Kako vesta, da je čas za poroko?

Prepoznajta znake, ki nakazujejo, da sta zrela za poroko.

Kako vesta, da sta pripravljena na poroko in zakonsko življenje? Vsak par na neki točki pride do tega vprašanja. In velikokrat dobi precej nejasen odgovor: “Ko veš, enostavno veš!” Pa je res to to? Se je potrebno na zakon pripraviti?

Razkrivamo nekaj znakov, ki nakazujejo, da sta pripravljena skočiti v zakonsko življenje.

Rad/a imaš sebe

Najbolj ključna stvar pri vprašanju ne le poroke, ampak partnerskega odnosa, je, ali si zadovoljen/a sam s seboj. Ne moreš biti srečen/a z nekom drugom, dokler nisi 100 % srečen/a sam s seboj. Vprašaj se, kdo si in kako deluješ v različnih situacijah (ko si na zmenku, pod stresom, kdo si, ko stvari ne gredo po načrtih, …).

Ko imaš jasno urejeno predstavo o tem, kdo si, potem je čas, da spoznaš svojega partnerja. Kako vidva delujeta skupaj, ko je vse rožnato? Kako, ko stvari niso z rož’cami postlane? Sta si v oporo ali napoto?

Razumeta “ljubezenske jezike” drug drugega

Obstaja pet jezikov ljubezni – posvečen čas, besede potrditve, darila, usluge in dotik. Zelo pomembno je, da se naučita prepoznati te jezike najprej pri sebi, nato pa še drug pri drugem.

Jeziki ljubezni so načini, kako ljudje sprejemamo ljubezen in njihovo prepoznavanje nam omogoča, da zgradimo lepo partnerstvo in celo preprečimo prepire.

Torej, je tebi pomembno, da si s partnerjem vzameta čas, ki ga preživita skupaj, samo vidva? Ali želiš, da te partner vsak dan pohvali? Podari darilce? Je njemu pomembno isto?

Sprejemata konflikte in jih skupaj konstruktivno rešujeta

Prvi korak v poštenem prepiranju je, da stopita korak nazaj in se zamislita sama nad seboj. Kako reagirata na konflikte? Razočaranje? Se izogibata ali napadeta? Če sta v svojem razmerju neprestano napeta in se soočata z dramo in stresom, potem odločitev za poroko ni najboljša.

Ker so prepiri in nestrinjanja sestavni del vsake zveze, je način, kako jih rešujeta, zelo pomemben. Kadar se pogovarjata o problemih, se oba čutita slišana in razumljena.

Ko smo ravno pri prepirih: partnerja nikoli ne smeš kritizirati, se mu posmehovati ali se pri prepiru postaviti v obrambni položaj, saj vse to napoveduje, da razhod ali ločitev žal ni več daleč.

Pripravljena sta se potruditi pri stvareh, ki drug drugemu nekaj pomenijo

Recimo, da tvoj partner rad kolesari, tebi pa kolo ni ravno blizu. Si se pripravljen/a potruditi in se usesti na kolo ter oditi z njim ali z njo na kolesarski izlet? Je partnerju pomembno, da na obisk k njegovim staršem hodita skupaj, tebi pa do tega ni? Si se vseeno pripravljen/a potruditi in to storiti?

Pogovorila sta se o veliki trojici – denarju, veri in seksu

Denar, vera in seks so tri pomembne stvari, o katerih se morata strinjati. Ali pa vsaj najti kompromise, preden se doživljenjsko zavežeta. Pogovoriti se morata o svojih pričakovanjih o ljubezni, seksu, zapravljanju in službi, glede vzgoje otrok (tudi, če si sploh oba želita ali ne želita otrok).

Skupaj sta že preživela vzpone in padce

Četudi sta na padce pripravljena, v resnici nikoli ne bosta vedela, kako skupaj rešujeta neugodne situacije, dokler do njih ne pride. Težki dogodki, kot so smrt, izguba službe ali vsakodnevni stres lahko negativno vplivajo na odnos ali pa ga utrdijo.

Če sta zmožna skupaj navigirati skozi te situacije tako, da drug drugemu dajeta oporo, potem to pomeni, da sta zrela za poroko.

Do Sanjske poroke skupaj z nami! Prijavita se TUKAJ.

Deli
Prejšnja objavaMatejev vroči zmenek
Naslednja objavaKje se bosta spoznala?! | Zabaven kviz
Novinarka in urednica Magazina ter asistentka v marketingu. Zagrizena antišportnica in odvisnica od kave. Mojo ljubezen do kave presega le ljubezen do živali. Sem živ dokaz, da spletno spoznavanje deluje.

Ni komentarjev

Odgovori