Nekaj nasvetov za zdravo razmerje

Dokazano je, da zdrava razmerja povečujejo našo srečo, izboljšujejo zdravje in zmanjšujejo stres. Študije kažejo, da imajo ljudje z zdravimi razmerji v življenju precej več sreče in manj stresa.

Obstajajo osnovni načini, kako narediti odnose zdrave, čeprav je vsak odnos seveda drugačen. Ti nasveti veljajo za vse vrste odnosov: prijateljske, službene in družinske odnose ter romantična razmerja.

Realna pričakovanja

Pričakovanja in želje naj ne temeljijo na spreminjanju partnerja.

Ko se dva spoznata in začutita, da ju veže neka posebna energija, hobiji in cilji v življenju postaneta par. Nikakor pa od prvega dne še ne vesta vsega drug o drugem. Še vedno se spoznavata in odkrivata skupne točke ter razlike, ki na koncu lahko pripeljejo do točke, ko nekdo morda ni več povsem prepričan v skupno pot.

V tem pogledu je dobro že od začetka ohraniti realna pričakovanja, ki ne smejo temeljiti na lastnih željah in ideji, da bi svojega partnerja na kakršenkoli način spremenili. Za zdrav odnos je treba človeka sprejeti takšnega kot je in ne pričakovati, da se bo uklonil določenim idejam, muham in kapricam samo zato, da bi ustregel nam.

Kvalitetna komunikacija

Partnerji, ki se pohvalijo, da živijo v zdravih razmerjih vedno omenijo, da imajo izvrstno medsebojno komunikacijo. To nikakor ne pomeni, da se nikoli ne znajdejo na nasprotnih bregovih ali morda celo kdaj sprejo. Vseeno pa je kvalitetna komunikacija porok za to, da se bodo nesoglasja hitro zgladila.

  • VZETI SI JE TREBA ČAS – za kvalitetno komunikacijo ni dovolj le govoriti. Treba je znati tudi prisluhniti in partnerju s tem dati vedeti, da je slišan.
  • SPOŠTLJIVO – ne glede na to o čem teče beseda je prav, da oba lahko povesta svojo plat zgodbe, svoj pogled na določene reči brez vsiljevanja idej in posmehovanja ter kazanja s prstom.
  • VPRAŠAJMO – po občutkih, počutju za mnenje. Spoštujmo partnerja in cenimo njegov nasvet. Pokažimo, da nam je mar.

ona-on-zmenki-ohranjanje-partnerskega-odnosa

Fleksibilnost in čas zase

Najbolj zdrava razmerja so tista v katerih se partnerja znata prilagajati različnim situacijam in na ta način drug drugega razbremenita. Čeprav sta si morda razdelila naloge in obveznosti pa lahko kakšna nepričakovana sprememba poskrbi za to, da vedno pač ne gre vse po načrtih.

Tudi prosti čas je izjemno pomemben. Nikjer ne piše, da morata skupaj preživeti vse ure in minute kadar vaju ne ločijo služba in opravki. Še vedno imata lahko svoje hobije in veselje, se dobivata s prijatelji ali pa počneta občasno kaj za svojo dušo. Brez slabe vesti in očitkov seveda.

Skupaj skozi viharje

Seveda ni vedno vse le rožnato in kadar ni, je potrebno ostati zbran. Čeprav sta se sprla to še ne pomeni konca sveta. Po iskrenem pogovoru bo kmalu vse bolje, a pred tem se vsekakor ohladita. Vroče glave niso pripravljene na pogovor in takrat jezik rad govori po svoje, ločeno od možganov.

Brez žaljivk, povišanega tona in nenehnega obtoževanja. Sprla sta se zaradi določenega problema, ki naj ne postane vajin konstanten kamen spotike. Problem je potrebno rešiti in ne pometati pod preprogo.

Spoštovanje in zaupanje

Pari, ki se medsebojno spoštujejo in cenijo so mnogo bolj srečni v svojih zvezah. Spoštovanje je treba pokazati tudi v javnosti in med prijatelji, enako velja za zaupanje. Če je slednje na primerni ravni ne prihaja do nepotrebnih konfliktov in ljubosumja, ki nima nobene realne osnove. Zaupanje je ključ do zdravega razmerja, a si je le to potrebno priboriti.

Pisec, raziskovalec in ljubitelj vsega povezanega s spletom. Googlu pravim "stric", a me žal nima za nečaka :)

Ni komentarjev

Odgovori