Kaj pomeni odstranitev dioptrije “PO MERI”?

Marsikdo je že slišal za lasersko odpravo dioptrije, vendar to vsekakor ni edina opcija za posameznike, ki se želijo znebiti nošnje očal ali kontaktnih leč. Ali ste prej že vedeli, da obstajajo tudi umetne leče, ki se vgradijo v notranjost očesa?

Govori se, da je laserska tehnologija primerna zgolj za posameznike do 40. leta, pri pojavu starostne dioptrije pa smo obsojeni na nošnjo korekcijskih očal, saj operacija ne pride več v poštev.

Ta trditev na srečo ne drži! Preberite spodaj, kakšne so vaše možnosti odstranitve dioptrije in izbora metode operacije oči glede na rezultate vaših preiskav, želja, življenjskega sloga in navad.


Zaslužite si najboljše za vaše oči. Oči imate samo ene! 

Zagotovite si najprimernejšo metodo za odstranitev vaše dioptrije. 


Od bližje si poglejmo lasersko tehnologijo odstranjevanja dioptrije

Tehnologijo laserske korekcije delimo na več metod: PRK, LASIK, ReLEx SMILE in Presbyond. Laserska korekcija je primerna za polnoletne posameznike s stabilno dioptrijo in očesnimi napakami kot so kratkovidnost, daljnovidnost, astigmatizem in starostna daljnovidnost.

Metoda odstranitve dioptrije PRK

Pionirka laserske tehnologije je bila metoda PRK, po kateri so bile opravljene prve operacije za odpravo dioptrije že pred tridesetimi leti. Metoda PRK zahteva odstranitev celotne očesne povrhnjice (epitelija), kar pomeni, da se mora v času okrevanja v celoti obnoviti. Danes se metoda izvaja v manjšem obsegu, saj je nekaj tedensko okrevanje precej dolgo za naš vse hitrejši življenjski tempo.

Metoda odstranitve dioptrije LASIK

Metodo PRK je na nek način nasledila metoda LASIK, ki je globalno gledano še vedno številčno najpogosteje izbrana laserska metoda, vendar se to število vztrajno zmanjšuje zaradi pojava novejše tehnologije. Metoda LASIK ne odstranjuje celotne povrhnjice, ampak jo prereže in oblikuje roženični reženj oz. »pokrovček«.

banner600x400-2

Rez je približno 2-centimetrski, kar pomeni, da je vpliv operacije na stabilnost in strukturo očesa precej velik. Iz tega razloga lahko pride do neželenih stranskih učinkov kot so npr.: pojav suhega očesa, poškodba roženičnega režnja, bleščanje, možnost infekcij itd. Cilj strokovnjakov je bil vsekakor napredek v smeri manj invazivne laserske metode.

Metoda odstranitve dioptrije ReLEx SMILE

Leta 2006 so pri prestižnem podjetju Carl Zeiss patentirali metodo ReLEx SMILE, ki deluje izjemno nežno, vendar z dovršeno natančnostjo. Metoda je pacientu in očesu zelo prijazna, saj ne odstranjuje celotne povrhnjice in ne oblikuje roženičnega »pokrovčka«.

Laserski žarki delujejo v sredinski plasti roženice, kjer ustvarjajo zračne mehurčke in s tem oblikujejo tkivo, ki ga nato kirurg odstrani skozi 2-3 mm odprtinico. Odprtino prav tako ustvari laser z oblikovanjem majhnega reza, ki pa se po nekaj dneh popolnoma zaceli in ne pušča nikakršnih posledic.

Metoda ne povzroča nastanka suhih oči, bistveno manjša je možnost infekcij in bleščanja ter ne predstavlja tveganja za morebitno poškodbo roženičnega režnja. Ohranja strukturo in stabilnost roženice in s tem omogoča tudi morebitne kasnejše posege v oko v primeru starostne dioptrije.

Metoda odstranitve dioptrije PRESBYOND

Metoda Presbyond je namenjena posameznikom, katere ovira starostna daljnovidnost in bi se radi znebili bralnih očal. Je najnovejša unikatna tehnika preoblikovanja roženice, ki daje pacientu večjo možnost izbire, ko se odločamo med vstavitvijo umetnih leč ali lasersko korekcijo.

Vsekakor ne drži več, da bi se morali posamezniki s starostno daljnovidnostjo avtomatsko odločiti za zamenjavo znotrajočesne leče, saj zdaj obstaja laser, ki je posebej specializiran za tovrstne primere.


Zaslužite si najboljše za vaše oči. Oči imate samo ene! 

Zagotovite si najprimernejšo metodo za odstranitev vaše dioptrije. 


Kdaj pa pride v poštev vstavitev umetnih leč za odstranitev dioptrije?

Umetne znotrajočesne leče so izdelane po meri posameznika, to pomeni, da je vsaka leča unikat. Izdelana je iz očesu prijaznega materiala, ki je biokompatibilen in visoko vzdržljiv – doživljenjski. Umetne leče delimo na tiste, ki se vstavijo pred lastno očesno lečo in tiste, ki naravno očesno lečo zamenjajo.

Odstranitev dioptrije z metodo vgradnje VISIAN ICL leč

Namenjene so mlajši populaciji, v primerih kratkovidnosti, daljnovidnosti ali astigmatizma. Tovrstne leče se pri nas imenujejo Visian ICL in so izdelane pri ameriškem podjetju STAAR Surgical. Njihova iznajdba je temeljila na potrebi vojaških pilotov, ki niso smeli uporabljati korekcijskih očal ali klasičnih kontaktnih leč.

banner300x250-2

Leče so narejene iz materiala z visoko vsebnostjo kolagena in imajo 100% UV zaščito. Sam postopek operacije je popolnoma reverzibilen, kar pomeni, da operacija ne pušča nobenih sledi na očesu, lečo pa lahko kadarkoli odstranimo.

V naši praksi se kaže, da je tovrstna leča največkrat uporabljena v primerih, ko laserska tehnologija ni možna rešitev za odpravo dioptrije. Ti primeri so npr: izjemno visoka dioptrija, pretanka roženica itd. Visian ICL je idealna rešitev tudi za posameznike, ki ne želijo trajno preoblikovati oblike svoje roženice.

Odstranitev dioptrije z metodo zamenjave IOL leč (znotrajočesne leče)

Umetne leče, ki zamenjajo naravno lastno lečo, so ustrezne za posameznike starejše od 45 let, ki imajo poleg osnovne dioptrije tudi znake starostne daljnovidnosti. Zamenjava znotrajočesne leče je trajna rešitev dioptrije, saj se dioptrija po operaciji ne spreminja več. Umetne leče, ki se vstavijo v oko, so narejene po meri in unikatne.

Obstaja več vrst teh leč, ki rešujejo kakršnokoli dioptrijo. Zanimiva prednost tovrstne metoda pa je tudi ta, da se siva mrena po takšnem posegu nikdar ne more pojaviti, saj se lahko pojavi zgolj na lastni znotrajočesni leči, na umetni pa ne.

V kolikor se želite znebiti dioptrije in s tem očal, ne odlašajte in se prijavite na nagradno akcijo. Časa za prijavo ni več veliko.


Zaslužite si najboljše za vaše oči. Oči imate samo ene! 

Zagotovite si najprimernejšo metodo za odstranitev vaše dioptrije. 


Kako veste katera metoda je primerna za vas?

Na izbiro ustrezne metode vpliva več dejavnikov. Ob prvem obisku moramo opraviti natančne preiskave na zahtevnih medicinskih aparaturah. Zdravnik nato prouči rezultate preiskav in se pogovori s pacientom o njegovih željah, življenjskem slogu in navadah.

odstranitev-dioptrije-ona-on-zmenki-zasebni-stiki1

Zanimivo je, da so informacije o življenjskem stilu izjemno pomembne, saj so marsikdaj odločilni faktor pri izbiri med eno in drugo možnostjo posega. Če se naš pacient recimo ukvarja z ekstremnimi športi, pri čemer obstaja velika verjetnost poškodbe očesa, mu bomo vsekakor odsvetovali metodo LASIK, pri kateri ostaja ranljiv roženični reženj.

V določenih primerih je za pacienta najprimernejša ena metoda, lahko pa jih pride v poštev tudi več. Redki so primeri, ko pacientovo oko ni primerno za tovrsten poseg. V kolikor očesni center razpolaga z vsemi obstoječimi metodami odstranitve dioptrije se zelo verjetno najde ustrezno rešitev za slovo od očal ali kontaktnih leč. Kadar očesni centri razpolagajo z samo eno ali dvema tehnikama običajno ni dober znak, da boste operirani z najbolj primerno metodo.

Ni komentarjev

Odgovori