Kako otroštvo določa naše ljubezenske izkušnje – in kako to premagati?

Kako naše otroštvo določa naše izkušnje v ljubezni in kako to premagamo?

Kot terapevtka, coach in svetovalka na področju odnosov, partnerstva in ljubezni, lahko rečem brez dvoma, da igra naše otroštvo pomembno vlogo, kako se odvijajo naši odnosi.

To je lahko zelo neprijetno. Vsi si želimo sveže, čiste temelje, na katerih bomo gradili naše odnose – temelje, ki ne nosijo ran iz preteklosti. Vendar to ni tako enostavno.

Pritegnemo takšne ljudi, ki v odnosih odpirajo naše rane, da jih lahko predelamo in zacelimo.

Ko se soočimo z ranami, ki se odprejo v odnosih, imamo priložnost, da odkrijemo resnico o tem, kdo smo. Dobimo priložnost, da vidimo, iz česa smo zares narejeni. Bolečina, ki jo pogledamo skozi to perspektivo, postane darilo. Je pobudnik za našo rast.

Ko se soočimo z ranami, dobimo priložnost, da vidimo, iz česa smo zares narejeni.

V tem članku govorim o tem, kako iti skozi ta frustrirajoči proces, da lahko končno najdemo mir, povezanost in izpolnjenost v ljubezni.

Notranji odtis vpliva na naše odnose

Začnimo na začetku. Kot otroci, ponotranjimo energijo, ki nas obdaja. Naša družinska dinamika naravno ustvarja »energijski odtis« v nas, ki je zares le sistem prepričanj o odnosih.

Ker ustvarjamo našo realnost od znotraj, ta odtis vpliva na odnose, ki jih kreiramo kot odrasli, privabimo partnerje, ki v nas vzbudijo enake bolečine, kot smo jih izkušali v otroštvu in mladosti.

Če smo se počutili ne-videne ali ne-slišane otroštvu in mladosti, bomo nagnjeni k temu, da pritegnemo partnerje, ki nam vzbudijo te občutke v odraslosti. Če smo se v otroštvu in mladosti počutili, da nimamo prostora, možnosti, da bi lahko bili mi, bomo ustvarili odnose, ki nas bodo dušili.

ljubezen-otrostvo-odnosi-ona-on-zmenki1

Pomembno je, da se zavedamo, da nihče od nas ni imel popolnih staršev ali popolnega otroštva. Vsi imamo rane. Po eni strani je normalno in primerno, da žalujemo zaradi njih. Če pa se v njih zataknemo in zagozdimo (»nisem dobila, kar sem potrebovala!«) ter se počutimo kot žrtve, je nemogoče ustvariti novo realnost.

Presežemo lahko vsakršno bolečino, razočaranje ali ponavljajoči se vzorec, če smo se pripravljeni iz tega naučiti lekcijo. Ta proces transformacije vključuje naslednje korake:

1. Obrni svojo pozornost nazaj k sebi.

Ko se naša čustva v odnosih sprožijo, pridejo na površje rane iz preteklosti in nam dajo možnost, da se jih zavemo in jih zacelimo.

To ne pomeni nujno, da druga oseba ni naredila nekaj narobe, ali da nimamo pravice, da se razburimo. Pomeni le, da je to sekundarna informacija.

Vaša odločitev je, če boste skozi ta vrata stopili.

Primarna informacija je, da se počutimo nemočne, neljubljene, nerazumljene ali ujete – karkoli naš sprožilec je! In ne bi bili v tej situaciji, če je ne bi ustvarili sami.

Naše realnosti so osnovane na naših prepričanjih iz preteklosti. Le ko prevzamemo osebno odgovornost za to, lahko spremenimo prepričanja, ki nam ne služijo več in se pomaknemo v bolj zadovoljujočo realnost.

Punk guy looking at himself in a shattered mirror in the city streets

Obtoževanje nas po drugi strani drži ujete, saj je naša pozornost na drugi osebi. Torej, kadar smo prizadeti, obrnimo svojo pozornost nazaj k sebi. Če to naredimo, lahko premagamo katerikoli sprožilec.

Z drugimi besedami, to so vrata v svobodo. Tvoja odločitev je, če boš skoznje stopil/a.

2. Vprašaj se, zakaj se ti nekaj dogaja.

Način, kako pozdravimo rane (in da jih zagotovo ne ponavljamo) je, da se pogumno vprašamo, kako smo te rane sploh dobili. Z drugimi besedami, katera prepričanja (ali odtisi) ustvarjajo to izkušnjo?

Če pogledamo dovolj globoko, se naučimo, da večina naše bolečine pride iz prepričanja (ali strahu), da bi bili ločeni od ljubezni.

Če smo ločeni od ljubezni znotraj nas, bomo ločeni od ljubezni z drugimi ljudmi. Resnica je: Vedno, kadar smo prizadeti, se čutimo ločene od ljubezni.

Katero prepričanje o sebi ali odnosih ustvarja to situacijo?

Z vprašanjem, zakaj se počutimo prizadete, lahko odkrijemo prostor v nas, ki je ločen od ljubezni. Lahko pride v obliki občutka nevrednosti, vendar izvor je strah pred nepovezanostjo. Naslednji korak je, kako to spremenimo.

3. Odkrij resnico, kdo si.

Vse kar moraš storiti, ko naletiš na del sebe, ki se počuti odklopljenega od ljubezni je, da si s tem čustvom. Bodi prisoten/a, zavesten/a in sočuten/a s tem delom tebe.

Ne potlačuj izkušenj in občutkov, tudi če bolijo. Ne skušaj jih potisniti stran in pozabiti. Sedi z njimi (kot bi sedel/a z otrokom, ki trpi) in zgodilo se bo nekaj nenavadnega: Počutil/a se boš ljubljen/a!

ljubezen-otrostvo-odnosi-ona-on-zmenki3

Počutil/a se boš ljubljen/a, saj si ljubezen. To je končna resnica o tem, kdo si.

Odkrivanje izkušenj ljubezni preko naših ran, je največje darilo, ki ga lahko prejmemo. Edini način, da pa to darilo prejmemo je, da smo dovolj pogumni, da pogledamo svoje rane.

Ta proces je intenziven in ti bo spremenil življenje. Če si pripravljen/a preseči boleče vzorce v odnosih, zberi pogum in poglej, kaj ti skušajo pokazati. Popolnoma nova realnost v ljubezni te čaka na drugi strani.

Želiš preoblikovati te vzorce?

Prenesi si BREZPLAČNI DARILNI PAKET s 3 BREZPLAČNIMI PRIROČNIKI in poskrbi za svoje zdravje ter cvetoče odnose. Če si samski/a in meniš, da si že pripravljen/a na svojo sorodno dušo, lahko to preveriš v Kvizu za samske. Če živiš v partnerstvu, pa lahko preveriš v Kvizu za partnerje, če je tvoj partner tvoja sorodna duša.

Voditeljica programov Priprava na zavestno partnerstvo – 49 dni do ljubezni, Uživamo v zdravju in hujšanju. Ljudem daje znanja in orodja v obliki vrhunsko dovršenih programov, ki spreminjajo življenja. Delavnice, kvalitetna predavanja, individualna svetovanja, skupinski coachingi, članki in spletna stran, dajejo nova znanja in neomejene možnosti, da lahko vsak prevzame odgovornost za svoje odnose, zdravje in življenje ter naredi spremembe za kakovostno življenje, ki nam je namenjeno. Po vsej Sloveniji vodi vrhunsko transformativne delavnice Priprava na partnerstvo, ki udeležencem pomagajo odpraviti svoje notranje ovire do Ljubezni, da jim ni potrebno ponavljati istih vzorcev. Po delavnici so v roku nekaj mesecev pripravljeni, da pritegnejo in spoznajo točno takšnega partnerja, po katerem hrepenijo in s katerim bodo lahko ustvarili zares srečen partnerski odnos. Predana je, da vam pomaga, da pomagate sebi. Verjame, da so vaše telo, um, duh, vaši odnosi in vaše življenje vredni najboljše skrbi in da nihče ni bolje usposobljen za njihovo skrb, kot vi sami.

Ni komentarjev

Odgovori