Katera je “najboljša” starostna razlika za dolgotrajno zvezo? (1. del)

Starostna razlika in procent uspešnosti zveze ... Preveri!

Starostna razlika

Eno leto? Pet let? Deset let? Pravijo, da so leta le številka, toda, a je temu res tako? Glede na to, da kot družba pogosto zviška gledamo na pare, kjer med partnerjema obstaja (velika) starostna razlika, se je potrebno vprašati, ali so leta dejansko res samo številka. Ali razlike v starosti partnerjev resnično vplivajo na zveze in njihovo trajanje? Rezultati vas bodo morda presenetili.

Znanstveniki pojasnjujejo, katera je tista optimalna starostna razlika, ki lahko zagotovi (dolgo)trajno ljubezensko zvezo.

🤍 Preberi tudi zgodbo Ane in Klemna, ki sta se spoznala na ona-on.com.

Kaj opredeljuje dolgotrajno ljubezensko zvezo?

Študijo so izvedli raziskovalci univerze Emory iz Atlante. Vodila sta jo Hugo Mialon in Andrew Francis, ob pomoči Randana Olsena z univerze v Michiganu.

Raziskava je vključevala 3.000 udeležencev in ovrednotila njihove izbrane demografske dejavnike ter trajanje njihovih zvez. V preteklosti informacije o starostnih razlikah v zvezah niso bile široko dostopne, zato je ta študija pomagala osvetliti to slabo raziskano področje.

Zanimivo je, da glavni poudarek tega raziskovalnega prispevka ni bilo preučevanje starostnih razlik. Študija je namreč nameravala raziskati stroške zaroke in poroke pri poročenih parih in ugotoviti, ali ta dejavnik vpliva na trajanje razmerja. Študija je pokazala, da ta dejavnik sploh ni povezan s trajanjem razmerja, kar bi lahko potencialno spremenilo pogled na svet komercialne poročne industrije.

V procesu preučevanja dejavnikov, kot so izdatki za zaroko in poročne načrte, je bila ta študija pomembna tudi za zbiranje drugih potencialno pomembnih podatkov, ki so vključevali:

  • Starost
  • Etnično pripadnost
  • Religioznost in obiskovanje verskih obredov
  • Raven izobrazbe
  • Zaposlitveni status
  • Dohodek
  • Velikost družine

Raziskava je pomagala razumeti trende in dejavnike, ki vplivajo na zvezo.

Nabralo se je veliko podatkov, ki so omogočali drugačne sklepe o ključnih dejavnikih glede zvez. Omogočili so opredelitev in interpretacijo najboljše starostne razlike, ki zagotavlja dolgotrajno razmerje.

Ob tem je treba omeniti, da namen te študije ni bila opredelitev nekega neizpodbitnega zaključka o starostnih razlikah v zvezah, temveč bolje razumeti trende v romantičnih odnosih in z njimi povezane dejavnike.

Katera je “najboljša” starostna razlika?

Iz te študije je izšlo veliko zanimivih ugotovitev, povezanih s starostjo. Razčlenimo eno za drugo.

Enoletne razlike. Ugotovljeno je bilo, da zveze, v katerih je starostna razlika med partnerjema eno leto ali manj, trajajo najdlje. Pri takšnih obstaja le 3 % možnosti, da razpadejo.

Petletne razlike. Odstotek ločitev pri poročenih parih s starostno razliko približno pet let, znaša 18 %. 

Desetletne razlike. Pri parih z 10-letno starostno razliko znaša odstotek ločitev 39 %.

Dvajsetletne razlike. Zveze z dvajsetletno starostno razliko imajo daleč največ možnosti za razpad, odstotek ločitev pa znaša kar 95 %.

Iz navedenega lahko sklepamo, da zveze, ki trajajo najdlje in so verjetno najbolj pozitivne, vključujejo minimalne starostne razlike. Večja kot je starostna razlika, večja je verjetnost ločitve.

Za zaključek še nekaj drugih zabavnih ugotovitev te raziskave, pa tudi statistike ljubezenskih zvez iz drugih študij, ki so se izkazale za verodostojne in so precej natančne.

Otroci, rojeni v zunajzakonski zvezi. Družine, kjer se je prvi otrok rodil v zunajzakonski zvezi, imajo 59 % večjo možnost ločitve kot tiste, ki so brez otrok.

Otroci, rojeni v zakonski zvezi. Pri parih, ki imajo otroke znotraj zakonskega razmerja, se verjetnost ločitve zmanjša za 76 %, vendar se povečajo možnosti, da se par razide zaradi stresnih dejavnikov, povezanih z otroki, ko so njihovi otroci starejši.

Pri parih, ki so skupaj dve leti, se možnost ločitve zmanjša za 43 %, pri tistih, ki so skupaj že 10 let, pa se verjetnost ločitve zmanjša za 94 %.

Pri zakoncih, kjer obstaja velik razkorak v stopnji izobrazbe, obstaja 43 % verjetnost za ločitev.

Vodja podpore uporabnikom ona-on.com in sodelavka v marketingu. Ljubiteljica kulinarike, izletov, potovanj, morja in dobrih knjig. Verjamem, da se dobro vrača z dobrim.

Ni komentarjev

Odgovori