Ljubezen: Iskanje pravega partnerja se začne v nas samih

Za ljubezen in dober ljubezenski odnos moramo najprej definirati svojo željo po ljubezni in odnosu - od tega je odvisno kakšen odnos bomo imeli in s kom.

Ljubezen

Mnogi iščejo ljubezen. Kar nekaj med njimi je takšnih, ki pravijo, da so polni ljubezni in da iščejo, čakajo nekoga, da mu bodo to ljubezen podarili in da bodo le to tudi sprejeli.

Kaj smo za ljubezen pripravljeni narediti? Če se navežemo na uvodni stavek lahko ugotovimo, da precej manj ljudi govori, razmišlja ali se odloča o tem, da bi aktivno iskali takšen ljubezenski odnos, bili pripravljeni vložiti nekaj truda, energije v partnerski odnos.

Če se namreč ljubezen pojavi sama od sebe, živi v nas, jo čutimo, sprejemamo in dajemo v najrazličnejših oblikah, je partnerski odnos nekaj, za kar se odločimo.

Ljubezen

Ljubezen je lahko vzrok, ni pa to vse, kar se potrebuje za dober odnos

Obstaja več vrst ljubezni!

Ljubezen je čustvo. To torej obstaja ali pa ne. Razdelimo jo na več vrst – govorimo o starševski ljubezni, pa tudi partnerski, ne nazadnje tudi o tovariški ljubezni med sovrstniki v vrtcu in šoli pa še kateri drugi. Mi tokrat ostajamo pri ljubezni med dvema partnerjema.

Ljubezen
Mateja in Brane sta ljubezen našla na ona-on

Ne more se je ovrednotiti kot majhno ali veliko, slabo ali dobro, najboljšo ali odlično.

Zgolj je ali pa je ni. Radi rečemo, da vodi svet, da nas žene naprej, da smo zaradi nje pripravljeni spremeniti se na boljše, premikati gore, odmikati vse ovire, da bi prišli do ljubljene osebe.

Ljubezen je (lahko) vzrok, povod za vzpostavitev romantičnega odnosa. Ni pa to vse, kar je potrebno, da do kakovostnega partnerskega življenja res pride, da se ta ohranja in neguje.

Za ljubezenski odnos je potrebna tudi obojestranska odločenost in pripravljenost nekaj narediti.

Pri odnosu postavljamo pogoje, tudi pri ljubezni je tako

Če se primerja ljubezen in odnos, lahko govorimo o tem, da je v določenih situacijah prva lahko brezpogojna, vendar ne partnerska – pri tem moramo ljubezen ločiti od privlačnosti in zaljubljenosti.

Že samo zaradi definicije pojma “odnos” – dober, kakovosten odnos je tisti, ki je vzajemen, medsebojno koristen – pa pri odnosu govorimo o pogojih.

Ljubezenske zgodbe
Mateja in Martin sta ljubezen našla na ona-on. Foto: Peter Irman

Ovrednotimo odnose

Ljubezenski odnos lahko ovrednotimo. Nekateri imajo odlične partnerske odnose, drugi povprečne, nekateri solidne, korektne, nekateri izredno slabe, neprimerne, celo škodljive za enega ali oba. Nekaj jih je tudi odvisnih od partnerskih odnosov.

Veliko je odvisno od tega, koga smo si izbrali za partnerja, kakšni smo mi sami, zakaj in čemu smo si nekoga izbrali, kakšno vlogo smo mu dodelili v našem življenju.

Odnos je treba negovati

Če se odločimo za partnerski odnos, pa je to še vedno premalo. Odnos ni samoumeven, treba ga je vzpostaviti, negovati, ohranjati.

ljubezenske zgodbe
Melita in Dare sta ljubezen našla na ona-on

Za odnos, pa naj bo prijateljski ali ljubezenski, se potrudimo. Ohranjamo stike, komuniciramo, se pogovarjamo, podpiramo, vlagamo vanj sebe in svojo energijo, čas, imamo s partnerjem oziroma partnerko spolne odnose, spoštujemo njegove / njene želje, potrebe.

Je to ljubezen, ki je v vseh nas in čaka na svojo priložnost? Je to tudi želja po kakovostnem partnerskem odnosu? Dve pomembni vprašanji, na kateri zagotovo že veš odgovora.

Ni komentarjev

Odgovori