Kakšen je kvaliteten partnerski odnos?

Marsikdo je v partnerskem odnosu, ki pa ni nujno dober. Kako priti do dobrega partnerstva in vzdrževati kvaliteten partnerski odnos?

Partnerski odnos je eden izmed življenjskih odnosov, ki nam je najbolj blizu in najpomembnejši.

Imamo partnerja in imamo odnos z njim, ampak ali je ta partnerski odnos kvaliteten? Nas izpolnjuje in osrečuje? Se znamo skupaj s partnerjem spopadati s težavami? Od česa je odvisen kvaliteten partnerski odnos?

Kvaliteten partnerski odnos je odvisen od deljenja med partnerjema

V kvalitetnem partnerskem odnosu partnerja delita drug z drugim svoja razmišljanja, mnenja in čustva tako o sebi kot posamezniku in kot o partnerju. Delita tudi svoj pogled na skupen odnos.

Preberi še: Kako se izogniti slabim zmenkom?

V kvalitetnem partnerskem odnosu partnerja delita drug z drugim svoja razmišljanja.

Povesta si, kako se počutita v partnerskem odnosu, kako ju izpolnjuje kot človeka in kot spolno bitje. Povesta si, kaj potrebujeta drug od drugega in kako naj partner neguje samopodobo drugega partnerja ali jo podpira, da se ta počuti dobro.

Partnerski odnos ni bitka, katere osnovni namen je dokazati svoj prav, potolči partnerja in mu pokazati, da je nesposoben, nesamozavesten, nevreden spoštovanja. Na ta način dvigujemo sebe in svojo nesamozavest, nezaupanje vase in nizko samopodobo.

Vir: Shutterstock
Vir: Shutterstock

Če smo samozavestni ter imamo dobro samopodobo, potem so za nas takšni načini komunikacije, kjer partnerja ponižujemo, v celoti nesprejemljivi.

Bistvo partnerskega odnosa ni, da dobivamo, kar si želimo, ampak, da si želimo, kar imamo. Prav v tem je ključ kvalitetnega partnerskega odnosa. Slednjega lahko vzpostavimo takrat, ko vemo, kaj želimo in poznamo sami sebe.

Ko vemo, kakšnega partnerja potrebujemo ob sebi oziroma kakšna oseba bo zadovoljila to, kar iščemo, takrat lahko vzpostavimo kvaliteten partnerski odnos.

V partnerskem odnosu je potrebna kvalitetna komunikacija

V partnerskem odnosu prihaja tudi do konfliktov. Da jih lahko rešimo in tako vzdržujemo dober partnerski odnos, se moramo s partnerjem pogovarjati, a pri tem moramo paziti na način komunikacije.

Samski? 27.000 parov na ONA-ON.COM

Nobenega pomena nima, da prepoznamo svoja čustva, a jih potlačimo ali izražamo na neprimeren način.

Kvalitetna komunikacija ne vzbuja občutka krivde pri drugem partnerju, ampak daje obema partnerjema enakovredno izhodišče v pogovoru. Zato moramo v pogovoru s partnerjem, kadar govorimo o težavah v odnosu, predvsem poudariti svoj pogled, svoja čustva in razmišljanja oziroma lastno videnje odnosa in svojih občutkov.

Tukaj je pomembno, da se komunikacije lotimo zrelo – govoriti in delati moramo v skladu s svojim razmišljanjem.

Če menimo, da moramo v odnosu s partnerjem večkrat deliti svoje težave, potem to tudi naredimo. Zadrževanje dilem v sebi je najslabše, kar se v partnerskem odnosu lahko zgodi.

Vir: Shutterstock
Vir: Shutterstock

Za kvaliteten partnerski odnos je bistveno izražanje čustev, kar je najbolj pomemben del kvalitetne komunikacije med partnerjema. Seveda moramo znati čustva prepoznati. Prav tako jih moramo znati pravilno izraziti. Nobenega pomena nima, da prepoznamo svoja čustva, a jih potlačimo ali izražamo na neprimeren način.

Ljudje bi se morali naučiti poslušati drug drugega, saj le tako lahko razumemo človeka zraven sebe. Smo znali poslušati partnerja? Ga znamo poslušati? Poslušati zato, da bi ga razumeli? Veliko partnerskih odnosov se konča, ker so se ljudje naveličali komunicirati, saj jih partner ni slišal.

Veliko partnerjev (predvsem žensk) se v nekem trenutku enostavno vda v usodo. Čeprav so fizično v partnerskem odnosu, niso več v partnerskem odnosu na čustveni ravni. Takšno partnerstvo nima več nobene prihodnosti, zato je smiselno premisliti o prekinitvi odnosa.

Ko odnos prekinemo, potrebujemo čas. Predvsem zase. Da se ponovno najdemo in reflektiramo pretekli odnos ter iz tega ugotovimo, česa si sploh želimo od partnerskega odnosa. In da začnemo iskati partnerja, s katerim si bomo takšen odnos lahko ustvarili.

Srečno!

Ni komentarjev

Odgovori