Kdo plača na prvem zmenku? Fant ali punca?

Evo, danes pa ena tema pri kateri vidim, da ogromno enih fantov zafrkne. Kdo mora plačati na prvem zmenku? 

Še vedno živimo v iluziji tistih tipičnih Hollywoodskih zmenkov, kjer moški pelje žensko na drago večerjo, ji prinese rože in seveda tudi plača za vse skupaj. Ha, saj ne pravim. Tudi jaz sem si včasih mislil, da mora biti tako. 🙂 Pa s tem pristopom nisem daleč prišel, samo moja denarnica je trpela.

Ampak ja, tako sem bil pač vzgojen in se mi je zdelo “prav”, da za vse na zmenku tudi plačam. Pa še mislil sem si, da bom s tem naredil dober vtis pri punci. Podobno si mislijo tudi ženske … Velika večina pričakuje, da bo za zmenek plačal moški. Pa je to res prav? 

Ali punce res izkoriščajo?

Dajva si najprej pogledat situacijo iz oči luštne punce… Dobesedno obkrožena je s fanti, ki jo vabijo na pijačo. Do nje pristopajo v klubih, na ulici, faksu, službi, socialnih omrežjih itd. Skratka ogromno fantov, ki jih ves čas zasipajo z vabili na zmenek.

Ampak velika večina fantov ne zna prvega pogovora narediti zanimivega in nekaj posebnega. In ravno zaradi tega punce v večini primerov pričakujejo, da bo tudi zmenek z njimi zelo verjetno dolgočasen in potrata časa.

Zato jim je logično, da lahko dobijo ‘vsaj pijačo’, če se že morejo priti dolgočasiti na zmenku. Tako pač je. Lažje jim je reči ja, pa se priti malo podolgočasiti, kakor pa ves čas govoriti ne. Sploh ker fantje ‘ne’ dostikrat vzamejo preveč osebno in imajo pogosto kake izpade – včasih celo agresivne. Tudi ti bi raje rekel ‘ja’ eni punci, ki ti sploh ni všeč, sam zato, ker je dosti močnejša od tebe in obstaja opcija, da bo imela neke čudne in agresivne izpade…

Ampak ja… to potem vodi v to splošno prepričanje, da nas punce izkoriščajo samo za materialne stvari. Ampak to je zgrešeno, večinoma v takih primerih rečejo ‘ja’ zmenku samo zato, ker jih je strah reči ne.

To pa ni kul. Nikoli nočeš biti moški, ki žensko straši. Zato, ko reče ‘ne’, ne vzemi tega osebno. Niti ni važno, zakaj te je zavrnila. Tako pač je, pojdi naprej s svojim življenjem. Ampak okej, nazaj na temo. 

Pomembno je, da si stroške delita 50% – 50%

Poglej… Zelo pomembno je, da veš, da smo v današnjem času moški in ženske enakovredni. Vsi smo zaposleni, vsem se dogajajo stvari v življenju, oba si morata vzeti čas. Ta čas je investicija iz obeh strani.

Ravno zato je pomembno, da si na prvem zmenku delita stroške 50% – 50%. To pa ne pomeni nujno, da si delita račun 50% – 50%! Račun bi se po mojem mnenju moral na zmenku deliti samo v enem primeru – ko je večer sicer zanimiv, ampak se ne ujameta kot potencialna partnerja. Ko pa punca predlaga, da si razdelita račun, je to po navadi iz dveh razlogov: Ali hoče biti prijazna ali pa ne čuti povezave s tabo, noče pa te izkoristiti. 

“Okej, kaaaaj? Nejc, kako lahko plačata oba pol, če si ne smeta deliti računa na dva dela!?”

Precej preprosto. Ko gresta na zmenek na prvo pijačo, naj jo plača en. Potem pa je na tebi, da boš ta zmenek naredil tako zanimiv in zabaven, da si ga bo želela podaljšati. In ko se to zgodi, lahko takoj po prvi pijači predlagaš, če gresta še na eno v drug lokal. Takrat pa naj pijačo plača drug.

Verjetno te zanima, kako narediš zmenek s tabo sploh tako zanimiv… To res ni tako kratek odgovor, pa tale članek je že kar dolg, ampak sem temu posvetil svoje poglavje v spletnemu tečaju ‘Kako dobiti punco v 30ih dnevih‘.

P.S.: Kaj lahko pričakuješ, če punci plačaš pijačo/večerjo? ABSOLUTNO NIČ!

Če punci nekaj plačaš, to ne pomeni, da boš zdaj avtomatsko upravičen do nečesa od nje. To ne pomeni, da lahko pričakuješ, da se bo med zmenkom ali na koncu zgodil poljub, ali pa da celo pričakuješ, da bo zaradi tega šla s tabo domov ali pa na še en zmenek. 

Kaj pa, če si zmenkov ne morem privoščiti?

Zmenke si lahko vedno privoščiš. Dragih pijač in večerij mogoče pač ne. Glej, definitivno bi moral med drugim delati tudi v smeri, da bo tvoje finančno stanje tako, da ti bo omogočalo nove izkušnje in da si boš včasih lahko tudi kaj privoščil.

Če pa si trenutno v situaciji, ko je tvoje finančno stanje slabše, pa to absolutno ne pomeni, da moraš najprej obogateti, preden lahko začneš hoditi na zmenke. Pomeni pa, da moraš biti malo bolj iznajdljiv in najti ideje za zmenke, ki so poceni ali pa celo zastonj.

Če si ne moreš privoščiti kozarca vina za 4 evrov lokalu, kupi flašo vina za 4 evre in jo povabi v park, ali v center, in ga spijta tam. Če si tudi tega ne moreš privoščiti, organiziraj zastonj zmenek – pojdita na sprehod po mestu, do bližnjega jezera, reke ali pa morda celo v nakupovalni center. 🙂

Bodi inovativen! Vedno lahko najdeš dobre ideje za zmenek, ki bo zanimiv, zabaven in ki ne bo uničil tvoje denarnice.

>>> popolnorazmerje.si

Nejc Svete je mednarodni strokovnjak ustvarjanja odnosov, ki se že 10 let ukvarja z izboljševanjem odnosov. Pomagal je že na stotine fantom, kliente pa ima po celem svetu - od Amerike, Anglije, Španije pa vse do Filipinov in Malezije.

Ni komentarjev

Odgovori