Najlepši dan Videografija – Profesionalno snemanje za vse priložnosti

Andraž in Zvonka, združena pod imenom Najlepši dan, najraje ustvarjata nepozabne poročne videe – kako sta se znašla v tem poklicu?

S čim se ukvarja videografija Najlepši dan?

“Pod imenom Najlepši dan se ukvarjava predvsem s snemanjem in montažo porok.”

Kdo sta Andraž in Zvonka v 3 stavkih?

“Sva glavna snemalca ekipe Najlepši dan in sva tudi par v privatnem življenju. Andraž je po izobrazbi fotograf, dela kot pismonoša v Laškem. V prostem času raziskuje film in tehnologijo. Zvonka pa je teologinja, ki rada fotografira naravo in ustvarja nakit in voščilnice.”

Kako to, da sta se odločila za ta poklic? Kaj svetujeta nekomu, ki se odloča za ta poklic?

“Sorodnik me je kakšnih 15 let nazaj, ko sem bil v Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo, kontaktiral, če bi mu posnel poroko. Takrat sem si v dijaškem domu sposodil kamero in takrat se je začelo moje veselje s snemanjem.

Kasneje sem delal na nekaj TV hišah v Ljubljani, ko sva se spoznala z Zvonko, pa sem jo povabil na snemanje poroke in jo vpeljal v svet videa. Kasneje je bila tudi zaposlena, kjer je snemala in montirala različne dogodke.

Snemanje je pa zelo dobra dodatna dejavnost. Če se kdo odloča za snemanje, mora biti tudi malo podkovan z montažo videa. Za začetek lahko poskusite zmontirati posnetek iz posnetkov s telefona in boste videli, če vam to leži. Lahko nas kontaktirate, z veseljem vam lahko pomagamo in svetujemo.”

Kaj vse snemata in kaj še zajema vajino delo? S kakšno opremo delata?

“Snemava dogodke kot so poroka, krst, obhajilo, birma, rojstni dnevi. Rada posnameva tudi manjše glasbene koncerte ali predavanja in pa včasih tudi kakšen glasbeni videospot, delava oglase, predstavitvene videe …  Poleg snemanja precejšen del najinega dela zajema postprodukcija – montaža.

Delava z dvema profesionalnima 4K kamerama Sony Xdcam FS5 in nekaj dodatne opreme, kot so prenosne lučke, stativi, snemalnik zvoka ZOOM H6 in pa dron DJI Mavic air 2.

Posnetke je potrebno tudi zmontirati – sestaviti skupaj. Midva delava na malo boljšem stacionarnem računalniku, sicer pa lahko dandanes montiraš s prenosnim računalnikom ali celo s telefonom. Uporabljamo program DaVinci Resolve, ki je na voljo tudi brezplačno. Za barvno obdelavo imava dodatni 10-bitni zaslon. To ni nuja, je pa zelo dobro, da lahko sam skalibriraš barve, ki na vsakem monitorju zbledijo po določenem času.”

V snemanju česa sta se najbolj našla in vaju najbolj veseli?

“Najbolj sva se našla v porokah in prav zaradi tega imamo tudi ločeno spletno stran posebej za to dejavnost.

Drugače naju pa v prihodnosti zelo interesira posneti kakšen dober dokumentarni film. Namreč pri snemanju porok moraš biti zelo hiter in spremljati vse, da česa ne zamudiš. Pri dokumentarnem stilu pa je dobro, da si lahko vzameš čas in brez hitenja razmišljaš, kako čim boljše posneti kadre.”

Zakaj stranke rade izberejo prav vaju?

“Strankam so všeč naši kratki filmčki in naše ugodne cene. Ker sva že več kot 10 let na sceni, že imava kilometrino, ki se lahko nabere le z izkušnjami.

Naše prednosti pred konkurenco so: Imamo dve identični 4K kameri, kar pomeni enako sliko čez cel video. Snemamo na dve kartici hkrati, da minimiziramo možnost izgube materiala.

Podpiramo zapise na najbolj obstojne M-Disc medije, ki zdržijo 250x dlje kot USB ključki.  Če stranka ni zadovoljna, zagotavljamo sorazmerno povračilo plačila. Smo pa veseli, ker še nobena stranka ni tega zahtevala.”

Nekaj mnenj strank:

Cristy Ž.: “Čudovit odnos, pa naj bo nevesta še tako “nervozna”. Izjemen produkt in spomin, ki ostane za vedno.”

Tea V.: “S posnetki in snemalno ekipo sva bila zelo zadovoljna. Za spomin so nama ostali čudoviti posnetki in vsekakor bi nama bilo žal, če jih ne bi imela. Priporočam!”

Boštjan V.: “Strokoven in profesionalen odnos. Sama kvaliteta končnega izdelka izvrstna.”

Katere so 3 najpogostejše dileme oz. vprašanja, ki jih imajo vajine stranke glede snemanja praznovanj?

“Skoraj vse seveda najprej zanima cena. Mi smo zelo prilagodljivi.

Nekateri želijo imeti posnete celotne obrede. Mi seveda to lahko storimo, ker imamo vso dodatno opremo.

Sprašujejo tudi za dolžino videa. Ta zavisi od tega, koliko je dogajanja in kaj stranke želijo imeti na končnem posnetku. Povprečno traja en tak video 80 minut.”

Imata kakšno zanimivo anekdoto s snemanja?

“Na začetku naše poti smo snemali zastonj poroko paru. Ko se je začela pogostitev, je logično, da mora biti tudi za video ekipo poskrbljeno za hrano. Mize pa nismo imeli, resda je bila majhna dvorana. Par nam je hotel plačati za večerjo, ampak brez mize bolj težko …

Pri eni poroki pa smo mi (foto/video/band) pri pogostitvi na mizo dobili samo vino. Nič soka ali kaj brezalkoholnega. Natakar je rekel, da je tako bilo naročeno s strani para.”

Kakšen nasvet za bralca, ki se odloča ali bi najel profesionalno snemanje?

“Poroka je enkratni dogodek. Če se boste odločili za snemanje, najemite nekoga, ki ima izkušnje in kilometrino, saj se le tako tudi izognete temu, da vam snemalec odpove snemanje par dni pred dogodkom.

Poglejte njihove kratke videe, vsak ima svoj stil. Ne prepustite snemanja svatom, ker je kvaliteta posnetkov neprimerljiva napram današnjim sodobnim pametnim telefonom.

Profesionalni snemalci tudi poznamo dogajanje in vemo, kaj je pomembno, kateri kadri so zanimivi, in znamo vse to skupaj s primerno glasbeno podlago lepo zapakirati v poročni video.”

Ni komentarjev

Odgovori