Kako do uspešne zveze? Ključna je komunikacija.

Kako do uspešne zveze? ~ Že ogromno študij je pokazalo, da so najuspešnejše zveze tiste, kjer oba partnerja aktivno komunicirata drug z drugim.

V začetnih fazah zveze po navadi ne pride do nobenih komunikacijskih problemov, kar nam daje občutek, da s tem nimamo težav. Ko pa smo z določeno osebo skupaj že več let, je pomembno, da znamo izraziti svoja čustva in želje, kot tudi aktivno poslušati našega partnerja.

V nadaljevanju bom predstavil nekaj koristnih znakov zdrave komunikacije, kot tudi česa se je smiselno izogniti, ko se pogovarjamo s svojim partnerjem.

Ranljivost in odkritost

Priporočam, da ste v vseh svojih zvezah 100% odkriti do svojega partnerja. Občasno se nam zdi, da kakšna mala nedolžna laž ne bo povzročila težav, a pogosto več takih laži privede do večjih, a  nepotrebnih prepirov.

Poslušajte vašega partnerja. Še bolj pomembno pa je, da poslušate sebe. Vaše želje in potrebe so prav tako pomembne kot partnerjeve. Bodite odkriti in specifični glede potreb ali morebitnih problemov v vaši zvezi.

V nasprotju z odkritostjo, je ranljivost, vsaj pri moških, bolj dvorezen meč. Vsekakor je pomembno, da ste občasno ranljivi, saj s tem omogočite, da se partner z vami globlje poveže.

Ženska, nežnejša energija, si praviloma želi moške, bolj dominantne, energije. V primeru, da ste ves čas objokani, negativni ali preobčutljivi, pa bo to vašega partnerja odvrnilo od vas.

KAJ STORITI: Ko izražate svoje želje in potrebe uporabljajte besede, kot so ”jaz si želim”, ”jaz potrebujem” in ”jaz čutim”. Seveda imejte v mislih tudi partnerja. Nerealistične želje ne bodo uresničene, četudi si to res želite.

Ko izrazite negativna čustva, partnerju zraven še povejte, kaj lahko naredi, da ta čustva spremeni. S tem povečate možnosti, da bodo vaše želje uslišane.

KAJ NE STORITI:

Ne obsojajte. Izogibajte se besede vedno/nikoli. Stavek ”Nikoli ne pospraviš posode.” zveni precej boljše na primer ”Ko ne pospraviš posode, se ne počutim ljubljeno.”.

Prav tako, ne komunicirajte s partnerjem, ko ste slabe volje ali celo jezni. V takih primerih boste verjetno rekli kaj, kar ne boste želeli. Bolje je, da se najprej umirite in nato pogovorite njim.

Objektivnost in empatija

Težko je ostati objektiven, ko nekdo napada vašo osebnost oziroma vaš ego. V takih primerih se sproži vaš obrambni mehanizem, ki lahko večkrat naredi škodo kot korist.

Poizkusite se postaviti v partnerjevo kožo. Resnično poslušajte, kaj vam partner govori, in se odzovite na njihova čustva in ne zgolj na besede. Empatija je zelo cenjena, a redka lastnost ljudi dandanes.

Potrdite in sprejmite, kar vam je partner povedal, četudi se z izrečenim ne strinjate. V primeru, da ste naredili napako, se opravičite. Preprosto opravičilo lahko popolnoma spremeni in umiri težavno situacijo.

Moški pozor: namesto da ženski dajete nasvete, jo raje aktivno poslušajte in jo poskušajte resnično razumeti. Nasvet ji dajte zgolj, ko vam ona reče, da ga želi.

KAJ STORITI: Vprašajte partnerja, če želi ali potrebuje vašo pomoč.

Izrazite kaj čutite in mislite in pričakujte pozitivno reakcijo vašega partnerja. Strah pred morebitnim prepirom ne sme biti razlog, da partnerju določeno stvar prikrivate.

KAJ NE STORITI: Zavijanje z očmi in podobne poteze bodo zgolj še bolj razdražile partnerja, zato je bolje, da se jih vzdržite.

Ne pogrevajte starih prepirov. Sprijaznite se s preteklostjo, saj je ne morete spremeniti, in živite v sedanjosti.

Ne izmikajte se partnerju. Razčistite vse težave ta trenutek. Dlje kot odlašate, slabši vpliv bo to imelo na vašo zvezo.

Nasvet: Kako do uspešne zveze?

Prepiranje ne vodi nikamor.

Prepiranje ne vodi nikamor. Raje skupaj s partnerjem poizkusite najti rešitev za določen problem. V primeru, da ste v zvezi z osebo, ki ni sposobna zdrave komunikacije, se zavedajte, da s to osebo nikoli ne boste mogli imeti uspešne zveze.

V takih situacijah je lažje, da najdete nekoga, ki je tega sposoben, kot pa da partnerja poskušate spremeniti. Ljudje se načeloma ne spreminjamo, oziroma naredimo velike in dolgoročne spremembe le, ko si to sami zares želimo.

Ni komentarjev

Odgovori