Izogni se stresu na prvem zmenku!

Prvi zmenek je lahko za posameznika zelo naporen, zato je povsem naravno, da je pred njim prisotnega nekaj stresa. Kaj obleči? Kje se bosta dobila? Kako bo potekal pogovor? Na vsa ta vprašanja se lahko ustrezno pripraviš.

Ključno pri tem je, da na zmenek prideš pripravljen/a in z veliko mero samozavesti. Vsi dobro vemo, da slednje včasih pač nekoliko zmanjka, zato se na prvem zmenku drži tematik, ki so ti domače. Tukaj je nekaj nasvetov, kako se izogniti stresu na prvem zmenku.

Nadgradnja samozavesti

Nasmešek pomaga pri samozavesti.

Najbolje bi bilo, ko bi človek enostavno naložil program za samozavest, in se s prešernim nasmeškom na obrazu podal v svet. Žal tako ne gre, čeprav nekaj resnice vendarle je na tem. Oboroženi z različnim znanjem in informacijami na okolico delujemo precej bolj samozavestno, saj nas ni strah, da bi nas lahko kakšna tema pogovora pretirano presenetila.

Človek, ki se ne boji, da bi med klepetom ostal brez besed, bo vedno bolj uspešen od tistih molčečih. Neprijetna tišina na prvem zmenku velikokrat pomeni, da do drugega sploh ne bo prišlo. Samozavest si dvigneš tudi tako, da se v svoji koži in oblačilih dobro počutiš. Iz garderobne omare potegni tisto kar ti je na tebi najbolj všeč.

Pripravljenost na različne scenarije

Najboljši način, da se izogneš stresu na prvem zmenku, je, da se pripraviš na različne scenarije. Preberi več o restavraciji ali kavarni, v kateri nameravaš imeti zmenek, da ti ne bo treba skrbeti, če se bo zgodilo kaj nepričakovanega. Če tvoja simpatija ne mara rib, je nikar ne povabi v restavracijo z morsko hrano.

Poskrbi tudi za rezervne načrte za primer, če se prvotni ne izidejo. Ti lahko vključujejo druge dejavnosti, na primer sprehod po parku ali obisk umetniške galerije. Če se prej nista menila o restavraciji, imej v mislih nekaj različnih in v trenutku morsko zamenjaj za italijansko, ki je takoj za naslednjim ovinkom.

Ne pozabi na humor

Za uspešen zmenek je precej pomemben tudi smisel za humor. Ni nujno biti standup komik, vseeno pa lahko vsak iz sebe potegne nekaj zabavnih domislic. Če pride do trenutkov tišine, ko ne vesta o čem bi klepetala, z nekaj smeha kaj hitro popraviš situacijo. O tem razmisli že doma in imej na zalogi nekaj svežih idej, ki ti ležijo.

Čeprav morda ne bo šlo za šalo ob kateri bi vsi popadali na tla od smeha, pa bo verjetno dovolj za nadaljevanje pogovora v sproščenem vzdušju. Nikakor se ne šali na verski ali rasni osnovi. Čeprav je morda tvoj črni humor priljubljen med prijatelji, ni nujno, da ga bo tvoja simpatija dobro sprejela na prvem zmenku.

Pazi kaj ješ

Na prvi zmenek se tudi ni priporočljivo odpraviti na hitro in na tešče. To lahko namreč povzroči zoprno ropotanje v tvojem želodcu, ki bo nadvse neprijetno za obe strani. Poleg tega pazi, kakšno hrano ješ. Določena živila lahko povzročijo prebavne motnje, napihnjenost in s tem velike težave na zmenku.

Namesto izvirne šale bodo na zmenku kraljevale tvoje velike in prestrašene oči. Pogosto obiskovanje stranišča prav tako ne bo delovalo ravno spodbudno. Izogni se pekoči, močno začinjeni hrani, vsekakor pa preskoči česen in čebulo. Na prvem zmenku lahko v najboljšem primeru pride tudi do poljuba.

Previdno z alkoholom

Na zmenku tudi ni priporočljivo pretiravati z alkoholom, saj ta pošteno razveže jezik in pogosto povemo več, kot si resnično želimo, da bi naša simpatija vedela o nas! Ne samo, da alkohol zmanjšuje možnosti za uspešen rezultat na zmenku, ampak pijani ljudje tudi niso preveč privlačni.

Čeprav morda velja, da kakšen kozarček pozitivno vpliva na samozavest in večjo družabnost, pa na drugi strani kaj hitro pride do kozarčka preveč. S tem se zamegli presoja, težje opazimo govorico telesa sogovornika, ki bi nam sicer marsikaj povedala. Po »pijanem« zmenku naslednje jutro nismo ravno prepričani, da smo osebo spoznali in tudi osebna predstavitev je verjetno splavala po vodi oziroma alkoholu.

Zaključek: stres ne sodi na zmenek

Navsezadnje bi morali biti zmenki prijetna izkušnja, od katere imata obe strani velika pričakovanja. Zapomni si, da greš na zmenek, ker te nekdo želi spoznati in obratno. Na srečo obstaja veliko načinov, kako zmanjšati stres pred prvim zmenkom. V prvi vrsti ga moraš pri sebi prepoznati in si ga priznati, nato pa z njim opraviti na ustrezen način.

Ni komentarjev

Odgovori