Ne varajo le tisti, ki so nesrečni v razmerju

Zmotno je prepričanje, da je varanje posledica nezadovoljstva v razmerju.

Varanje že dolgo ni več le skok med rjuhe; dandanes in z razvojem tehnologije je varanje dobilo povsem nove razsežnosti. Definicija varanja je za vsakega posameznika sicer lahko drugačna. Vsekakor pa kot varanje lahko označimo vsa dejanja partnerja, ob katerih čutimo izdajstvo s partnerjeve strani. Razmerja namreč niso ustvarjena na logiki, temveč na čustvenih temeljih, zato je meje težko določiti.

VIR članka: Planet lepote.

Nekateri verjamejo, da je nesprejemljivo tako ravnanje partnerja:

 • ‘flirtanje’ z drugo osebo;varanje
 • izmenjava kontakta z drugo osebo (telefonska številka);
 • zanikanje razmerja;
 • preživljanje časa z drugo osebo;
 • kupovanje daril za drugo osebo.
 • dopisovanje preko spleta z drugo osebo;
 • fizični spolni stik z drugo osebo;
 • čustveni odnos z drugo osebo;
 • deljenje najbolj osebnih misli z drugo osebo;
 • če partner postane najboljši prijatelj z nekom nasprotnega spola (ali enakega v istospolnih razmerjih).

Nekdo bo za varanje štel že nedolžen pogled, drugi pa imajo višjo stopnjo tolerance in za varanje štejejo le fizičen spolni stik.

Glavni skupni imenovalec zgoraj naštetih dejanj je, da vsa vključujejo drugo osebo in nek dodaten stik z le-to. Če oseba v razmerju smatra, da je partner v stiku z drugo osebo bolj, kot bi smel, lahko to imenuje za varanje. Vse pa je odvisno od vidika posameznika; nekdo bo za varanje štel že nedolžen pogled, drugi pa imajo višjo stopnjo tolerance in za varanje štejejo le fizičen spolni stik. Za varanje torej lahko imenujemo dejanja, ki jih eden izmed partnerjev v razmerju stori, drugi pa se zaradi tega počuti izdano in zavrnjeno. Pomembno je, da si partnerja meje določita že na začetku zveze in da se o svojih pričakovanjih iskreno pogovorita.

Različne oblike varanja

Obstajajo različne oblike varanja: Nekdo lahko vara po nekaj mesecev (ali celo let) in ima ob uradnem razmerju poleg pravzaprav še eno razmerje, drugi bo prevaral le, če bo imel priliko za nepričakovano eno nočno avanturo.

Čustveno varanje

shutterstock_162882353-minČustveno varanje je varanje, ki ne vključuje fizičnega stika, temveč je poudarek na čustveni navezanosti. Ta se lahko zgodi med dvema, ki tvorita prijateljski odnos, nato pa odnos vedno bolj poglabljata. Če deliš osebne stvari z nekom, ki ni tvoj partner, z njim komuniciraš in si rad/a v njegovi bližini, hodiš po tankem ledu. Če ne vesš, kje je meja med dobrim prijateljstvom in čustvenim varanjem, se vprašaj, kaj bi te motilo, če bi bil/a ti na nasprotnem bregu; torej če bi tvoj partner imel osebo, s katero bi si bil tako blizu. Kje bi bila meja, ko bi te zadeva motila?

Afera za eno noč

‘Za eno noč’ (angl. One night stand) je izraz, ki sam po sebi dobro izraža to, kar predstavlja: dejanje, ki se zgodi le enkrat. Običajno se zgodi le zaradi potrebe po spolnem odnosu in čustvena navezanost ni vključena. To pomeni, da nimaš želje po razmerju z osebo, s katero si bil/a. Vseeno je nujno pogledati, kaj te je pripeljalo do tega, da koriščenja priložnost, ki se je ponudila.

Razmerje

Če se zgodi, da se sestanki z eno in isto osebo ponavljajo, se je varanje prelevilo v dolgotrajno razmerje. Nekateri imajo taka razmerja poleg svojega zakona leta in leta.

Zakaj ljudje varajo?

shutterstock_154671923-minČe so včasih mislili, da je varanje zgolj posledica zadovoljevanja seksualne potrebe, pa dandanes vemo, da temu ni tako. Varanje ima mnogo bolj kompleksne in globlje dejavnike. Prav tako velja stereotip, da varajo le tisti, ki so v svojih razmerjih nesrečni. Dandanes vemo, da temu ni tako. Ni res, da so nezvesti le ljudje, ki so v razmerjih nesrečni; zgodi se lahko tudi ljudem, ki so v razmerju sicer srečni. Lahko jih do tega privede priložnost, ki se jim je ponudila, pa se še sami niso zavedali, da bi jo radi izkoristili, lahko pa se nenadoma in nepričakovano povsem na novo zaljubijo, čeprav so bili v prejšnjem razmerju sicer srečni in zadovoljni.

Ni nujno, da varanje vedno izraža težave razmerja, lahko izraža le težave posameznika

Varanje torej ni le posledica nesrečnega razmerja, temveč je lahko posledica težav, ki jih ima posameznik. Če se posameznik v razmerju sooča s praznino, težavami, slabo samopodobo, krizo identitete ali starostno krizo, je možno, da bo to praznino zapolnil z varanjem.

Zakaj pride do varanja?

iStock-915911638-minVzrok, zakaj se varanje pojavi, je odvisen od mnogo dejavnikov in okoliščin posameznika, ki vara. Vzroke za varanje je težko opredeliti, saj vedno vse variira od posameznika do posameznika in od razmerja do razmerja. Lahko je nekdo sicer zvest, ljubeč in spoštljiv partner, pa mu bo prilika spodnesla tla pod nogami. Nekdo drug vara zavedno in namerno: v razmerju je nezadovoljen in nesrečen in potrebuje popestritev, zato si afere vrsti eno za drugo. Raziskave kažejo, da ženske varajo, ker v razmerju čutijo čustveno pomanjkanje, moški pa, ker jim manjka spolna vznemirjenost.

Vzroki varanja posameznika:

 • nezadovoljstvo s samim s seboj;
 • slaba samopodoba;
 • nezadovoljstvo v razmerju;
 • preusmeritev pozornosti z vsakdanjih problemov;
 • zabava;
 • izboljšanje samopodobe in samozavesti;
 • potešitev radovednosti;
 • občutek vznemirjenja.

Vzroki, zakaj nekdo vara, torej ne tičijo nujno le v odnosu in razmerju, temveč ima težavo lahko le posameznik, ki je prevaral.

Kaj storiti, če prevaraš ti?

Ko si razjasniš občutke in svoje želje je pomembna iskrenost in situacijo priznaš svojemu partnerju.

Najprej si dejanje priznaj. Pogovori se s samim s seboj, zakaj je do dejanja prišlo. Kaj te je do tega vodilo, kaj ob tem občutiš. Nato preveri, kaj čutiš do osebe, s katero si prevaral/a in kaj do osebe, ki si jo prevaral/a. Je bila afera nekaj, kar si želiš nadaljevati in je morda pokazatelj novega razmerja ali dejanje smatraš kot le za neumno napako in ti je neizmerno žal? Ko si razjasniš občutke in svoje želje je pomembna iskrenost in situacijo priznaš svojemu partnerju. To bo pretreslo razmerje, a če je razmerje trdno, bo preživelo, in iz njega bosta oba odšla še močnejša. Če razmerje ni trdno, pa je tako ali tako bolje, da se zaključi.

Komunikacija je ključ. S partnerjem se dobro pogovorita. Če želita nadaljevati razmerje, preverita, kje se je zataknilo; kje čutita pomanjkanje; kaj lahko oba spremenita. Pomembno je, da si v razmerju, ki te izpolnjuje do te mere, da nimaš potrebe po varanju. Da si z nekom, ki ga tako spoštuješ, da mu svoje težave zaupaš preden skočišz nekom drugim v posteljo.

VIR članka: Planet lepote.

Ni komentarjev

Odgovori