Kako so se spremenili zmenki (skozi moje oči)

Prejšnje stoletje ni bilo polno sprememb le na političnem, zdravstvenem in še katerem področju, ampak tudi na področju zmenkov.

Pravilo zmenkov je bilo, da mora moški storiti pravzaprav vse – jo povabiti na zmenek, jo priti iskati na dom, plačati vse stroške in jo pripeljati nazaj domov. Ob tem hitrem pregledu lahko rečem, da danes ni prav nič drugače. Pa res ni?

Da bi lahko na hitro analizirala zmenke danes in nekoč ter ugotovila, kje pravzaprav tičijo glavne razlike, sem šla prebirat vse možno čtivo na to temo, ki ga je našel stric Google, in ugotovila sem naslednje.

Od gardedam do Briljantine

Moški je vedno bil tisti, ki je storil prvi korak. Kakorkoli to že poimenujemo, prvinski nagon (moški kot lovec) ali družbeno pravilo (ki si ga je seveda izmislila – družba), tako je vedno bilo. A včasih igra osvajanja ni vsebovala le moškega in žensko – pred več kot sto leti so obstajale t.i. gardedame oz. varuhinje, ki so celoten zmenek oz. dvorjenje nadzirale – da ne bi bilo neprimernih dotikov in najbrž tudi pogledov.

Vir: Shutterstock
Vir: Shutterstock

Gardedam že nekaj časa ni več, vmesno obdobje pa je bilo polno sprememb. V 50 letih prejšnjega stoletja je bil najbolj priljubljen prostor za zmenke tako imenovan “drive in” kino, kamor se je par pripeljal z avtomobilom in si kar iz zadnjih sedežev ogledal film, nato pa si je privoščil še prigrizek v okrepčevalnici – tako vsaj lahko sodim iz kultnega filma Briljantina.

Takrat je moral fant dekle pobrati na domu in se predstaviti staršem – da so slednji vedeli, s kakšnim fantom gre njihova hči na zmenek. A tukaj njegovo delo ni bilo končano – po zmenku je moral fant svojo izbranko pripeljati domov.

Kontracepcijske tablete in sladki užitki

Naslednje desetletje je bilo precej bolj liberalno. Odobritev kontracepcijskih tablet v začetku šestdesetih je povzročilo velike spremembe na področju osvajanja in zmenkov. Takrat par na zmenku ni užival le v pogovoru ob sladoledu, kot druščina iz Briljantine, ampak se je predajal tudi drugim sladkim užitkom – tistim bolj mesenim. Zmenki se niso več odvijali v kinih in lokalih, ampak so se preselili v študentske domove in na študentske zabave. Podobno je bilo tudi v desetletju, ki je sledilo.

Potem pa so bila tu osemdeseta. Če je par šel na pijačo, je zagotovo naročil enega izmed koktajlov, ki so takrat postali zelo priljubljeni, če pa sta prvi zmenek preživela ob večerji, pa so morali fantje dekleta peljati v boljše, dražje restavracije, seveda pa so morali tudi plačati vse konzumirano. Vrnilo se je tudi “pobiranje” deklet na domu –  a s to razliko, da fant zdaj ni več rabil na “vpogled” k staršem še pred prvim zmenkom.

Čaka te pošta. Elektronska.

Devetdeseta so bila čas snemanja glasbenih kaset z ljubezenskimi skladbami, s katerimi so zaljubljenci drug drugemu izkazovali ljubezen, pari pa so najraje hodili v kinodvorane, kjer so dekleta (in morebiti tudi kakšen fant) točila krokodilje solze ob tragični zgodbi zaljubljencev na Titaniku.


Te zanima, kako smo se imeli na dosedanjih Največjih Zmenkih na Slepo v S-LOVE-niji?

Poglej si foto utrinke!


Takrat, natančneje leta 1993, je prišla v javnost tehnologija, ki je spremenila zmenkarsko sceno – svetovni splet. Proti koncu devetdesetih so iz Hollywooda prišle tiste tri magične besede, ki še danes zaznamujejo spoznavanje in zmenke: “Čaka te pošta.” Pa ne tista navadna, ampak elektronska. In takrat je postalo jasno, da je prek spleta (pa ne le na filmskem platnu) mogoče najti ljubezen.

Poleg tega zelo hitrega in kratkega pregleda zmenkov po desetletjih, sem se posvetila tudi nekaterim pravilom, ki so zaznamovala (in morda še zaznamujejo) zmenke.


Preberi si, kaj jaz menim o pravilih zmenkov: Kako ženske vidimo “stara” pravila spoznavanja?


 

Ni komentarjev

Odgovori