Koliko jezikov ljubezni poznamo? Kaj pomenijo v praksi?

Na kakšen način lahko izražamo ljubezen (povzeto po knjigi 5 jezikov ljubezni, Gary Chapman)?

Jezik ljubezni

Poznamo kar 5 jezikov ljubezni, ki vplivajo na naše delovanje v odnosu in dojemanju partnerske ljubezni.

Ljubezen. Lepa, romantična, nepremagljiva, globoka, … Vsak si ljubezni želi in vsak si jo predstavlja na svoj način. Pa jo doživimo vsi? Tisto pravo, iskreno in resnično? Med partnerjema se na skupni poti pojavi mnogo težav, ki krhajo odnose. Pa vendar so vse te težave premagljive. Če povzamemo po avtorju Garyju Chapmanu, obstaja pet jezikov ljubezni, ki partnerja resnično zbliža.

Pomembno je, da čim prej spoznamo, kateri jezik ljubezni prevladuje pri partnerju.

Ljudje govorimo različne jezike ljubezni oziroma ljubezen izražamo na različne načine. Prej kot bomo spoznali kaj je za partnerja ljubezen, na kakšen način ljubezen izraža in kaj pričakuje v zameno, lažje in lepše bo skupno življenje.

 

Poglejmo kateri so jeziki ljubezni – Kako ljudje izražamo ljubezen:

Jezik ljubezni: Potrditev

Jezik ljubezni

Včasih zadostuje že besedica ‘hvala’. Npr. Hvala, ker si odnesel/a smeti ali hvala, za skuhano kosilo. Naj vsakodnevna opravila med partnerjem ne bodo samoumevna. Prav je, da si izkažemo hvaležnost. To moramo izraziti jasno in na glas.

Tudi pohvala ali kakšna druga potrditev naj bo del vajinega vsakdana. Npr. Všeč mi je tvoj nasmeh. Obožujem tvoj smisel za humor. Danes lepo dišiš …

Vsakršna pohvala, ki prihaja iz srca je dobrodošla za partnerstvo. Ne pozabimo pa partnerju povedati tudi, da jo/ga imamo radi in da jo/ga ljubimo.

Jezik ljubezni: Čas

Ni dovolj le, da preživita čas skupaj. Potrebno je, da nekaj časa preživita izključno drug z drugim, brez motečih dejavnikov (otroci, telefon, TV, prijatelji, …).

Ko vso svojo pozornost usmerimo v ljubljeno osebo in ji hkrati damo vedeti, da nič ni pomembnejše od danega skupnega trenutka, se bo vajin odnos zagotovo okrepil. Med seboj bosta bolj povezana, bolj si bosta zaupala in lažje se bosta spopadala z morebitnimi težavami.

Torej ne zadostuje le, da poveš, da ljubiš. To moraš tudi pokazati tako, da si za ljubljeno osebo vzameš čas – kakovosten čas. Kakovosten čas pa lahko pomeni skupen sprehod, skupno kuhanje, izlet v naravo, preživljanje časa z vajino priljubljeno aktivnostjo, …

Jezik ljubezni: Darila

Morda se na prvi pogled zdi nekoliko materialistično. Bistvo darila ni v denarju ampak v misli na ljubljeno osebo.

S tem, da ljubljeni osebi nekaj podarimo ni mišljeno, da je potrebno izbirati med dragimi darili. Bistvo je v tem, da se potrudimo. Da ob izbiranju darila mislimo na to osebo – če želimo podariti dobro darilo, moramo osebo poznati in o darilu oziroma ljubljeni osebi razmisliti. Gre za simbolično dejanje, ki je prezentiramo v podarjenem darilu.

Jezik ljubezni

Jezik ljubezni: Usluge

Poglejmo primer: Mož vsak dan ženi pove, da jo ljubi, vendar nikoli nič ne prispeva k hišnim opravilom. Za pranje, sesanje, kuhanje, likanje, … je zadolžena izključno žena. Žena ne more razumeti, kako lahko mož mirno poležava na kavču medtem, ko ona pospravlja, hkrati pa ji govori, da jo ljubi.

Zagotovo ste že slišali za rek Dejanja so pomembnejša od besed.

Ni zapisanega pravila, kaj mora kdo doma narediti, katera so ženska in katera moška opravila. Če sta opravila razdelila tako, da ona pospravlja, on pa skrbi za zadovoljivo finančno stanje v družini (in se s tem seveda oba strinjata), potem je vse v najlepšem redu. Če pa partnerju veliko pomeni, da si pri hišnih opravilih pomagata (verjetno v tem primeru tudi on/a večkrat pomaga tebi), potem to vzemi resno in si naloge razdelita.

Jezik ljubezni: Dotik

Pomislimo na malčke in dojenčke. Še preden se zavedajo pomena ljubezni jih večkrat vzamemo v naročje in jih stisnemo. Tako jim pokažemo ljubezen in jim damo nekakšno varnost. Podobno je v zakonu. Fizični dotik (ne le, ko je v igri intimnost) je nujno potreben.

Fizični dotik vaju emocionalno močno poveže. Poljubita se kar tako, stisnita se drug k drugemu, držita se za koleno med vožnjo, držita se za roko med sprehodom, …

Ključ do uspeha

Pomembno je, da spoznata katerega od jezikov ljubezni govorita, kateri je za partnerja ključni, najpomembnejši. Tako, bo izkazovanje ljubezni enostavnejše.

Srečno!

Tina je vodja promocije, spoznavnih dogodkov in novinarka na ona-on.com. Kadar se le da smuča, kolesari in uči otroke smučanja. Prima punca ;)

Ni komentarjev

Odgovori