Ločitev – odločila sta se za razhod, kako naprej?

Odločila sta se, da se bosta razšla. Kaj storiti, ko pride do ločitve? Kako naprej?

Vir: Shutterstock

Ne zgodi se čez noč. Tuhtamo, razmišljamo, iščemo razloge, zakaj bi ostali ali zakaj bi odšli. Konec koncev iščemo rešitve, da se partnerski odnos postavi nazaj v tirnice, ki sva jih začrtala.

Ampak kljub vsemu, kljub trudu, včasih pač ne gre, ni smiselno z glavo skozi zid. Partner/ka se je odločil/a, da zaključi zgodbo razmerja. Mogoče sva skupaj prišla do zaključka, da je bolje, da sva prijatelja in se sporazumno razideva.

Bolečina, jeza, razočaranje, strahovi, vse to so čustva, ki se porajajo v trenutku, ko se zaveš, da se življenje spreminja.

To slednje je sploh ”zmaga”, da sta dva zmožna prekiniti partnerski odnos na tak način, kjer je nadaljnja komunikacija še vedno možna, predvsem pa prijetna.

Ločitev: Razšla sta se, kako naprej?

Nalila sta si čistega vina. Pogledala resnici v oči in sprejela odločitev, da je to to. Vajina zgodba se je izpela, čas je za ločitev in čas je za novo poglavje v knjigi življenja. Bolečina, jeza, razočaranje, strahovi, vse to so čustva, ki se porajajo v trenutku, ko se zaveš, da se življenje spreminja.

Normalno je, da občutimo vse to in prav je, da vsa ta čustva sprejmemo. Pravzaprav je nujno, da čustev, ki spremljajo ločitev, ne potlačimo. Ni potrebe, da jih skrivamo, saj to ni nič sramotnega in nečloveškega, saj smo se vsi že kdaj srečali s takšno ali drugačno izgubo.

Vir: Shutterstock
Vir: Shutterstock

Življenje se vsekakor spremeni. Še posebej, če smo bili v vezi dalj časa. Kar naenkrat sem sam/a, sam/a za vse! Kako bom zmogla/el?

Potem so tukaj še otroci. Koliko obveznosti je kar naenkrat na mojih plečih. Kdaj bodo otroci s partnerjem. Usklajevanje urnikov. Najem ali nakup še enega stanovanja in še in še.

Po glavi se poraja kup vprašanj in po vsej verjetnosti je v glavi popolna zmešnjava. Pa nič hudega! Korak za korakom se bo vse uredilo, verjemite in zaupajte.

Če sta s partnerjem ostala v dobrih odnosih in vajina komunikacija dobro poteka, je seveda lažje za vse. Če so prisotna močna čustva, kar po vsej verjetnosti, sploh na začetku razhoda so, je stvar otežena. Prej ali slej se vse skupaj utiri in življenje steče.

Po ločitvi morate ugotoviti, kdo ste

Ugotovila sem, da veliko strank, ki pride k meni, ”ne ve kdo so”. Seveda se spomnijo svojega imena. 🙂 Ampak v času, ko so bili v partnerski vezi, so pozabili, kaj so njihove želje, cilji, ki bi jih želeli doseči. Kaj je tisto, kar jih veseli, v čemer uživajo.

Marsikdo v času, ko je bil v partnerski zvezi, pozabi, kdo je.

Ne malokdaj se zgodi, da svoje življenje podredimo željam drugih. Sploh otrokom, ki jih postavimo na prvo mesto. Seveda, vse lepo in prav, seveda imamo otroke najraje na svetu.

Že že, če pa sami iz dneva v dan razdajamo svojo energijo in če je naš partner ali partnerka takšen, ki samo zahteva in bolj malo daje, počasi naše zaloge energije izhlapevajo, se porabljajo. Tudi vi morate napolniti svoje rezervoarje.

In to je zelo pomembno po razhodu, da pogledate in naredite inventuro sebe, svojega življenja. Da ugotovite, kje ste naredili ”napako”, kaj je potrebno spremeniti, da se stvari v prihodnje ne bodo ponovile.

Vir: Shutterstock
Vir: Shutterstock

Zakaj sem napako napisala v navednicah? Ker vse to, kar se vam dogaja, so vaše izkušnje, vaši nauki. In pomembno je, da do tega spoznanja pridete čim prej in na vse skupaj pogledate iz druge perspektive. Lažje vam bo!

Travmo ločitve lahko prebolite tudi s pomočjo strokovnjaka

Torej najprej se je treba ustaviti in poiskati notranji mir. Priporočam, če menite, da sami ne boste zmogli, da se obrnete na terapevta, svetovalca. Zakaj? Ker v vaše dogajanje ni čustveno vpleten. In vse skupaj vidi drugače, mogoče bolj razsodno. Poleg tega ima strategije in metode, s katerimi bosta korakala iz stanja, v katerem ste, do želenega cilja.

Pomembno je, da po ločitvi postavite sebe na prvo mesto.

Da, tudi to je delo. Delo in osebnostna rast. Ko premagate in pridete iz stanja v katerem se nahajate, bo zmaga vaša. Počutili se boste fenomenalno in svobodno. Pomislite kako je, ko končno veste, kaj si želite in proti temu cilju tudi ponosno korakate.

Ko sebe postavite v tire, posledično utirite svoje življenje in hkrati lahko v svoje življenje sprejmete novega partnerja/ko in skupaj lahko ustvarita in zgradita kvaliteten partnerski odnos.

Pomembno je, da postavite sebe na prvo mesto, saj ko boste sami zadovoljni in boste imeli urejene misli, bo takšen odraz tudi v vaši bližnji okolici. Torej zadovoljni bodo vaši otroci, verjemite veliko bolj, kot pa, ko ste čustvena razvalina 😉 .

Vzemite si čas, postavite si cilje, napišite si kaj želite.

Vzemite si čas, postavite si cilje, napišite si kaj želite, pobrskajte po spominu, kaj so bili vaši načrti, ko ste bili še entuziastični in navdušeni, da boste rešili svet in ponovno poskusite ujeti te občutke, ki ste jih v sebi nosili takrat.

Če menite, da ne bo šlo, si poiščite pomoč strokovnjaka, s katerim se bosta ujela in imate občutek, da bi se z njim lahko povezali, in skupaj zakorakajta novemu življenju na proti.

Vsi, ki ste začutili, da bi vam lahko pomagala, kako vaše življenje ponovno postaviti v tir, me lahko kontaktirate na tel.št.: 041725544 ali pa mi pišete na mail: info@metapalka.si

Vse dobro vam želim,

Meta

Ni komentarjev

Odgovori