Kako ženske vidimo “stara” pravila spoznavanja?

Nekoč so obstajala točno določena pravila, kako mora moški dvoriti ženski. Pa veljajo še danes?

Vir: Shutterstock

V prejšnjem članku smo na hitro pregledali zgodovino zmenkov, kot jo vidim jaz, zdaj pa se dajmo posvetiti še tako imenovanim pravilom, ki bi naj veljala, če želimo spoznati osebo, kateri smo naklonjeni.

Nekatera stara pravila spoznavanja oz. zmenkov so aktualna še danes, druga so zastarela, tretjih pa se je dobro (vsaj) občasno držati. Kot je na primer prinašanje cvetja na prvi zmenek – kar je še danes dobra ideja (razen, če izbranka rezanega cvetja absolutno ne mara).

A tudi tukaj je potrebno biti previden: ducat rdečih vrtnic zna na prvem zmenku izpasti kar malo agresivno, tako da bo kakšna marjetka čisto dovolj.

Vir: Shutterstock
Vir: Shutterstock

Spodaj imamo nekaj “starih” pravil zmenkov, ki v 21. stoletju (najbrž) ne veljajo več. Preberi, zakaj jaz mislim, da je tako.

1. Ženska mora počakati, da jo moški povabi na zmenek.

Čeprav so še vedno moški tisti, ki največkrat naredijo prvi korak in povabijo na prvi zmenek, pa ženski danes ni več treba igrati pasivne opazovalke. Prav nič ni narobe s tem, če se punca aktivira in ona predlaga zmenek. Fantje najbrž ne bi imeli nič proti. Moram pa priznati, da sama nikoli nisem prva dala pobude za prvi zmenek.

2. On mora predlagati, kaj bosta počela.

V redu, če je on povabil, potem je fino, če ima v glavi vsaj približno idejo, kam bi šla na zmenek in kaj bi na njem počela. Ne bom pa imela nič proti, če me bo vprašal, kam bi jaz želela iti. Načeloma tisti, ki je povabil, tudi pove kdaj in kam.

3. Najboljši prvi zmenek je večerja.

Vir: Shutterstock
Vir: Shutterstock

S tem, da je večerja absolutno najboljši prvi zmenek, se ne morem strinjati. Stvari, ki bi lahko šle narobe, je namreč ogromno: napačna izbira restavracije (če sem vegetarijanka, mi restavracija, kjer imajo le zrezke, ne bo ustrezala), neprimerno obnašanje za mizo, …

In čeprav sem navedeno malce karikirala, pa je tukaj ena resna ovira: Na večerji lahko pride do tišine in posledično napetosti v zraku, kar pa pomeni neprijetno počutje in željo po čimprejšnjem odhodu domov.

Zato za prvi zmenek predlagam nekaj bolj aktivnega, kot je sedenje in basanje s hrano. Poleg tega bo aktiven zmenek poskrbel, da nama tem za pogovor ne bo zmanjkalo. Večerjo raje pustiva za enega izmed nadaljnjih zmenkov.

4. “Poberem te ob 20h”.

Pa ne v letu 2016. Punce smo povsem same sposobne najti kraj dogovorjenega srečanja, tako pa se tudi izognemo neprijetni tišini v avtu na poti do kraja zmenka.

Punce smo povsem same sposobne najti kraj dogovorjenega srečanja, tako pa se tudi izognemo neprijetni tišini v avtu na poti do kraja zmenka.

Če fanta, s katerim smo dogovorjene, še nikoli smo videle v živo, ker sva se spoznala denimo prek ona-on.com, pa sploh nima kaj početi pred našim domom – dokler mu tega ne dovolimo, ko same predlagamo, da nas pelje domov ali pride iskat za drug zmenek.

5. Ker je moški tisti, ki služi denar, mora on plačati stroške zmenka.

Morda je tako bilo včasih, ampak danes služimo tudi ženske. Lepa gesta je, če se moški ponudi, da bo plačal – iz tega lahko konec koncev ugotovimo, kako je vzgojen – a prav tako ni nič narobe, če si račun razdeliva, še posebej, če gre za kaj več kot le kavico. V primeru, da moški plača na prvem zmenku, je prav, da ženska plača drugega – ali pa da vsaj ponudi plačilo drugega zmenka.

6. Ona mora pokazati zanimanje za njegove interese.

V redu, če mi bo govoril o določeni zadevi, za katero prvič slišim, ga bom prosila za obrazložitev in ga bom tudi poslušala, ko bo z velikim navdušenjem govoril. A če bo šlo za stvar, ki jo poznam, in mi niti malo ni zanimiva, pa ga ne bom zavajala s tem, ko mu bom navdušeno kimala, hkrati pa si bom mislila, naj že čim prej utihne.

Meni bo tak zmenek naporen, do njega pa enostavno ni pravično, zato se dajmo tega izogibati.

Vir: Shutterstock
Vir: Shutterstock

7. On mora njo poklicati tri dni po zmenku.

Ne v 21. stoletju! Že v vseslovenski raziskavi o spoznavanju, osvajanju in zmenkih smo ugotovili, da ženske želijo, da jih moški pokliče naslednji dan. A, če je zmenek šel dobro, bo najbrž kakšno uro po njem vesela sporočila v stilu: “Lepo sem se imel.” Jaz bi ga bila.

Tako jaz vidim navedena pravila zmenkov. A tukaj želim tudi poudariti, da se jih ni treba držati samo zato, ker tako pravi družba (beri: ata, mama, teta, babica, stric, … ) – vsak posameznik si naj sam postavi svoja pravila in po njih hodi na zmenke ter živi svoje življenje.

Srečno!

Novinarka in urednica Magazina ter asistentka v marketingu. Zagrizena antišportnica in odvisnica od kave. Mojo ljubezen do kave presega le ljubezen do živali. Sem živ dokaz, da spletno spoznavanje deluje.

1 komentar

Odgovori