INTERVJU Metka Sporiš: kreatorka unikatnih cvetličnih dekoracij

Metka Sporiš je gospodična s posebnim stilom – predvsem, ko govorimo o dekoracijah iz cvetja.

Pa naj bo o tistih vsakdanjih šopkih rož, ki so doma na mizah, dekoracijah poroke ali drugih posebnih dogodkih, pa tudi na področju dekoracije prostorov. Brez zadržkov lahko rečemo, da Metka orje ledino na področju unikatne floristike v Sloveniji. Njena kreativnost je zares izjemna. Letos smo jo povabili tudi k projektu Sanjska poroka 2022. Poskrbela je za celotno cvetlično dekoracijo poročne lokacije, seveda tudi poročnega šopka.

Kdo je Metka iz Sanjskega šopka, pa si lahko preberete v današnjem zapisu.

Metka, zgodba o Sanjskem šopku so pravzaprav tvoje izpolnjene sanje? Kakšna je bila mala Metka, ki je to zgodbo sanjala in kdo je Metka danes, ki svoje sanje živi? So uresničene sanje prav takšne, kot si jih sanjala kot majhna?

Ko me kdo vpraša, če sem že kot otrok vedela, da bom bila floristika, mi gre vedno na smeh. Sanjala sem, da bom manekenka. No, tudi učiteljica drsanja, pevka in plesalka. Ampak najmočnejša želja je bila po manekenstvu, ki se je kaj hitro končala, saj sem visoka komaj 156 cm. Torej, sanje, ki sem jih sanjala kot majhna in sanje, ki jih živim, so popolnoma drugačne.

Unikatne dekoracije, ki vzamejo dih. / Foto: Alen Karupovic

Ko sem zaključevala srednjo šolo, sem se odločala za vpis na fakulteto in oklevala med Pedagoško in Biotehniško fakulteto, a sem se odločila za slednjo, saj je kar naenkrat v meni začela rasti želja, da bom nekega dne imela cvetličarno, ki ne bo klasična cvetličarna, kot jih poznamo.

In po dolgih letih učenja, iskanja unikatnega stila in pridobivanja zaupanja strank v nekaj novega, se je zgodila cvetličarna, ki ni klasična cvetličarna.
Načina življenja, ki sem ga začela živeti (haha in vanj privabila tudi partnerja Uroša), ne bi imenovala sanje. So kar resničnost, ki je večkrat lepa, kdaj pa tudi težka, polna izzivov in preprek. Ampak, če je želja močnejša, premagaš vse ovire in vztrajno greš naprej, po začrtani poti v smeri cilja.

Nekomu, ki te ne pozna, ki ne pozna tvojega dela – kako preprosto ali kako težko je nekomu obrazložiti, da Sanjski šopek ni tipična cvetličarna in da tvoje kreacije niso tipično cvetličarske?

Malo za šalo, malo zares – v naši cvetličarni diši po veselih in ne po žalostnih dogodkih. Pri nas ne dobite celofana in bleščic. Polno imamo suhega cvetja ter izbor rezanega cvetja, ki je za klasične cvetličarne bolj redkost.

K nam lahko pridete tudi samo na kavo in po svojih pet minut zase.

Cvetlični studio Sanjski šopek v Škofji Loki. / Foto: Sanjski šopek

Naše kreacije imajo svoj stil, ki sem ga razvijala skozi leta in se razvija naprej. Vsekakor stremim k temu, da se ves čas izobražujem, nadgrajujem svoje znanje tako v tehniki, kot barvnih kombinacijah in vrstah cvetja. Absolutno se strinjam, da so klasične cvetličarne na varni strani- v coni udobja, saj že vrsto let ponujajo isti stil in izbor cvetja. Veliko ljudi sicer išče drugačno, kreativno in unikatno ter tudi cenijo delo in vložen predhoden vložen čas za razviti stil.

Je pa mnogo tistih, ki vstopijo v našo cvetličarno in iščejo klasično cvetje, močne barve cvetov in “umetne” kontraste z željo po zavitem šopku v celofan. Ti časi so pri nas mimo.

Metka svoje znanje deli tudi prek delavnic. / Foto: Matic Lipar

Na kakšnem nivoju je kreativnost pri ustvarjanju s cvetjem v Sloveniji?

Mislim, da lahko naročiva še eno kavico, če res želiš, da odpreva to temo, saj je tema kar obsežna.

Prvo vprašanje, katerega si mi zastavila, se je navezovalo na moje otroštvo in moje sanje. No, v začetku študija me je prav to vprašanje začelo še kako zanimat. Zakaj sta cvetličarska ponudba in stil nasploh ostala v tistem času, ko sem jaz še sanjala o manekenstvu. Je danes, ko sem odrasla v cvetličarstvu, kaj drugače? Težko mi gre iz jezika, ampak se bojim, da so trendi in stil kreiranja s cvetjem ostali tam kot moje otroške sanje. Ne vsi, vsekakor sem krivična, če mečem v isti koš vse, ki se ukvarjajo z isto branžo. V času korone se je razvilo kar nekaj dobrih mladih floristov, za kar sem izredno vesela.
Je pa v Sloveniji sploh med starejšo populacijo vsekakor to zelo podcenjen poklic. Mlajše generacije pa šopek ali drug izdelek iz cvetja gledajo popolnoma drugače, spoštljivo in občudovano.

Kje se učiš, izobražuješ?

Od vsega začetka nove tehnike, trende, oblike, kombinacije in načine kreiranja spremljam pri svetovno priznanih floristih. V digitalnem svetu greš lahko hitro na en online tečaj čez lužo. Imam ogromno željo po nadgradnji, napredku in novih znanjih … tako da se vsekakor ne bojim, da bi mi zmanjkalo idej, kreative in želje po novih znanjih.

Na poroki šteje vsak detajl. / Foto: Katja & Simon Photography

Kdo ali kaj je tvoj navdih?

Včasih je bila narava. Nato preprosti materiali iz narave. Čez čas je postala narava okolje, kjer odprem glavo in odvržem vse odvečno. Sem v obdobju, ko me navdihujejo glasba ter vedno bolj notranja občutenja in odnosi. Trenutno. Če mi boste čez leto dni ponovno zastavili to vprašanje, še mene zanima, kaj bom odgovorila, saj menim, da te težko zelo, zelo dolgo časa navdihuje ena stvar, en element, eno okolje … ko ga izživiš, je čas, da stopiš korak naprej. Le tako lahko odkriješ novo in rasteš.

Izbor cvetja v Sanjskem šopku nikoli ni klasičen. / Foto: Foto: Alen Karupovic

Koliko smo v Sloveniji odprti do “drugačnih”, modernejših pristopov, ko gre za dekoracije s cvetjem?

Mlajše generacije vsekakor drugače sprejemajo drugačno, novo in posebno. Starejši pa so trši oreh.

Sanjski šopek je trenutno doma v Škofji Loki, a se kmalu seli tudi v Ljubljano?

Res je. Novi izzivi, nov korak. Kdaj? Soon … or later.

Cvetlični studio v Škofji Loki ima svoj čar, saj se nahaja v starem mestnem jedru. Tu se vsak počuti domače. V Ljubljani bomo obrnili nov list papirja in bo koncept trgovine nekoliko drugačen. Kot vsak dan v mojem poklicu iščem popolnost v nepopolnosti, bomo s samo opremljenostjo trgovine iskali oz. sprejemali prav to – popolno v nepopolnem. In več kot odlično nam pri tej zgodbi pomaga Biro Triiije.

Ostajaš zvesta kreacijam tudi v prihodnje, kakšni so tvoji plani, želje, nadgrajevanje znanja?

Kot že omenjeno, idejam, inspiraciji in kreativnosti v moji glavi ni konca. Je pa kar velika umetnost držati ravnotežje med svetom kreiranja in poslovnim svetom. Koronski časi so naše poslovne plane in cilje nekoliko obrnili na glavo. Trenutno je v ospredju ponovno najti pravo smer kompasa, dokončati trdne temelje podjetja in nato korak po koraku naprej. Želja je milijon in ena, vendar moraš na svoji poti vedno paziti, kaj si želiš, da te prevelike želje ne zaslepijo in se še kako hitro lahko zgodi, da nevede padeš v prepad.

Če vas zanima, kakšne čudovite kreacije ustvarja Metka, hitro skočite v galerijo in si jih oglejte.

Ni komentarjev

Odgovori