Je res bolje biti v samskem stanu?

Samski stan ima svoje prednosti, ampak vse le ni tako rožnato.

Vir: Shutterstock

Poroka je že od nekdaj v določenem življenjskem obdobju pričakovana in obvezna. Moški brez ženske je pač ni(h)če in še danes nam babice v glavo vcepljajo, da se moramo poročiti.

Zato smo razvili naslednje mišljenje:

Ko pride moj princ na belem konju, tisti, ki me bo znal osrečiti, ga bom vzela. In ko srečam svojo sanjsko žensko, takrat ne bom več samski. A takšne zgodbice se ponavadi zgodijo le v pravljicah. V iskanju popolnega partnerja tako nemalokrat ostanemo sami.

Seveda to ni vedno slabo. Samski ljudje lahko flirtajo do onemoglosti, preživljajo vikend po svoje ter imajo več časa za prijatelje. Prav tako pa imajo tudi osebno svobodo, v kateri lahko počnejo, kar jim pade na pamet. Takšna svoboda je zelo dragocena, vendar pa se zanjo plačuje tudi visok davek. In to ne le eden, davkov je več.

1. Samsko življenje je nezanemarljivo dražje.

Že samo, če pogledamo z “zdravo kmečko pametjo”, lahko ugotovimo, da kuhanje za dva, delitev stroškov za stanovanje ter tudi vožnja z enim samim avtom lahko prinese mnogo privarčevanega denarja.

Vir: Shutterstock

 

Visoke najemnine zahtevajo visoke plače, takih pa ni veliko. Kot navajajo tudi strokovnjaki, naj bi se premoženje samskega človeka v desetih letih povečalo le od 1.500 do 9.000 evrov, medtem ko naj bi se premoženje povprečnega človeka v zakonu v desetih letih povečalo tudi do 40.000 evrov.

2. Samota kmalu privabi tudi osamljenost.

Seveda lahko brez partnerja živimo povsem zadovoljivo, a kljub vsemu nam včasih manjka prav tista človeška bližina. Zaupen pogovor, spogledljiv pogled, objem svojega partnerja. Bližina nekoga ter občutek, da te nekdo ima zares rad. In prav prazniki ter dopusti so tisti čas, ko se osamljenosti in notranje praznine zares zavemo.

3. Samsko življenje vam ne prinese boljšega zdravja.

Vezani ljudje manj pijejo in kadijo, prav tako so manj nagnjeni h kroničnim boleznim.

Lahko vam prinese svobodo, a znano dejstvo je, da so poročeni ljudje bolj zdravi, manj kadijo in pijejo. Raziskave zadnjih let so tudi pokazale, da so kronične bolezni, kot sta na primer sladkorna bolezen in povečan krvni pritisk, pri samskih kar za 30 odstotkov pogostejše kot pri ljudeh, ki živijo urejeno družinsko življenje. Prav tako se samski (in ločeni) v nasprotju z vezanimi, bolj nagibajo k samomoru.

4. Ljudje, ki živijo samsko življenje, imajo manj spolnih odnosov.

Seveda obstajajo izjeme, prav tako obstajajo pari, ki imajo spolne odnose le redko. A kot je priznala kar polovica samskih ljudi v raziskavi, samski sploh ne seksajo. Dobra spolnost je torej še naprej privilegij tistih, ki so si vdani.

Vir: Pexels

5. Samski imajo več dela.

V paru si lahko vsa gospodinjska opravila razdelimo, medtem ko moramo kot samski postoriti prav vse. In če lahko vezani “le” kuhajo in perejo, morajo samski še pospravljati in likati. Gospodinjska opravila se tako ne delijo ter samskim vzamejo več časa. Posledica je seveda manjši preostanek prostega časa, ki bi ga lahko porabili za kaj drugega, prijetnejšega.

V vsakem izmed nas je želja po povezanosti. Prav vsi si želimo biti sprejeti ter biti z nekom zares blizu. A velikokrat ne znamo oziroma ne zmoremo združiti potrebe po osebni svobodi ter potrebe po bližini, povezanosti. In prav to je nemalokrat tudi razlog, da ostanemo samski.

A kljub vsemu se moramo zavedati tudi nekaj drugega – samskost ni osamljenost. In medtem ko osamljenost velja za nekaj izrazito negativnega, lahko samsko življenje prinese tudi obilico zadovoljstva. In čeprav smo sedaj našteli le tiste slabe lastnosti samskega življenja ima takšno življenje tudi nemalo prednosti.

Ni komentarjev