Naravnost grozljiv je podatek, da več kot 85 odstotkov vsega tekstila pristane na odlagališčih. Statistika kaže, da so leta 2014 ljudje kupili za 60 odstotkov več oblačil kot leta 2000, kupljeno blago pa so uporabljali le pol toliko časa kot 14 let prej. In to še je šele začetek groze, ki jo ustvarja hitra moda in tisti, ki jo podpirajo.

V zadnjih dveh desetletjih se je proizvodnja oblačil podvojila!

  • Modna industrija proizvede več ogljika kot vsi mednarodni leti in tovorne ladje sveta, to je okoli 10 odstotkov vseh emisij.
  • V zadnjih 19. letih se je proizvodnja oblačil podvojila, saj ljudje ne le, da več nakupujejo, pač pa tudi prej zavržejo kupljene kose oblačil.
  • Množična proizvodnja oblačil je zaskrbljujoča tudi zaradi nenehnega pranja, kjer se le pri enem pranju v okolje lahko sprosti 700.000 plastičnih mikrovlaken. To pomeni, da se zgolj v letu dni v oceanih le iz tega naslova nabere nepredstavljivih 500.000 ton mikrovlaken.
  • Za proizvodnjo enega para kavbojk bi lahko človek pil deset let po osem kozarcev vode na dan. Samo za barvanje tekstila pa na leto porabimo toliko vode, da bi z njimi lahko napolnili 2 milijona olimpijskih bazenov.

Modna industrija je tako odgovorna za 20 odstotkov vseh industrijsko onesnaženih voda. Samo v Evropi so modne hiše v zadnjem desetletju povečale tudi ponudbo posameznih kolekcij, leta 2000 sta bili v povprečju dve na leto, 11 let kasneje jih je bilo na tržišču skozi leto v povprečju kar pet. Nekatere modne znamke jih danes naredijo celo več. Podatki kažejo, da Zara v svoje trgovine pošlje 24 kolekcij vsako leto, H&M pa med 12 in 16.

>> Izposoja oblek Krinolina

Poleg vsega pa je danes iz poliestra narejenih več kot 60 odstotkov oblačil. Ta se v morju ne razgradi, njegova proizvodnja pa povzroča trikrat več emisij kot proizvodnja bombaža. Če bo šlo tako naprej, bo samo zaradi tekstilne industrije do leta 2050 odstotek ogljikovega dioksida v ozračju, povečal za 26 odstotkov.

Kaj je trajnostna moda?

Ste zgornja dejstva prebrali z grozo? Se sprašujete, kako lahko pripomorete, da se stvari spremenijo? Kupujte in oblačite se trajnostno.

V zadnjem času se veliko govori o trajnostni modi. A kaj to pravzaprav pomeni? Na kratko lahko razložimo, da je to eko moda. Torej moda, ki je naravnana k naravi oziroma, ki stremi k temu, da naravo s proizvodnjo čim manj obremenjuje.

V tem smislu so trajnostna moda na primer reciklirana oblačila, oblačila iz druge roke in izposojena oblačila. To so trije sistemi, ki bodo v prihodnje kot kažejo trendi, izredno pomembni in bodo nadomestili tako imenovano hitro modo.

Za trajnostno modo je značilno, da oblačilo nosimo čim dlje časa in da so narejena iz razgradljivih materialov po metodah, ki ne škodujejo okolju (kemikalije) in/ali ljudem (izkoriščanje delovne sile).

>> Izposoja oblek Krinolina

Izposoja oblek – kako poteka?

Slovenija je že vrsto let korak pred večino tujih držav, saj je izposoja določenih kosov oblačil na primer poročne obleke, že skoraj pravilo, kar v tujini sploh ne poznajo. Pri nas si več kot 80% nevest za svoj najlepši dan v življenju obleko izposodi. Zakaj si je ne bi tudi za kakšno drugo priložnost?

Pogovarjali smo se z Damjano Logar, ki ima izposojevalnico svečanih in poročnih oblek v Trnovem v Ljubljani. Bila je ena prvih pri nas, ki je začela z izposojo oblačil, torej trajnostno naravnana dejavnost že skoraj 30 let.

Dandanes je v Sloveniji že kar nekaj salonov z izposojo poročnih oblek, vendar so v Krinolini ponovno korak naprej, saj si v salonu lahko izposodite oblačila za različne priložnosti, kot so plesi z namenom, maturantski plesi, svečana poslovna srečanja z »dress code« zapovedmi, družinska srečanja, obletnice.

Krinolina že vrsto let sodeluje z estradniki in znanimi moderatorji televizijskih oddaj. Izposojajo se tudi obleke za snemanje reklam, za snemanje filmov, …

>> Izposoja oblek Krinolina

Z Damjano smo spregovorili o tem, kako poteka izposoja oblačil.

Kaj je po vašem mnenju prednost izposoje?

“Današnji hitri tempo življenja nam narekuje določene protokole, med njimi tudi pomembnost pojavljanja tu in tam, pomembnost objavljanja fotografij na socialnih omrežjih, …

V  atraktivnih posebnih svečanih oblekah smo zelo prepoznavni, zato se ne moremo v njih pojavljati večkrat, torej je nesmiselno, da si oblačilo kupimo in nam potem leži v omari. Če si oblačilo izposodimo, smo lahko vedno drugače oblečeni in to po zadnjih modnih trendih.

V Krinolini vodimo evidenco kje, kdaj in kdo je nosil določeno obleko. Pri nas izposojamo oblačila priznanih modnih znamk tako, da so ta resnično kvalitetna.

Čiščenje in prirejanje oblačil je naše delo in je všteto v izposojo, kar pomeni, da morate vi samo izbrati vaš najljubši kos in ga ponosno nositi.”

Kje lahko vidim in pomerim oblačila?

“Vsa oblačila si lahko za začetek pogledate na naši spletni strani www.krinolina.si. Tam vidite obleko na fotografiji, spredaj, zadaj, … Ker se v našem salonu individualno posvetimo vsaki stranki in ji nudimo pomoč s svetovanjem, se je za termin pomerjanja potrebno naročiti.

Za pomerjanje si vzemite vsaj eno uro, saj v tem času lahko pomerite izbrane kose oblačil in v živo ugotovite, kaj vam pristaja.”

Kako poteka prirejanje in kako negujete oblačila?

“Ko izberete najljubši kos, svetovalka preveri ali je potrebno to obleko tudi prirediti za vašo postavo. Redko kdaj je obleka kot ulita, zato so skoraj vedno potrebni popravki. Za te poskrbijo šivilje, ki so v salonu vedno na voljo.

Pred šiviljskim popravilom obleko očistimo in nato šivilja obleko priredi posebej za vas, na koncu sledi še likanje. Ob dvigu jo ponovno poizkusite. Ko jo prinesete nazaj, jo mi očistimo in zlikamo, ter jo pripravimo za nadaljnjo uporabo.”

>> Izposoja oblek Krinolina

Ni komentarjev

Odgovori