Kdaj ste imeli pa vi nazadnje finančni zmenek?

»Finančni zmenek? Kaj pa sploh je to?«, se zdaj zagotovo sprašujete. To je tisto kar bi nujno morali vnesti v naš vsakdanjik, v kolikor želimo imeti s partnerjem dolgoročno resnično dober, odkrit odnos in želimo doseči zastavljene cilje.

ID:304515226

Ločeni/skupni računi, dogovor o tem, kdo plačuje položnice in v kakšni meri, kdo plača dopust, pa vzdrževanje avtomobila, nakup stanovanja in najem posojila (kdo, koliko) … Vse to so vprašanja o katerih bi se morali odkrito pogovarjati s svojim parterjem.

Osebne finance so namreč eno izmed področij, ki imajo neverjetno močan vpliv na partnerske odnose, sploh, če je razlika med prihodki enega in drugega partnerja očitna in vpliva na njun življenjski slog.

Kako sploh izgleda finančni zmenek?

Najprej TUKAJ preverita, kakšna je vajina finančna starost. To je tista prva informacija s pomočjo katere boste ugotovili, kje ste danes in s kom pravzaprav živite. Saj veste, otrok se bolje razume s svojim vrstnikom kot npr. z odraslim. In v kolikor je eden izmed partnerjev po finančni starosti otrok, drugi pa recimo zrel, potem bosta težko sledila zastavljenim ciljem, saj bo eden večno stopical zadaj. In ravno ta, ki stopica zadaj, slej ko prej preide v stanje nezadovoljstva, finančnega stresa in tako naprej.

Pomembno je, da ne glede na to, kje sta danes, vesta kam želita priti in da obstajajo koraki, ki vaju lahko popeljejo do skupnega finančnega obdobja. Na finančnem zmenku se bosta pogovorila tudi o tem, kakšne so vaše potrebe in kakšne so vaše želje. Kaj je tisto, kar vas finančno najbolj izčrpava in kakšno prihodnost bi si želeli imeti.

Finančni zmenek je nekaj zelo prijetnega, v kolikor se ga lotimo na pravi način. Z njim boste namreč poglobili vajin odnos (ali pa odnos s samim seboj, v kolikor ste samski) in vzpostavili zaupanje.

5 pravil, da denar ne bo vplival na odnos s partnerjem

Seveda pa je predpogoj za dobre odnose, da imamo urejene osnovne temelje, zato je prav, da poznamo tudi 5 osnovnih pravil, da denar ne bo vplival na naš odnos s partnerjem. Denar lahko pošteno zamaje naše razmerje, če jih ne upoštevamo. Z upoštevanjem le-teh pa bomo lažje shajali tudi sami s seboj …

Dejstvo je, da samo od ljubezni ne moremo živeti in da se še tako trdna zveza lahko zelo zamaje, če s partnerjem ne upoštevamo “finančnih” pravil, ki so v odnosu še kako pomembna. Ta pravila so zelo enostavna in logična, pa vendar na njih včasih pozabimo, saj si enostavno ne vzamemo časa, da bi se sprehodili čez ta pravila in osvežili naš pogled na ravnanje z denarjem.

Pa poglejmo, katera so ta pravila, ki bi jih morali upoštevati, v kolikor ne želimo, da bi nek neljubi finančni cunami vplival na naš odnos.

1. Svojemu partnerju moramo biti v podporo

Podpora partnerju, pomoč v težkih trenutkih je nekaj, kar je na nek način samoumevno, pa vendar se pogosto izkaže, da ravno v tistih ključnih trenutkih partnerstvo izgubi pomen. In ko gre za finančne izzive je podpora še toliko pomembnejša.

O tej podpori se moramo pogovoriti že prej in se nanjo tudi pripraviti. Kako to naredimo? Za začetek se moramo seznaniti s tem, kolikšni so prihodki partnerja, da bomo vedeli kakšen manko je treba nadomestiti ob npr. izgubi službe in za ta namen kreirati t.i. varnostno rezervo. Potem pa, v kolikor pride do neljubega dogodka, moramo skupaj narediti akcijski plan, kako bomo ta manko čimprej nadoknadili.

2. V razmerju se moramo počutiti enakovredne

Kaj zdaj to pomeni? Da moramo vse deliti na pol? Iskreno, najbolje bi bilo. Pa vendar vemo, da smo si ljudje različni, da s seboj v razmerja prinašamo svoje vzorce (iz otroštva, preteklih razmerij) in da so ravno ti vzorci pogosto razlog za drugačen pogled na ravnanje z denarjem. In tako včasih enostavno ni mogoče vse deliti na pol.

Za to, da se bomo v razmerju počutili enakovredne, se moramo čimprej pogovoriti o tem, kaj partnerja pričakujeta drug od drugega, sicer se kaj hitro zgodi, da tisti z manj prihodki želi slediti tistemu z več prihodki, kar pa je na dolgi rok nemogoče. Nikakor ne smemo tekmovati s svojim partnerjem, saj te tekme ne moremo dobiti.

3. Naše finančne prioritete morajo biti usklajene

Si predstavljate, da bi eden izmed partnerjev redno varčeval za to, da bi si lahko privoščila dopust, nakup avtomobila (npr. 300 evrov mesečno), drugi pa bi večino porabil za svoje potrebe? Recimo za šport, druženje s prijatelji itn. Kako bi se tisti, ki varčuje ob tem počutil? Verjemite mi, ne prav dobro … In dolgoročno tako različen pogled ne pelje v uspešno razmerje.

Zato je zelo pomembno, da partnerju zaupamo in imamo z njim usklajene prioritete. V kolikor nama obema največ pomeni dopust, je prav, da oba namensko varčujeva za dopust. V kolikor je to nakup avtomobila, enako. Pri tem velja, da bi bilo prav, da ima vsak izmed partnerjev nek manjši znesek, ki ga lahko porabi za karkoli – čisto zase in da je tudi ta znesek enak.

4. Načrtovanje naše prihodnosti mora biti skupno

Moram priznati, da je skupno načrtovanje nekaj, kar pri svojih strankah ne vidim tako pogosto in to kljub temu, da je to pravzaprav osnova iz katere bi morali graditi naš odnos, našo skupno prihodnost.

Določanje skupnih ciljev, pogovor o željah je nekaj, o čemer bi se morali odkrito pogovarjati, sicer se nam lahko kaj hitro zgodi, da leta minevajo, mi svojih želja ne izpolnjujemo in kar naenkrat se vprašamo, kaj si sploh želimo? Gremo s partnerjem po isti poti ali pa smo se morda vmes izgubili in začeli hoditi po različnih poteh?

Ja, nemalokrat med pogovorom opazim, kako začudena sta partnerja, ko slišita želje drug drugega. Kot da se ne bi poznala in se ne bi nikoli slišala. Zato je zelo pomembno, da se pogovarjamo o naših željah in da se predvsem slišimo.

5. O denarju se moramo odkrito pogovarjati

Vem, to večini predstavlja zelo velik izziv, saj enostavno ne vedo, kako sploh načeti pogovor. In to še posebej velja, ko je eden izmed partnerjev v finančnem krču, ko je bil morda zaradi finančne preobremenjenosti primoran najeti kredit ali limit.

Pa vendar je najboljše zdravilo za to odkrit pogovor. Če partnerju ne bomo zaupali svojih finančnih izzivov, komu jih pa bomo? Banki? Ona nam ne bo mogla dolgoročno pomagati. Lahko pa te izzive premagamo skupaj s partnerjem. Prav nič ni narobe, če naredimo napako in sprejmemo kakšno napačno finančno odločitev. Pomembno je, da nam je partner v oporo in drug drugemu pomagamo premagovati izzive.

Sicer je pa za kakršnokoli spremembo vedno potrebno začeti na začetku …

In nov začetek je lahko tudi prav poseben zmenek, kjer bosta skupaj postavila nove temelje za boljše odnose. Ta zmenek lahko izvedeta na Dnevu finančne pismenosti. Kaj bosta tam izvedela in kako se prijaviti, izvesta TUKAJ >>

Za bralce in pare ona-on smo pripravili prav posebno ponudbo in sicer sta dve vstopnici (za par) na voljo za samo 88 evrov (redna cena 118 evrov), s knjigo Adijo, finančni stres pa 98 evrov. Vse, kar morate storiti je, da ob prijavi vnesete v opombe kodo FIN ZMENEK. Prijavite se TUKAJ >>

Ana Vezovišek, specialistka za financiranje in osebni proračun

Ni komentarjev

Odgovori