Je bolje, da sta si fant in punca podobna ali različna?

Odločitev o izbiri partnerja sprejme vsak posameznik sam in vsak zase najbolje ve, kakšne osebnostne lastnosti ga/jo pri partnerju privlačijo.

ona-on-zmenki-podobna-različna

Najbolje bo, da na dilemo pogledamo skozi izmišljen (pa vendar marsikje resničen) primer.

Zgodba 1: Pričakovanja

Dekle, stara 35 let. Za seboj ima dve resni zvezi in nekaj neuspelih zmenkov, trenutno se pripravlja na prvi zmenek s fantom, ki ga že nekaj časa opazuje in občuduje. Nestrpno pričakuje dan, ko se bosta dobila. Pripravila si je oblačila, se naročila k frizerju, zamislila si je tudi potencialne teme pogovora. Iz dneva v dan je bolj nestrpna. Skrbi jo, da bo šlo pri zmenku nekaj narobe ali da fantu ne bo všeč. Neprestano razmišlja o tem. Kaj naj narediti, da se sprosti? Strah jo je, da bi z nemirnostjo fanta preplašila. Veze si želi in želi si, da bi se s fantom ujela.

Kako razmišljati v taki situaciji?

ona-on-zmenki-podobna-različnaObčutki, ki jih doživlja se popolnoma razumljivi, saj se podaja v novo, relativno nepoznano situacijo. Vseeno pozablja na najpomembnejše, na zabavo in zadovoljstvo. Že v naprej pričakuje slab izid, veselje ob misli na zmenek pa ovirajo prevelika pričakovanja.

Bistvo zmenka so sproščeni pogovori, zabava, spoznavanje in še kaj. Za takšen razplet zmenka ni prav nobenih ovir. Nenazadnje gre za zmenek z nekom, ki ji je všeč. Sprostitev lahko prinese zgolj znižanje pričakovanj. Prevelika pričakovanja pa pogosto prinesejo razočaranje.

Vprašanje zate: Si kdaj že pred zmenkom ali takoj po prvem zmenku sanjarila o skupnih počitnicah? Hmmm… So to velika pričakovanja?

Predstavljaj si, kako bi se počutila, če bi vedela, da potencialna simpatija, s katerim se prvič dobiš, razmišlja o vajinem skupnem stanovanju. Najmanj smešno bi se ti zdelo, kajne?

Zgodba 2: Kako pomembno je, da sta si partnerja podobna?

Vsak teden se prijateljice dobijo – ali zunaj na pijači ali pa pri eni doma. V enem od rednih tedenskih ženskih omizij so odprle temo pogovora o podobnostih in različnostih med fantom in punco. Do skupnega zaključka niso prišle. Vseeno jih s strokovnega vidika zanima, kaj je potrebno, da se zveza optimalno razvija. Je bolje, da sta si fant in punca podobna ali različna? Ko opazujejo pare ugotavljajo, da nekaterim zvezam nikoli ne bi dale niti enega meseca, saj sta si oba tako različna, pa zveza že dalj časa uspeva.

Izbira partnerja po korakih

Odločitev o izbiri partnerja sprejme vsak posameznik sam in vsak zase najbolje ve, kakšne osebnostne lastnosti ga/jo pri partnerju privlačijo. Malo verjetno je, da bi navedene prijateljice pri tem našle skupni zaključek. Vseeno je dobro, da se o tem pogovarjamo in nenazadnje ugotovimo, kaj nam ustreza.

Psihološka stroka z različnimi modeli razlaga izbiro partnerja. Od takšnih, ki goreče zagovarjajo, da iščemo partnerja, ki predstavlja naš nasprotni pol, do takšnih, ki združujejo različne poglede. V resnici je največkrat tako, da partnerja izbiramo najprej med ljudmi, ki jih pogosto srečujemo (v službi, izobraževalni ustanovi, prostem času, itd.).

Če želiš učinkovito in brez izgubljanja časa poiskati partnerja, ki ti maksimalno ustreza ti priporočamo ona-on.com:

 

ona-on-zmenki-podobna-različna

Na drugem mestu igra pomembno vlogo privlačnost, tako telesna kot privlačnost osebnostnih lastnosti. Tem pogojem se pridruži socialna primernost, ki se kaže kot primernost starosti, narodnosti in izobrazbe. Naslednje sito predstavlja skladnost osebnostnih lastnosti, vrednost, stališč, potreb, pričakovanj, navad in interesov.

Kljub temu pa skladnost ni edini kriterij, saj se ob tem pridruži še komplementarnost osebnostnih lastnosti. Kot partnerja si namreč izbiramo tudi nekoga, ki ima močneje izražene tiste osebnostne lastnosti, katere bi želeli imeti sami pa jih nimamo. Na tak način se s partnerjem dopolnjujemo. Zadnji pogoj pa predstavlja pripravljenost za razvoj stalne partnerske zveze.

Ni komentarjev

Odgovori