Ko ljubezensko zvezo vidimo drugače kot naš partner

Uspešnost zveze ni odvisna le od stopnje ljubezni med partnerjema, ampak tudi od načina izražanja te ljubezni.

Nekateri partnerji preživijo skupaj vsako minuto prostega časa – skupaj nakupujejo, skupaj telovadijo in skupaj poležavajo. Drugi večino stvari počnejo sami in se srečajo šele zvečer v postelji.

Z nobenim izmed obeh principov partnerstva ni nič narobe, dokler se oba strinjata, da si tega želita in da partnersko zvezo vidita na enak način. Kaj pa, če so pričakovanja in želje različne? Je rešitev sploh mogoča?

Boj med njo in njim

Kadar imata partnerja podobni predstavi o ljubezni, se običajno eden in / ali drugi prilagodi partnerjevi predstavi o ljubezni. Težava nastane takrat, ko imata partnerja zelo različni predstavi o ljubezenski zvezi.

Ona pričakuje drugačno izražanje ljubezni kot on, kar je lahko vzrok za razhod.

Ona pričakuje, da se bo partnerjeva ljubezen pokazala v obliki mirnih večerov v dvoje na kavču pred televizorjem in z globokimi pogovori z njo, medtem pa on ljubezni ne vidi v preživljanju mirnih skupnih večerov in pogovorov o čustvih zaradi včeraj poginulega sosedovega psa.

Ker so njune predstave o ljubezni različne, ona sklepa, da je moški ne ljubi. Takrat nastane boj med partnerjema, v katerem želita drug drugega prisiliti, da se vklopi v njegovo ali njeno predstavo o ljubezni. Če v tem ljubezenskem boju ne pride do kompromisa, lahko zveza zaradi “pomanjkanja ljubezni” razpade.

Partnerja iščemo glede na naše kriterije

Vir: Shutterstock
Vir: Shutterstock

Pogosto pravimo, da nas privlačijo določeni tipi moških ali žensk, ne zavedamo pa se, kako zelo podobni so si naši nekdanji partnerji v resnici. Naši notranji kriteriji določajo, katere osebe so nam všeč in v katere se lahko zaljubimo.

Partnerja iščemo na osnovi več kriterijev in fizične lastnosti so samo eden njih. V mladosti so fizične lastnosti partnerja običajno edini kriterij pri izbiri partnerja. Sem štejemo lepoto, obliko telesa in posameznih delov, višino, barvo las, barvo oči in podobno.

Druga skupina pomembnih kriterijev so psihične lastnosti, kot so nežnost, energičnost, natančnost, iskrenost, inteligenca, toplina in tako naprej. Te pridejo v poštev nekoliko kasneje v življenju, ko se že naučimo, da zgolj nadpovprečne fizične lastnosti ne zagotavljajo kvalitete partnerja.

Tretja skupina kriterijev so socialne lastnosti partnerja, kot so izobrazba, status, položaj, materialno bogastvo itd.

V ljubezni je moč

Ko se zaljubimo, pravimo, da smo se spremenili na boljše – da ljubljena oseba zbudi najboljše lastnosti v nas. Mnogo ljudi celo verjame, da ima ljubezen moč popolne transformacije njihove osebnosti. Tako čakajo na pravega partnerja in pravo ljubezen, da bi naredili nekaj, za kar brez ljubezni nimajo motivacije, moči, smisla ali volje.

Vir: Shutterstock
Vir: Shutterstock

Prava ljubezen jih pripravi do tega, da nehajo piti alkohol, končajo univerzo, postanejo bolj ambiciozni, premagajo depresijo, postanejo lepi in podobno. Žal je ta predstava o idealnem jazu pogosto povezana s predstavo o idealnem partnerju.

Takšni ljudje na svojem partnerju iščejo prav lastnosti svojega idealnega jaza. To so nezadovoljne osebe, ki za partnerje iščejo takšne osebe, kakršni bi si želeli biti sami.

V ljubezni nas čakajo mnoge prepreke, ki lahko uničijo še tako obetajočo zvezo in pravi čudež je, da jih sploh kdo premaga. Vendar pa prav uspešne partnerske zveze kažejo na to, da je ob primerni odločenosti, trudu in želji po uspehu moč najti rešitev za prav vsako težavo.

Ni komentarjev