Kako izbrati pravega partnerja?

V času, ko smo samski, imamo vso pravico spoznavati različne potencialne partnerje. To lahko na neki točki pomeni iti na več kot en zmenek v istem tednu, z različnimi osebami. Seveda si postaviš osebne meje, do koder zmenek lahko gre, a pogovori, spogledovanje in tiste drobne pozornosti, ki delajo zmenke čarobne, lahko dežujejo v neomejenih količinah.

Pot do prave osebe je dolga!

Zakaj imamo to pravico in zakaj ni narobe, če greš v enem tednu na zmenek z dvema potencialnima partnerjema? Ker je pot, ki jo prehodimo do prave osebe, vse prej kot kratka in na tej poti spoznavamo tako sebe, kot različne osebe, ki na nas različni vplivajo.

Prijateljičina zgodba

Pred časom sva se s kolegico, ki je samska pogovarjali o tem, kako naj si izbere novega partnerja. Simpatična punca, sama zase pravi, da ni nič posebnega, morda res ne na prvi pogled, a njena energija je tista, ki pritegne marsikoga.

restaurant-690975_1280-minSama se je odločila, da bo “aktivna iskalka” svoje sreče in spoznava moške tako zunaj, v poslovnem okolju, pa tudi na spletu. Je odprte narave, kar hitro pokaže, hitro naveže stike in marsikaterega tudi ohranja. Prijateljsko.

Skratka, kolegica trenutno hodi na zmenke s tremi potencialnimi partnerji. Do vseh je odkrita, da se še ne bo vezala. Vsakemu pove, da ga želi spoznati, da pa ni edini, ki ga spoznava, da hodi ven in ko bo trenutek pravi, se bo odločila samo za enega. Priznala je, da se je zgodilo, da je pred časom en res “čisto ven padel”, kot se je izrazila, ko mu je to povedala in seveda sta se nehala videvati. Trenutni pa so to razumeli oz. se jo trudijo spoznati, tako kot ona njih.

Opisi, ki jih bom podala v nadaljevanju so njene besede, sama jih namreč (še) nisem spoznala. Se pa veselim spoznati tistega, ki jo bo čisto očaral. 🙂

Trije moški, ena ženska …

Prvi je visok, intelektualec, razgledan, svetlolas, sedem let starejši od nje. Všeč ji je bil že, ko sta si prvič začela dopisovati, še preden ga je spoznala v živo. Govorita lahko dolgo v noč, sedita ure ob kozarcu vina in se pogovarjata o praktično čemerkoli. Tudi o bivših.

Kateri od treh je pravi?

Drugi je nekaj let mlajši od nje, simpatičen, energičen, skupaj sta šla že nekajkrat ven – plesat. Z njim se zabava, tudi globoke pogovore sta že imela, kot pravi. Čeprav je mlajši, si želi družino, otroke, kar ji je direktno povedal. A tudi on se “išče” in hodi na zmenke z različnimi puncami. Pri njem jo moti le to, da ji govori o ženskah, s katerimi je bil pred kratkim na zmenku. Vsakič, ko jo vpraša kako je z njenimi drugimi zmenki in ko reče, da v redu, on dobi otožen pogled. To jo, priznava, zmede.

Iz-ujetnistva-v-svobodo-NASLOVNICA-SMALLTretji pa je moški, ki ga ne zna čisto prebrati. Po eni strani ji daje vtis, da mu je zelo všeč, spet drugič dobiva malce drugačne signale. Včasih se ji popolnoma odpre, spet drugič mu ne pride niti blizu. A jo mika ta njegova skrivnostnost, kaj se skriva v ozadju, kakšen je v resnici.

O tem, kako sprejemati življenjske odločitve in se učiti na tujih napakah, si lahko več prebereš v knjigi Iz ujetništva v svobodo TUKAJ.

Kateri je pravi?

Pred časom sem, v raziskovanju odnosov, gledala eno od tistih oddaj (novozelandsko, ki se je vrtela na eni od naših televizij), kjer en moški izbira med 23 dekleti. Seveda me je po dveh (na hitro po gledanih) sezonah zanimalo, kaj se je zgodilo s parom – želenim samcem in zmagovalko – na koncu.

V prvi sezoni sta postala par tudi v resnici, se zaročila in danes živita “happily ever after”. V drugi sezoni pa se je moški resnično boril s tem, katero od finalistk bi izbral in si na koncu pomagal – s kovancem. Seveda se je to izvedelo šele po koncu oddaje, ko se je “zagovoril” v medijih. To je izvedela tudi zmagovalka in ga še isti trenutek dala na čevelj. Čeprav je bila pred tem prepričana, da je našla ljubezen svojega življenja, je bilo to nesprejemljivo. V prvi oddaji je torej moški dejansko šel po poti svojih čustev in izbral s srcem. V drugi oddaji pa … je imel ali premalo časa, ali pa je šel v šov za zabavo.

couple-1210023_1280-minČisto iskren odgovor bomo težko našli, a vsekakor izbirati med večimi ni lahka naloga. Sploh, če si ne damo dovolj časa ali pa nihče od nas ne ogreje srca na prvo žogo.

Sama verjamem tako v ljubezen na prvi pogled, kot v tisto ljubezen, ki počasi raste iz prijateljstva, se ogreva in … Doživela sem obe in obe sta lahko zelo, zelo intenzivni, vsaka zase posebna. Vsaka si zasluži priložnost.

Katere so ključne lastnosti partnerja?

Ker moja kolegica pri nobenem od treh simpatičnih fantov na prvem zmenku ni doživela ljubezni na prvi pogled. Vsi trije so ji na moč simpatični in kažejo vsak svoj potencial.  Zato se je odločila, da si bo vzela dovolj časa.

Name pa je naslovila vprašanje: Katere lastnosti so tiste prave, ki bi jim morala posvetiti največ pozornosti?

Priznam, dala mi je misliti – nisem ji mogla odgovoriti na prvo žogo. Sem se pa poglobila vase in razmišljala predvsem o tem, kaj je pri meni ključno. Prišla sem do nekaj točk:

  1. Ob njem moraš rasti.romance-1934204_1280-min
  2. Biti ti mora v oporo. Včasih je dovolj že misel na to, da bo ob tebi, ko ga boš potrebovala, klic, sporočilo, odgovor ali stavek: Vse bo v redu.
  3. Imeti mora svojo osebnost, svoje hobije, prijatelje, ne sme postati eno s tabo, ampak te mora dopolnjevati. In ti dovoliti, da ti dopolnjuješ njega.
  4. Misel na to, da boš z njim ti mora biti v veselje, ti privabiti nasmeh na usta. Nikakor pa ne tisti neprijeten občutek v želodcu, da si moraš vzeti čas zanj.
  5. Zamisli si, če bi se odločila, da bi imela družino z njim, kako bi si porazdelila vloge in naloge. Bi se lahko dogovorila, se uskladila?
  6. Hobiji – vama je všeč vsaj kakšna ista stvar? Bosta pustila drug drugemu imeti kakšen svoj hobi?
  7. Se lahko pogovarjata o vsakdanjih stvareh, brez da bi se skregala?
  8. Si predstavljaš, da mu zaupaš svoje najgloblja hrepenenja, želje, pa naj bodo še tako čudna?
  9. Si mu pripravljena dati svobodo samostojnega človeka in ali bi jo tudi on tebi dal?
  10. Če bi ti ali on želel nekam odpotovati za nekaj dni – bi en drugemu lahko dala to svobodo? Bi si zaupala?

Morda so ta vprašanja res malce nenavadna, a bistveno je, da si sestavimo svojo listo vprašanj, ki so za nas pomembna. Stvari, ki nam predstavljajo zrel odnos in življenje, v katerem bomo maksimalno uživali s partnerjem, ki si ga bomo izbrali.

Zaključek

couple_300x200Kolegica se je ob teh vprašanjih kar nekajkrat začudila. Nato sva sestavili tudi seznam stvari, ki so njej pomembne, želela ga je zadržati zase iz najine kave pa odšla še bolj zamišljena, kot je bila pred tem. A brez skrbi, tokrat je v mislih že “testirala” vse tri moške. Prav veselim se, da bom spoznala gospoda pravega, ko ga izbere – če seveda kateri od teh treh to postane.

Tukaj ne gre za izbirčnost, gre za to, da si vsak od nas zasluži biti srečen. In ne, ni treba iti v zvezo samo zato, da smo v zvezi. V vezi smo predvsem, da uživamo življenje z nekom, ki si, kot mi, zasluži partnerja, s katerim bo življenje bogatejše.

O tem, kako se sprehajati skozi življenjske odločitve, ki niso nujno povezane le s partnerstvom, ampak z življenjem, tudi delom, nasploh, pa si lahko prebereš v najnovejši knjigi Iz ujetništva v svobodo. Več …

Deli
Prejšnja objavaValentinovo, praznik ljubezni - izpoved samske bejbe
Naslednja objavaTedenski ljubezenski horoskop | 18.2. - 24.2.2019
Moje življenje ni nikdar dolgočasno. Imam 20 let izkušenj kot novinarka in urednica, tudi portala Priznaj.si, zadnjih 10 let delam kot vodja dogodkov in sem marketing specialistka. Sem članica različnih odborov in certificirana mednarodna trenerka ter idejna vodja in ustanoviteljica številnih inovativnih projektov, tudi sob pobega Energy Escape Room. Sem avtorica in soavtorica več kot petnajst strokovnih in leposlovnih knjig, od tega jih velik del govori prav o odnosih. Kot podjetnica z več kot 10-letnimi izkušnjami pa spoznavam ne le posel, ampak tudi medsebojne odnose. In prav v razvijanju odnosov vidim poseben čar ter možnosti za raziskovanje …

Ni komentarjev

Odgovori