Kaligrafija – brezčasna lepota v pisani besedi

Pri kaligrafiji ne govorimo zgolj o lepi starodavni umetnosti pisanja na staran, porumenel papir.

Sem Zlatka Trstenjak iz Literas kaligrafije in sama kaligrafijo dojemam kot neko višjo meditativno in izrazno umetnost, ki jo lahko na čudovite načine uporabimo tudi s pomočjo moderne tehnologije. Gre za neko vrsto vizualne umetnosti abstraktnega oblikovanja.

Kaligrafija pomirja nemirno dušo in srce, prinaša neko pozabljeno sproščenost v naše misli in skrbi za njihovo večjo jasnost. Ravno zato trdim, da kaligrafija nikakor ni uporabna zgolj za okrasitev vabil za rojstni dan ali poroko, pač pa se izkaže tudi kot izjemen duševni terapevt.

Moja pot v kaligrafijo

Pričelo se je že precej zgodaj, in sicer v osnovni šoli, ko sem sošolkam in sošolcem na rokah ustvarjala kar s kemičnim svinčnikom. Tovrstni »tatuji« so bili zares nekaj posebnega, kasneje pa sem vse skupaj prenesla še na papir. Na začetku v obliki verzov, potem pa, na prigovarjanje znancev in prijateljev, še v obliki raznih vabil in voščil.

Bila sem impresionirana tako nad njihovim pozitivnim odzivom kot tudi nad navdušenjem slavljencev, ki so tovrstna voščila in celo vabila skrbno pospravili doma. Vse to me je tako zelo očaralo, da sem se začela resneje ukvarjati s kaligrafijo, ki je sčasoma postala del mene in vseh tistih, ki so moje izdelke prejeli v dar. Čarobno!

Množičnost ne ubije lepot kaligrafske pisave

Morda so nekateri ljudje mnenja, da je kaligrafija primerna zgolj kot unikatno darilo za posameznika. Sama se s tem ne strinjam povsem, saj menim, da lahko že sama kaligrafska pisava izjemno polepša marsikateri izdelek, pa naj gre za odtis na majice ali celo za kakšne serijske izdelke, ki jim ta prelepa pisava podari dodatno globino in oživi besede ter prebudi lepa čustva.

Verjamem, da lahko kaligrafska pisava doseže svoj namen, ne glede na to, kje je zapisana. Videti je čudovito na različnih materialih, kot so:

  • papir,
  • steklo,
  • kamen,
  • les,
  • školjke,
  • keramika,
  • akril,

Kaligrafijo lahko uporabimo tudi za graviranje

Eden izmed trendovskih postopkov, ki sijajno sodelujejo s kaligrafijo, je ročno graviranje na različne podlage. Predstavljajte si prestižno steklenico pravega viskija, na kateri je v kaligrafski pisavi vgravirano posebno posvetilo očetu s strani ljubečega sina. Ali pa dolgo želeno stekleničko posebnega parfuma za ženo, na kateri je vgravirano prelepo in globoko sporočilo njenega moža. Dragi moji, verjemite, stopili ji boste srce.

Zakaj izbrati ravno mene?

Če boste želeli svojemu dogodku, kot je poroka, obletnica, ali pa morda promocija nekega novega izdelka, vdihniti zares unikatno energijo in presuniti prisotne, vam vsekakor ne bo žal. Naj dodam, da pišem Italiko, Gotico Frakturo, Uncialo, Copperplate, zelo všeč pa mi je tudi moderna kaligrafija.

Sem povedala, da na dogodkih pišem tudi v živo?

Ste morda vinar ali pa želite svojim gostom oziroma strankam zgolj podariti posebno steklenico kakovostnega vina? Kaligrafsko pisanje na steklenice je zgolj zadnja storitev v moji bogati ponudbi. Prepričajte se o moči kaligrafske pisave na spletni strani literaskaligrafija.si.

Literas kaligrafija, Zlatka Trstenjak s.p. Sledite mi na: Instagram in Facebook

Ni komentarjev

Odgovori