Kako razviti kvaliteten partnerski odnos?

Dober partnerski odnos je odvisen od zadovoljstva obeh partnerjev, slednje pa temelji na iskrenih pogovorih. Ali se sploh še znamo pravilno izražati in poslušati?

Vir: Shutterstock

Že nekaj časa se v moji glavi podijo misli, zakaj smo tako pogosto razočarani in nezadovoljni drug z drugim. Razmišljam ali res ne zmoremo višjega nivoja komunikacije in razumevanja. Že res, da vsi nekam hitimo in da vsi želimo ter pričakujemo takojšnje rešitve.

Je res naša komunikacija tako obrnjena na glavo, se ne znamo izražati ali ne znamo poslušati?

Pa je to res najboljše in edino kar premoremo? Mislim, da ne. Verjamem, da ne in vem, da ne. Pa smo zato, da se stvari izboljšajo, pripravljeni kaj narediti? Upam, da ja!

Mogoče sem malo preveč optimistična, a verjamem v dobro in da se bodo stvari obrnile v ”pravo” smer. Verjamem tudi v to, da če bomo vsi tako razmišljali, bomo definitivno pripomogli k razpletu na boljše.

Ali se sploh še znamo pravilno izražati in poslušati?

Je res naša komunikacija tako obrnjena na glavo, se ne znamo izražati ali ne znamo poslušati? Smo se mogoče začeli tako osredotočati nase in na svoje potrebe, da zato slišimo samo to, kar želimo slišati? In vsega ostalega ne, ker nam preprosto ne odgovarja? Hm …

Vir: Shutterstock
Vir: Shutterstock

Prav je, da se znamo postaviti v ospredje in da pomislimo na svoje želje in potrebe. Predlagam pa, da vseeno to naredimo z občutkom in sprejemanjem vpletenih v dogajanju.

Če se osredotočim na partnerski odnos, kljub temu, da so takšni izzivi tudi v vseh drugih odnosih (starši-otroci, poslovni partnerji, … ) in z vami delim nekaj mojih ugotovitev. Upam, da bom s tem pomagala vsaj kakšnemu paru, ki se že sooča s takšnimi preizkušnjami. Ali pa bom pomagala komu, ki bo svoj partnerski odnos šele začel graditi.

Zdrav partnerski odnos temelji na spoštovanju

Zdrav partnerski odnos temelji na spoštovanju, razumevanju, prilagajanju in komunikaciji. Ne smemo pa pozabiti na zelo pomemben faktor, svobodi. Kako pa lahko razvijemo kvaliteten partnerski odnos, v katerem bosta oba zadovoljna?

Najprej moramo pogledati svoja pričakovanja. Včasih so naša pričakovanja zelo visoka, mogoče leti ta izjava predvsem na nas – ženske. In, ko ne dobimo, kar pričakujemo, se začne v naših glavah dogajati veliko scenarijev in posledica so razočaranje, jeza, slaba volja in nerganje. Kar seveda sproži verižno reakcijo in partner se ne počuti dobro. Sploh, če resnično ni imel nič za bregom in je vse skupaj res le plod naše domišljije.

Zdrav partnerski odnos temelji na spoštovanju, razumevanju, prilagajanju in komunikaciji.

V zadnjem času prihajajo k meni na terapije osebe, ki mi tožijo ravno o takšnih izzivih. Zanimivo je, da se nekako zavedamo, da nekaj ne delamo prav, ampak ni enostavno zlesti iz svoje kože, da bi kar čez noč spremenili razmišljanje.

Nenehna kontrola na partnerski odnos ne vpliva pozitivno

V dobi interneta in socialnih omrežij, ko imamo vse informacije na razpolago, pod kontrolo praktično vsak gib oziroma dogajanje pri posamezniku, je vsakodnevno prisotno zelo veliko motilcev.

Ko sem bila jaz najstnica, smo imeli na razpolago samo stacionarni telefon. Če sem se s fantom dogovorila za zmenek, je to držalo kot pribito. Srečala sva se na dogovorjenem mestu ob dogovorjeni uri. Kako bo najin dan potekal, sva se pogovorila, ko sva bila skupaj.

Vir: Shutterstock
Vir: Shutterstock

Imam občutek, da je bilo včasih veliko več zaupanja med pari. Sedaj pa imamo kontrolo vsak trenutek drug nad drugim. Kje se nahajamo, kaj se z nami dogaja. Kar je na začetku razmerja, ko smo zaljubljeni do ušes pa še čez, čisto super.

Dva, ki sta na sveže zaljubljena, sta na vezi od trenutka, ko odpreta oči in si zaželita dobro jutro, pa vse do takrat, ko utrujena in zaspana padeta v posteljo. Vmes je cel kup lepih sporočilc, ki nežno božajo dušo.

In, ko enkrat ni odgovora takoj, ko se odzivnost enega spremeni, se v glavi drugega začne porajati dvom, jeza in strah. Takrat je na vrsti čas za pogovor. Dajte se odkrito pogovoriti.

Drug drugemu moramo dati prostor

Po mojih izkušnjah je prav, da ženske stopimo en korak nazaj in pustimo fantom, da malo zadihajo. 😉 Vsaj običajno je tako, da ženske bolj pritiskamo na moške. Seveda obstajajo tudi izjeme.

Pomembno je, da partnerju povemo, kaj si želimo.

Dajmo dopustiti možnost, da partner rabi malo časa zase in da če ni odgovoril isti trenutek, še ne pomeni, da nas nima več rad. Pomembno je tudi, da me partnerju povemo, kaj si želimo in kaj lahko on prispeva k temu, da se bomo tudi me počutile dobro.

Če je partner pripravljen sodelovati, je to znak, da mu ni vseeno za nas. Torej je tudi to nekakšen pokazatelj, da lahko partnerski odnos gradita naprej.

Punce, nehajmo sklepati na prvo žogo. Fantje pa dajte prisluhniti in se potrudite razumeti, kako se me počutimo.

Kako ravnati z žensko?

In za konec še nekaj nasvetov za vas moške, kako ravnati z žensko, da bo obema lepo in bo ženska vedno pripravljena za akcijo 😉

Vir: Shutterstock
Vir: Shutterstock

Kot že vemo, se tudi v posteljnih aktivnostih oziroma v želji po seksu med seboj razlikujemo. Moški ste več ali manj vedno in takoj za akcijo. Pri ženskah pa ”na žalost” temu ni tako. Potrebujemo več stimulacije in dražljajev. Če tega ni, če moški ne pristopa na tak način do ženske, nas pogosto boli glava ali pa smo utrujene. 🙂

Kaj narediti, da se temu izognemo? Fantje, dajte svoji partnerki nakloniti pozornost čez cel dan. Pošljite ji sporočilo, v katerem ji napišete, da jo imate radi, da jo pogrešate. Dajte ji kompliment, na primer, ko odhaja od doma v službo, da je lepa. Dajte ji vedeti, da se vam zdi seksi.

Zelo pomembno je, da partnerka čuti, da je vaša boginja in da odnos, ki ga imata, ni samoumeven, ampak, da se tudi vi trudite za dobro počutje in dober odnos. Na tak način bo partnerka definitivno pogosteje pripravljena na ljubljenje z vami, saj bo med vama prepletena energija, ki se bo ob srečanju samo še razplamtela. In uživala bosta v sadovih, ki sta jih gojila čez cel dan.

Če želite dvigniti partnerski odnos na višji nivo ali, če želite vstopiti v nov odnos z razumevanjem na kakšen način ravnati s partnerjem/ko, da bosta lažje jadrala med vsemi preprekami, ki nam jih življenje prinaša, me za svetovanje lahko kontaktirate na info@metapalka.si ali na tel. št.: 041 725 544.

Vse dobro,

Meta

Deli
Prejšnja objavaVeč razvez kot porok v 2021
Naslednja objava5 znakov čustvenega izsiljevanja
Žena, mama, podjetnica. Terapevtka, Usui in Kundalini Reiki mojstrica, certificirana svetovalka ob izgubah in žalovanju. 19 let na samostojni poslovni poti pomaga posameznikom in skupinam do kvalitetnejšega in zadovoljnega življenja. Kontaktirajte me na mail: info@metapalka.si ali na tel.št.: 041 72 55 44. Več informacij lahko najdete tudi na Facebook-u: Meta Palka.

Ni komentarjev

Odgovori