Kdaj se začne ljubezen?

Našo izbiro pravega partnerja usmerjajo genetski programi, psihološki konflikti in slučaj.

Ljubezen se začne tako, da se dva človeka najdeta in vsak še tako majhen trenutek dobi globlji pomen. Takoj, ko se začne velika ljubezen, si želimo samo še eno osebo ob sebi. Niti pretekle ljubezni ali aktualna statistika ločitev nam ne morejo tega preprečiti. Je to res?

Prav nasprotno! Vedno bolj se orientiramo po svojem ljubezenskem idealu. V šestdesetih letih v ZDA so bile tri od štirih žensk pripravljene se poročiti brez ljubezni. Danes je 90 odstotkov proti takšni zvezi. Verjetno je to tudi posledica gospodarske neodvisnosti in večje enakopravnosti. Brez metuljčkov v trebuhu pač več ne gre.

Vedno bolj se orientiramo po svojem ljubezenskem idealu.

Romantična strast je naš en in edini kriterij pri izbiri partnerja. Antropologinja Helen Fisher, ena od vodilnih strokovnjakov na področju ljubezni, razlikuje tri čustvene sisteme naših možganov: poželenje, privlačnost in pripadnost.

Ampak naša biološka sposobnost zaljubljenosti nam še vedno ne razlaga, katerega bomo izbrali za našega partnerja.

Zakaj Sašo in ne Grega?

Različni raziskovalci, psihologi in biologi imajo vsak dan nove teorije na to vprašanje. Ženske imajo raje občutljive moške, moške s statusom, ki bodo poskrbeli za žensko. Moški gledajo na obliko ženskega telesa, ker pri tem vidijo možnost razmnoževanja.

Vir: Shutterstock
Vir: Shutterstock

Ampak to nas tudi ne pripelje kaj daleč. Zakaj Sašo in ne Grega? Pri tem nam lahko pomagajo psihologi. Biologi nas vidijo skozi genetske programe že na pravi poti k najboljšemu možnem partnerju za razmnoževanje. Psihologi so celo mnenja, da ne da se zavedamo izberemo povsem pravega.

Torej, ne da se zavedamo, spoznamo takega, ki je tako kot mi pripravljen na ljubezen, ima željo po daljši zvezi, ima pa tudi iste strahove kot mi. Naš odnos do staršev in zveza med očetom in materjo sta odločilna pri izbiri našega partnerja.

Ta pravi – samo slučaj?

Velikokrat se v določeni situaciji zažene biološki program za zaljubljenost. Takrat je dovolj, da je samo ozračje pravo, da se zaljubimo. To zaljubljenost nato pripišemo osebi, ki je trenutno z nami. Od tod izhaja počitniška ljubezen.

Vir: Shutterstock
Vir: Shutterstock

Naša izbira pravega partnerja je podobna loteriji, ki jo usmerjajo genetski programi, psihološki konflikti in slučaj. Na svetu je več kot 90 odstotkov vseh moških in žensk v 49. letu starosti poročenih. Kar nam ne pokaže samo, kako pomembno je naše partnerstvo. To nam tudi potrjuje, da izmenjujemo naše telesne tekočine z več naključnimi poznanstvi.

Kako drugače bi lahko prišlo do tega, da vsaka posoda svoj pokrov najde? Indijski znanstveniki so primerjali pare, ki so se poročili iz ljubezni in tiste, ki so jih poročile družine. Po petih letih so bili pari, ki so jih poročile njihove družine, srečnejši, kot pa tisti, ki so si svoje partnerje izbrali sami. To nakazuje, da sta zaljubljenost in ljubezen dve povsem različni stvari, kar nam je razložil tudi psihoteraptevt dr. Zoran Milivojević. Poglej si, kaj je ljubezen.

Ni komentarjev