Kako ozdraviti zlomljeno srce?

Vsi poznamo zlomljeno srce, pa čeprav s televizijskih zaslonov. Kako pa se ga občuti in še pomembneje – ali sploh lahko ozdravi?

Če izvzamemo nekaj izjem, je vsak izmed nas že doživel vse štiri faze ljubezenskega odnosa: začetek zveze, zvezo, konec zveze in samskost. In čeprav bi lahko debatirali v neskončnost, kako se pri nekaterih samskost razteza še pa še in pri drugih samskega dela sploh ni, se bomo tokrat osredotočili na konec zveze in na obdobje, ko prebolevamo bivšega partnerja.

Zveza se lahko konča na najrazličnejše načine: sporazumno, s strani ženske ali moškega, boleče, kar naenkrat, preko telefona, v živo … Ampak verjetno se strinjamo v tem, da je najhuje, kadar zvezo prekine partner, medtem ko naša čustva še vedno trajajo.

Se pravi, kadar eden izmed partnerjev ugotovi, da ga zveza več ne zadovoljuje in se odloči iti po svoji poti naprej, čeprav je drugi partner še zmerom zaljubljen in morda ni pripravljen na razhod. In če je bila za povrh ljubezen še globoka, močna, čustvena in čutna, potem sta srčna agonija in na videz neskončno trpljenje neizogibna.

Verjetno se strinjamo v tem, da je najhuje, kadar zvezo prekine naš partner, medtem ko naša čustva še vedno trajajo.

Mislim, da je najboljši slovenski izraz za čustvo, ki nas prevzame ob nesporazumnem koncu zveze: paranje srca.

Ne vem, ali je znanost že uspela ugotoviti, zakaj ljubezen tako nezgrešljivo povezujemo prav s srcem, to črpalko krvi, ki bije nekje globoko pod našimi prsmi, a zdi se, da prihaja ljubezen točno od tam. Zakaj bi drugače imeli občutek, da nam bo srce raztrgalo in ga pognalo iz prsi?

Ne znam razložiti, zakaj občutimo zlomljeno srce tako zelo telesno, zakaj kar naenkrat ne moremo več dihati, nam stiska želodec in nas sili na bruhanje, iz oči nam derejo vroče solze, kolena se šibijo in celotno telo drži v krču občutek, da bomo brez ljubezni umrli, tu in zdaj.

Vir: Shutterstock
Vir: Shutterstock

Ne vem, zakaj se čustva tako močno manifestirajo tudi na telesu in zakaj jih je tako težko nadzorovati z razumom, ki naj bi pripadal glavi. Morda zato, ker nam na vrhuncu lomljenja srca zalije ušesa val šumenja in zmede misli.

Kdor je že kdaj imel zares zlomljeno srce, si verjetno tega ne želi več doživeti. Tisti, ki si, so ali izjemno pogumni ali pa nikoli niso bili zares zaljubljeni.

In ker ni bilo samo enkrat, ko mi je nevidna sila ljubezenskega razočaranja izruvala celotno drobovje in me pustila popolnoma ranljivo, ne morem mimo večne polemike: Ljubiti in izgubiti srce ali pa nikoli ljubiti in izkusiti grenko razočaranje, ki včasih sledi?

Je res bolje ne ljubiti?

Ali bi bilo resnično bolje, če nikoli ne bi spoznal/a ljubezni in posledično tudi te bolečine, ki se jo komajda da primerjati s čim drugim?

Ljudje, ki nikoli niso ljubili in nikoli niso bili ljubljeni, niso popolni.

Mislim, da ljudje, ki nikoli niso ljubili in nikoli niso bili ljubljeni, niso popolni. Niso izpopolnjeni. In najhuje je to, da tega ne morejo vedeti.

Ljubezni se ne da opisati z eno samo lepo pesmijo, sploh se je ne da opisati z besedami. Le kako bi človek sploh lahko opisal tisti neverjetni občutek, ko veš, da ljubiš in si ljubljen in se zazdi, da se je resnično vso vesolje obrnilo v tvojo smer in nasmejalo do ušes? Kako lahko opišeš izgubo nekoga, ki si ga ljubil z vsem srcem, pa te je zapustil golega in ranjenega v tem hladnem svetu? Kako bi sploh lahko opisal vse, kar čuti srce?

ona-on-zasebni-stiki-resne-zveze-zmenki3
Vir: Shutterstock

Tisti, ki ne veste o čem govorim, ste ta članek verjetno že prenehali brati, ta drugi pa zasanjano pokimavate pred računalniškim ekranom, spominjajoč se svojih ljubezenskih najlepših, sanjskih trenutkov in neskončnega brezna, v katerega vas je potisnil odhod vašega partnerja.

Ne zamudi nove priložnosti za ljubezen!

Žal pa je tako, da ti ne morem podati čudežne rešitve proti zlomljenemu srcu, razen tega, da se ne smeš prestrašiti in tako zamuditi nove priložnosti za ljubezen. Kajti ni je hujše bolezni od zlomljenega srca, saj jemlje življenja in včasih celo pusti za seboj mrtve, ki še zmerom hodijo po svetu.

Vedi le, da čas ozdravi vse, verjamem pa, da ne boš nikoli pozabil/a tiste osebe, ki je s seboj vzela tudi tvoje srce. In prav je tako: Iz pretekle zveze potegni kar najboljše in se kaj nauči.

Ko boš preteklo zvezo resnično prebolel/a, ko boš pripravljen/a na nova poznanstva, pa le pogumno naprej. Srce se namreč lahko razdaja na vse konce in kraje, saj veliko srce vedno najde še kak košček sebe za nekoga posebnega. In ko boš tako daleč, te na ona-on.com čaka več kot 166.000 potencialnih prijateljev in tudi pravi partner zate.

Srečno!

Ni komentarjev