Ljubosumje krepi ljubezen?

Ljubosumje je reakcija na (domnevno) grožnjo razmerju, ki ga cenimo. Gre za strah, da bi nekoga izgubili. A ni vedno tako.

Občasno ljubosumje je nekaj povsem naravnega in pravzaprav pomaga ohraniti razmerje pri življenju, saj partnerja opozarja, naj ne jemljeta eden drugega samoumevno.

Z ljubosumjem (v mejah normale) partnerja spodbudimo, da nas ceni in da nam daje občutek zaželenosti. Čustva se poglobijo, ljubezen okrepi in seks postane bolj strasten. Če pa se intenzivnost tega čustva prevesi v nekaj neracionalnega, se lahko vse skupaj poruši.

Preseganje ljubosumja zahteva potrpljenje in trdo delo.

Vrni se v resničnost.

Identificiraj stvari, ki ti vzbujajo ljubosumne občutke, in ugotovi, ali res predstavljajo tako veliko grožnjo, kakršno vidiš sam/a. Kakšen dokaz imaš o tem, da je tvoje razmerje v nevarnosti? Tvoje obnašanje zadevo verjetno še poslabša.

Imej pozitivno mišljenje.

Včasih pomaga, če se pogovorimo sami s seboj. Ko začutiš ljubosumje, se opomni, da te partner ljubi, da ti je predan in da te spoštuje. Dopovej si, da si vreden/a ljubezni in da nisi v nevarnosti.

Poišči potrditev.

Eden najboljših načinov, da premagaš ljubosumje, je, da pri partnerju poiščeš potrditev. Ampak pazi, da ga ne boš pri tem nadlegoval/a ali ga preveč obremenjeval/a, temveč mu / ji raje razkrij svojo negotovost in ga / jo prosi, da ti jo pomaga rešiti.

Nekoč sem bil Soncek.com, danes pa ljubezen delim na ona-on.com.

Ni komentarjev

Odgovori