Kako rože vplivajo na počutje in zdravje?

Cvetje ima pozitiven vpliv na vaše zdravje

Odločno smo zakorakali v jesen. Dnevi so krajši in že precej hladni, poletje se je že povsem poslovilo. Z novim letnim časom povezujemo tako nove začetke, kot tudi dneve, ki jih bolj občutljivi ljudje opisujejo kot depresivne. Čaka nas namreč nekaj mesecev mraza, teme in slabega vremena. Vse to močno vpliva na naše duševno zdravje. Zato jeseni in pozimi še posebej iščemo načine in dejavnosti, ki nas bodo spravili v boljše počutje.

Eden izmed odličnih načinov, ki vas bo spravil v boljšo voljo, je cvetje. Različnih barv, oblik. In zelene rastline. Zato vam priporočamo, da si v jesenskih mesecih stanovanje večkrat okrasite s šopkom rož, ki bo vaš dom odel v čudovite jesenske barve. 

Metka iz Sanjskega šopka je zato pripravila nekaj nasvetov, kako lahko cvetje in sobne rastline vplivajo na vaše zdravje.

Rože izboljšajo vaše čustveno zdravje

Strokovnjaki so ugotovili, da so rože tiste, ki pomagajo pri zmanjšanju stresa in posledično izboljšajo vaše čustveno zdravje. S tem se bo izboljšalo tudi vaše razmišljanje pri vsakodnevnih aktivnostih. V jesenskih in zimskih mesecih veliko ljudi trpi za tako imenovano »zimsko depresijo«, pri čemer bodo rože imele velik vpliv. Podarite jih sami sebi, postavite jih na vidno mesto, kjer jih boste videli ves čas tekom dneva in v trenutku se boste počutili bolje. Rože namreč odlično vplivajo na depresivne ljudi, saj dobijo občutek varnosti in zadovoljstva. Zmanjšujejo tesnobo, pasivne misli in nervozo, vse to pa zamenjajo s hvaležnostjo, veseljem in zadovoljstvom.

Vpliv rož na možgane

Rože so najlažje dostopno zdravilo, ki pomaga pri spremembi počutja. Žive barve in svež vonj vaše možgane prepričajo, da se dogaja nekaj posebnega. Poleg tega vzbujajo čustva, kot so zaupanje, ljubezen in podpora. Rože najdete pri prav vseh pomembnih obdobjih in dogodkih v vašem življenju, kot sta poroka ali rojstni dan. So namreč tiste, ki izboljšajo samozavest, ne glede na to ali jih prejmete ali podarite. Možgani pa v trenutku, ko so obdani z rožami izločajo oksitocin, dopamin in serotonin.

Rože vplivajo na kreativnost in produktivnost

Čutite, da vam primanjkuje produktivnosti? Da se težko lotite česarkoli? In da je vaša kreativnost v zadnjih dneh res slaba? Kupite si šopek rož! Rože in rastline bodo namreč pozitivno vplivale tako na vašo produktivnost kot kreativnost. Kupite šopek rož ali eno izmed zelenih rastlin, postavite si ga na delovno mizo in opazujete njegove učinke.

Rože izražajo ljubezen

Ima vaša prijateljica ali mama v zadnjem času težave? Vidite, da sta slabe volje in da potrebujeta toplo besedo in objem? Podarite jima rože! S tem jima boste dali vedeti, kako pomembni sta vam in kako radi ju imate. Šopek lahko opremite še s prijaznim sporočilom, na katerega napišete, kaj vam pomenita.

Rože ustvarijo intimnost in močnejšo povezanost

Ste kdaj opazili, da ko podarite rože sledi tudi topel objem ali stisk roke? Po dveh letih pandemije so se močno zmanjšali človeški stiki, celoten svet pa se je prestavil na internet. Posledično se je povečalo število osamljenih ljudi. A ljudje smo družabna bitja, ki potrebujemo bližino in intimno povezanost z drugimi.  Obiščite prijatelje, dobite se na kavi, skupaj pojdite na izlet. In ne pozabite! Ob ponovnem stiku jim podarite rože ali zeleno rastlino. Tako se bodo vedno, ko bodo pogledali nanjo, spomnili na vas. 

Rože vplivajo tudi na fizično zdravje

Imate zaradi stresa visok krvni tlak? Potem vam rože lahko pomagajo tudi pri tem. Ne le, da pozitivno vplivajo na čustveno zdravje, ampak tudi na fizično zdravje. Zmanjšujejo negativna čustva, posledično pa tudi zmanjšujejo krvni tlak in sproščanje kortizola (stresni hormon). 

Ne le da pozitivno vplivajo na vaše počutje in zdravje, vsi se strinjamo, da so rože zagotovo eno najlepših daril, ki jih lahko podarimo ali prejmemo. Samo njihov vonj in barva nas namreč v trenutku spravita v boljše počutje.

Ni komentarjev

Odgovori