Je splet res tako drastično spremenil iskanje partnerja?

Iskanje partnerja se zaradi spleta ni spremenilo, je pa splet način iskanja izboljšal

Vir: Shutterstock

Ko pomislimo na ljubezensko spoznavanje parov, najprej pomislimo na to, kako je on zagledal njo nekje na ulici in jo takoj nagovoril, od tega trenutka pa so stvari šle naprej kar same od sebe. Precej romantičen in malce naiven vidik, ki pa za večino parov najbrž ne velja. Odstotek ljudi, ki so se spoznali na tak način, je namreč zelo, zelo nizek in najverjetneje velja le za starejšo generacijo, ki je na sprehodih po mestu dejansko svojo okolico tudi opazovala in ne buljila v mobilnik.

Ljudje smo ljubezen vedno iskali preko različnih kanalov in vse odkar obstajajo mediji pravega partnerja iščemo tudi preko njih. Poznanstva in cerkvena vrata smo zamenjali za časopise, revije, teletekst in nazadnje splet.

zasebni-stiki-ona-on-medij-splet
Tako so romantične partnerje iskali še pred 70 leti.

Medijsko posredovano spoznavanje je v svoji osnovi ostalo isto – on odda oglas, ona mu nanj odgovori, on odgovori njej s krajem in časom srečanja v živo. In čeprav je princip ostal enak, pa imajo splet in spletni spoznavalni portali vsaj troje prednosti:

  • komunikacijo pohitrijo, saj ni potrebno čakati na naslednjo izdajo časopisa, da dobiš svoj odgovor;
  • oglasa ne vidi cela vesoljna Slovenija, ampak le tisti, ki so prijavljeni na portal, na ona-on.com pa lahko še to množico zožamo s pomočjo skritega načina uporabe;
  • anonimnost, ki je lahko v časopisu kljub uporabi psevdonima okrnjena, saj je zaradi lokacijskega iskanja in fizičnega opisa iskalca ljubezni, slednji lahko prepoznan.

Najpomembnejša prednost spleta je, da se lahko dva, ki sta si na podlagi spletnega profila všeč, skorajda do obisti spoznata, še preden se srečata v živo – če to seveda želita. Zato na prvem zmenku ne prihaja do čudne tišine.

Če pogledamo večjo sliko, iskanje partnerja prek medijev ni novost, spremenila se je le tehnologija – od črnila na papirju do binarnih ničel in enic. In če zaključimo: Splet je iskanje partnerja in spoznavanje ljudi spremenil v tej meri, da je izboljšal celoten proces.

Ni komentarjev

Odgovori