Kdaj je bolje končati zvezo?

Kdaj je preprosto dovolj in je potrebno končati zvezo?

Že res, da v ljubezenskem razmerju ni vedno vse idealno – toda, kdaj si je vseeno potrebno vzeti trenutek za razmislek in o tem ali končati zvezo.

Končati zvezo? Pretehtati je potrebno pluse in minuse!

Že sama misel na to, da bi zvezo končali je dovolj velika skrb. Najmanj, kar je v takem primeru potrebno narediti je dati na tehtnico (papir) pluse in minuse in dobro premisliti v katero smer se tehtnica nagiba. Šele po tehtnem razmisleku je čas za odločitev o tem ali je bolje vztrajati ali končati zvezo in iti naprej.

Končati zvezoPartnerstvo je pomemben del naše družbe. Samski pogosto prejemajo vprašanja zakaj niso v zvezi in ali je na ljubezenskem področju kaj novega. Preden zveza prerase v resno zvezo ali zakonsko zvezo morajo biti izpolnjeni nekateri pogoji: zaupanje, komunikacija, podobni interesi in cilji, finančna stabilnost, … Če tega ni, je vseeno bolje še malo počakati oziroma ostati samski.

Kaj pa, ko smo že v zvezi in imamo pomisleke, če je to res to? Poglejmo nekaj razlogov, ko je bolje končati zvezo, kot pa vztrajati.


PREBERI TUDI: Kdaj lahko rečemo, da smo v resni zvezi?


 

Ni (več) zaupanja.

Ker je zaupanje v zvezi en najpomembnejših delov uspešnega partnerstva, ni prav veliko dileme, kam nagniti tehtnico, ko zaupanja ni več. Nezaupanje pogosto vodi v ljubosumje, jezo, celo agresijo in kopico drugih negativnih čustev. Ko enkrat pridemo do točke nezaupanja, je povratek nazaj zelo zahteven, pogosto nemogoč.

Končati zvezo

Različni cilji

Res je, da na začetku, ko se zaljubimo, ne poznamo vseh partnerjevih lastnosti in življenjskih ciljev. Tudi obdobje podivjanih hormonov nam ne gre na roko za racionalno odločanje o tem ali je nekdo primeren za življenjskega sopotnika. Vseeno se je dobro zavedati, da bosta precej bolj srečna, če bosta delila enake cilje. Če se cilji močno razlikujejo, je dolgoročna zveza skoraj nemogoča (npr. načrtovanje skupnega doma, načrtovanje družine, vrsta zaposlitve (in z njo povezane odsotnosti od doma), …).

Različne vrednote

Katere vrednote so v partnerstvu najbolj pomembne?

Vsakdo ima svoje vrednote, ki se glede na vrstni red lahko razlikujejo. V splošnem so nam pomembne: varnost, skrb za družino, svoboda, zaupanje, … Ne glede na to, kakšne so tvoje vrednote in katere so na vrhu tvojega seznama je vse ok, dokler se skladajo s partnerjevimi vrednotami. Prav je, da se do določene mere prilagodimo in pogajamo za svoj prav, vendar v kolikor ne uspemo najti srednje poti, bodo preveč različne vrednote slej kot prej prinesle dramo v vajino razmerje.

Finančna neodgovornost

Težave, ki so povezane z denarjem so pogosto največji dušilec oziroma ubijalec razmerja. Čeprav sta partnerja zaljubljena, ne moreta mirno mimo različnega pogleda na denar.

Partner, ki neracionalno razpolaga z denarjem, kupuje nepotrebne stvari, morda celo zamuja s plačevanjem obveznih položnic je zagotovo razlog za rdeči alarm. Če nikakor ne najdeta skupnega jezika za investiranje v skupno prihodnost, bo vajina pot zelo trnova.

Tvoji plani ne vključujejo partnerja

Če večino tvojih poti, dopustov, načrtov ne vsebuje partnerja, potem je bolje, da se dokončno odstranita iz planov drug drugemu.

Ne vidiš skupne prihodnosti.

Ups! Rdeči alarm. Ideja partnerstva je ustvarjanje skupne prihodnosti, grajenje na skupnem odnosu, delitev skupnega življenja, doma, … Če tega v vama ne vidiš, čemu vztrajati?

Na sploh pa velja, če v razmerju ne občutimo sreče, zadovoljstva, varnosti, če ob misli na partnerja ne občutimo prijetnega občutka, potem nekaj ne ‘štima’. Na tebi pa je, da veš ali se za razmerje splača potruditi in s partnerjem rešiti zadeve ali je bolje zvezo prekiniti in srečo iskati drugje.

Tina je vodja promocije, spoznavnih dogodkov in novinarka na ona-on.com. Kadar se le da smuča, kolesari in uči otroke smučanja. Prima punca ;)

Ni komentarjev

Odgovori