremljala vsak vaš nov dan.

Kako prekiniti enosmerno povezavo?

Prekiniti enosmerno povezavo, ko je govora o ljubezni, je res težko. Čeprav se sami pri sebi zavedate, da to nikamor ne pelje, pa so vaša čustva premočna, da bi se kar tako odločili pozabiti vse skupaj. Kaj storiti v tem primeru? Kako se odločiti in potegniti tisto potezo, ki bo prekinila začaran krog?

Dopovejte si, da je šlo zgolj za zaljubljenost in ne ljubezen. Se sprašujete, v čem je razlika? Zaljubljenost je tisto stanje takoj na začetku, ko zaljubljenca razganja od norega pričakovanja in povzroči, da se v telesu nameša “vroč” koktejl hormonov. Ljubezen na drugi strani pa je prijetno stanje, ki med partnerjema traja dlje časa in ju veže v lepo skupno življenje.

“Ljubezen je centralno ogrevanje našega vesolja. Je čustvo, ki motivira naša dejanja in nam daje smisel. Določa naša socialna vedenja, nas spodbuja in hrabri. Toda hkrati nas lahko žene v ljubosumje, sovraštvo in samouničenje “

– Richard D. Precht –

Pisec, raziskovalec in ljubitelj vsega povezanega s spletom. Googlu pravim "stric", a me žal nima za nečaka :)

Ni komentarjev

Odgovori