Katera je “najboljša” razlika v starosti za dolgotrajno zvezo? (2. del)

Raziskava kaže, da imajo pari z manjšo razliko v starosti več možnosti za obstanek zveze. Vendar, ni vse tako črno-belo. Preveri ...

Razlika v starosti

V kolikšni meri razlika v starosti vpliva na obstoj zveze? Obstaja veliko razlogov, zakaj se razmerja končajo z ločitvijo. Toda, zakaj velike starostne razlike pogosto privedejo do razpada zvez? Tukaj je nekaj ugibanj.

Družbene norme & razlika v starosti

Kako na razliko v starosti gleda družba?

Nobena skrivnost ni, da se na pare, med katerimi obstaja velika razlika v starosti, pogosto gleda zviška. Raziskava je pokazala, da tisti pari, med katerimi obstaja vsaj 10-letni razkorak, ne prejemajo veliko pozitivnega odziva.

Velikokrat lahko to družbeno neodobravanje zmanjša posvečenost odnosu. Če pari zaradi svoje starostne razlike niso deležni odobritve s strani prijateljev, družine in skupnosti, obstaja velika verjetnost, da se bodo razšli.

Faza življenja & razlika v starosti

Razlika-v-starosti

30-letnik/ca se sooča z bistveno drugačnimi vprašanji, cilji, prioritetami in vrednotami kot nekdo, ki je star 20 let. Čeprav lahko pari, kljub različnim pogledom in mnenjem, dobro funkcionirajo, lahko takšne razlike zagotovo povzročijo trenja v zvezah.

To še posebej velja v primeru velikih razlik v prioritetah, ki jih doživljajo ljudje različnih starosti. Da bi zveza trajala, morala vsak par uskladiti te razlike – česar ne zmorejo vsi.

Intimnost & razlika v starosti

Čeprav se sliši surovo, je spalnica za pare pomemben prostor. Intimnost ni vse in v nekaterih zvezah ne igra vloge, a aloseksualni odnosi za dolgo trajanje običajno zahtevajo določeno stopnjo kemije znotraj spalnice.

Težava je v tem, da se s starostjo spolna sla običajno zmanjšuje. Zlasti ženske imajo lahko težave pri rojstvu otrok v starejših letih, moški pa niso nujno tako zagreti za intimnost kot nekoč. Zveza z nekom, ki je veliko mlajši, je lahko zaradi neskladja v intimnosti obsojena na propad.

Preberi tudi: Ljubezen, zasebni stiki in zmenki na daljavo?

Se ljudje na zmenkih srečujejo s svojimi sovrstniki?

Znanost torej pravi, da manjša razlika v starosti med partnerjema zagotavlja več možnosti za uspešnost zveze. Toda, ali se ljudje dobivajo s potencialnimi partnerji svoje starosti?

Razlike v starosti se razlikujejo glede na zahodne in ne-zahodne države.

Dejstvo je, da po vsem svetu obstajajo pari, kjer med partnerjema obstaja velika razlika v starosti. Nekatere nezahodne države imajo v resnici celo višji odstotek tovrstnih parov kot zahodne države. V nekaterih državah je kar 30 % vseh zvez takšnih, ki vključujejo precejšnje razlike v starosti med partnerjema.

V zahodnih državah 8 % vseh zvez vključuje starostno razliko 10 let in več. V heteroseksualnih zvezah le približno 1 % teh zvez vključuje starejšo žensko, preostalih, skoraj 99 %, pa starejšega moškega. V istospolnih zvezah obstaja ta razlika v starosti pri 15 % ženskih parov, pri moških parih pa ta delež znaša 25 %.

Zanimivo je, da je raziskava, ki jo je izvedel soustanovitelj platforme za zmenke, Christian Rudder, pokazala, da se izbrana starostna demografija ljudi razlikuje glede na spol. Uporabniki, ki so se opredelili kot ženske, so šli raje na zmenek z moškimi blizu svoji starosti in so se jim zdeli najbolj privlačni. Uporabnike, ki so se opredelili kot moški, so vedno bolj zanimale mlade ženske, običajno v zgodnjih dvajsetih letih – ne glede na starost teh moških.

Razlika-v-starosti

Kljub temu, statistika glede starostnih razlik v zvezah kaže, da se večina prebivalstva raje ustali s partnerji, ki so jim bližji po letih. To je verjetno posledica srečanj s partnerji znotraj njihovih družbenih krogov, ki imajo podobne cilje, uživajo v istih življenjskih obdobjih in na splošno doživljajo privlačnost do tistih v svojih lastnih starostnih skupinah.

Nasprotujoče študije

To ni prva študija, ki je poskušala najti povezavo med starostnimi razlikami in trajanjem zvez. Pravzaprav se zdi, da nekatere študije nasprotujejo ugotovitvam te raziskave.

Nekatere študije so pokazale, da so pari, med katerimi obstajajo velike starostne razlike, na splošno bolj zadovoljni v zvezah. V teh odnosih naj bi obstajala višja stopnja predanosti drug drugemu, z več zaupanja in manj ljubosumja, kot je običajno pri parih iste starosti.

Druge študije so pokazale, da za več kot 75 % parov, ki vključujejo mlajše ženske in starejše moške, med katerimi obstajajo znatne starostne razlike, velja, da so njihovi odnosi zadovoljivi in pozitivni.

Velja omeniti, da so bile nekatere od teh študij izvedene pred več kot desetletjem, druge pa niso vključevale tako velikega vzorca. Vendar pa so te ideje zanimive in potrebne so nadaljnje raziskave, da bi v celoti utrdili, katere so povezane z najbolj prepričljivimi ugotovitvami.

Kaj to pomeni?

Kaj torej vse to pomeni za pare, med katerimi obstajajo velike razlike v starosti? Kaj to pomeni za vse tiste, ki se na zmenkih srečujejo z veliko starejšimi ali mlajšimi ljudmi? Ali to pomeni, da so tovrstne zveze že od samega začetka obsojene na propad?

Kratek odgovor je: seveda ne! Uspešnost oz. neuspešnost vsake zveze je odvisna od več stvari hkrati. Za vzdrževanje srečne in pozitivne zveze je ključnih veliko komponent, vključno s spodaj naštetimi:

  • Podobna prepričanja, ideali in vrednote
  • Osebni cilji
  • Predanost in prioritete
  • Pozitivno reševanje sporov
  • Komunikacija
  • Zaupanje
  • Intimnost
  • Podpora
  • Osebnosti
  • Perspektive in pogled na svet

Kot lahko vidiš, te komponente sploh ne vključujejo starosti. Čeprav na nekatere starost lahko vpliva, pa veliko stvari, ki so povezane z razpadom zveze, nima veliko skupnega s postranskimi stvarmi, kot je starost, temveč so bolj povezane z globoko zakoreninjenim vedenjem in stališči.

Pravzaprav sam Hugo Mialon, eden vodilnih avtorjev te raziskave, trdi, da imajo včasih te stvari veliko več opraviti z osebnostjo kot s starostjo. Verjame, da je bolj verjetno, da so pri parih z veliko starostno razliko, posebne osebnostne lastnosti tiste, ki povečujejo verjetnost ločitve.

Iz te študije lahko sklepamo, da starostne razlike prinašajo precejšen delež izzivov. Morda se bosta morala bolj potruditi, da ostaneta skupaj in premagata stiske. Morda bo med vama obstajalo več nesoglasij. Morda bo več trenj in nesporazumov. Morda bo težje ves čas razumeti stališča drug drugega.

Zaključne misli glede “najboljše” razlike v starosti za dolgotrajno zvezo

Razlika-v-starostiČeprav imajo pari z velikimi starostnimi razlikami lastne preizkušnje in težave, se ne razlikujejo od tistih, s katerimi se srečuje katerikoli drug par. Konec koncev gre za ljubezen, podporo, komunikacijo, pozitivno razmišljanje in skupne vrednote, kar je pomembnejše od starosti.

Starost je le številka, vendar so do neke mere pomembne tudi številke. Toda, ni potrebno, da številke vplivajo na vse, kar počnete, in vsako odločitev, ki jo sprejmete. Čeprav ta študija kaže, da velike starostne razlike povečujejo možnost ločitve, vedno obstajajo izjeme. Te ugotovitve se nikakor ne nanašajo na vsak par.

Torej, ne gre za “najboljšo” razliko v starosti, ki opredeljuje trajanje razmerja. V zvezah obstajajo pomembnejše stvari od starosti. Ljubezen, medsebojno spoštovanje, zaupanje … to so najpomembnejše stvari, ki jih je treba združiti, in pomenijo veliko več kot starost.

Vodja podpore uporabnikom ona-on.com in sodelavka v marketingu. Ljubiteljica kulinarike, izletov, potovanj, morja in dobrih knjig. Verjamem, da se dobro vrača z dobrim.

Ni komentarjev

Odgovori