Kako naj pravilno preberem njene znake?

Se vam dogaja, da se z nekom pogovarjate o nečem prijetnem, pa imate zatem kljub temu občutek, da sogovorniku ob temi pogovora ni prijetno?

Ali pogosto opazujete gibe rok sogovornika, ko vam nekaj pripoveduje? Ali hitro zalotite ljudi pri laganju?

Če ste na vsa vprašanja odgovorili pritrdilno, potem zagotovo sodite med tiste ljudi, ki so zelo pozorni tudi na nebesedno govorico ljudi. Človek namreč komunicira tako preko besed kot preko kretenj, drže, obrazne mimike, tona glasu itd. Tega se zavedamo vsi. Pogosto pa nas pesti vprašanje, kdaj verjeti nekomu zgolj na podlagi izrečenega in kdaj sklepati na podlagi nebesedne govorice.

 

Podobno je razvidno tudi iz naslednje pripovedi:

»Že 10 let sem prijatelj z neko luštno bejbo. Vmes sva prebrodila tudi najino kratko skupno erotično vezo. Potem sva nekaj let imela nekaj fantov in punc, sedaj pa sva spet oba istočasno samska. Ob najinih sedanjih snidenjih pa nikakor več ne razločim ali se moja ženska prijateljica do mene obnaša zgolj prijateljsko ali pa me »čisto mičkeno« zapeljuje?! Kako naj pravilno preberem njene znake?«

Na kaj biti pozoren?

  • Med nebesedno govorico sodijo:
  • način izgovorjave,
  • hitrost in ritem govora,
  • obrazna mimika (zlasti na področju okoli oči in okoli ust),
  • gibi rok, nog, glave, prstov in ramen,
  • drža,
  • dotik,
  • gibanje v prostoru,
  • obleka
  • in še kaj.

Nebesednega komuniciranja se do določene mere lahko naučimo.

Vse te nebesedne izraze težko zavestno kontroliramo, zato velja prepričanje, da imajo nebesedni izrazi večjo težo kot besedni (kadar se besedni in nebesedni izrazi o isti temi razlikujejo). Navedeno tudi drži, vseeno pa nebesedna sporočila ne morejo biti edini vir informacij. Na prvem mestu moramo upoštevati, da se nebesedne govorice do določene mere lahko naučimo, takšno znanje pa lahko spretno uporabljamo (in zlorabljamo). Zlasti v poslovnem svetu so vsi zaposleni bolj ali manj poučeni o tem, da močan stisk roke zasede veliko boljše mesto kot šibak. Znano je tudi, da se med poslovnim pogovorom sogovorniku ne približamo na manj kot pol metra (tj. območje intimnosti).

nebesedni-znaki

Pomembna je celotna slika!

Pri interpretaciji nebesedne govorice je pomembno tudi spoznanje, da se ne zanašamo zgolj na en nebesedni izraz. Potrebno je gledati na celotno situacijo, v kateri poteka pogovor ter več nebesednih znakov skupaj.

Če smo npr. z nekom na prijetnem zmenku, pogovor je sproščen, sogovorniku/-ici ste vidno všeč, vseeno pa med zmenkom nekajkrat pogleda na uro, takšen pogled na uro še ne pomeni, da je sogovorniku/-ici dolgčas ali da ga/-jo ne zanimate. Pri takšnih interpretacijah se torej ne smete prenagliti.

S kom imamo opravka?

Tretje, in po izkušnjah najpomembnejše spoznanje o nebesedni govorici je pomembnost poznavanja sogovornika. Če sogovornika namreč dobro poznamo, lahko že z obraza razberemo, ali je imel slab dan. Če pa sogovornika ne poznamo lahko hitro napačno zaključimo, da je slabe volje, če ima povešene kotičke ust, pri tem pa ne vemo, da je to njegova značilna drža. Vsak človek ima namreč specifično držo, način izražanja, specifične geste itd.

Če osebo dobro poznamo je prepoznavanje govorice telesa lažje.

Pri interpretaciji nebesedne govorice je torej najpomembnejše poznavanje osebe, katere govorico interpretiramo.

Če se za konec vrnemo na dilemo moškega iz začetka tega članka… Iz vprašanja lahko razberem, da sogovornico že dalj časa pozna. Vprašanje bi bilo: Je opazil kakšne spremembe v drži do njega? Se ga dotakne večkrat / manjkrat kot prej? Se pogosto nagne naprej med pogovorom? Je pogled usmerjen v oči? Se smeji vsem duhovitim in neduhovitim prigodam? Je, kadar se dobita, še posebno urejena? Vse to bi lahko bili znaki, da je naklonjenost več kot prijateljska..

Če pri interpretaciji nebesednih znakov niste najboljši pa svetujemo z »besedo na dan« … in razumela se bosta … zagotovo.

Ni komentarjev

Odgovori