Nerazumevanje

Ali se slišiva?

Z nekaterimi ljudmi v mojem življenju, ko se pogovarjam, ko sporočam svoje sporočilo, je tako, kot bi bila oba eno. Vse se razume, sporočilo je poslano v pravo smer in oba veva, kaj sem hotela povedati. Včasih si beremo misli v naprej. Počutim se sinhronizirano in razumljeno in sem pri pogovorih popolnoma sproščena. Zdi se mi, kot da govorim s sorodno dušo.

Z nekaterimi, pa opažam, da si sporočamo enako, pa se nikakor ne razumemo.

Poznate, povem stavek s petimi besedami, nekdo sliši samo eno, nepomembno za nas.

Enako sporočilo, drugačen pomen

Sporočilo dobi popolnoma drug pomen.  Zakaj pride do tega, si razlagam lahko samo tako, da živiva vsak v svojih situacijah in izkušnjah. Pogovor me utrudi in sporočilo gre tja v en dan, prav tako nasprotno. K sreči imam včasih kje vmesnike, ki mi pretolmačijo, kaj sva si sploh želela sporočiti. Lahko bi rekla prevajalca, ki razume obe strani.

Dokler nisem sprejela, da z nekaterimi pač diham isti zrak, so mi bili pogovori zelo naporni. Sedaj se trudim pregledati celoten stavek in ga razložiti skozi drugo in peto besedo. Razlika je samo v tem, da se razumem to in, da skušam pogledati skozi njegovo razumevanje in skozi njegovo preslikavo.

Res je, da je tovrstna komunikacija težja, vendar s tem pridobivam širino, ki nam jo nudi komunikacija. Skušam ohranjati energijo, da se ne utrudim in, da me ne spravi v stanje nemoči in jeze. Tako pač je, nekateri se lahko pogovarjamo samo s prisotnostjo, nekateri potrebujemo več. In ta več, da nove dimenzije in širine. Razumeti moram, da ima vsak svoje izkušnje, svojo intenziteto čustvovanja in svojo prioritetno lestvico.

Vsak ima svoj pogled na situacije in življenje samo

Vsak ima svoje vrednote različno postavljene. Vsakemu ton in višina glasu glede na učenje v otroštvu predstavljata nekaj drugega. Vsak ima spomine na določene geste, ki so mu prenesle prav posebno sporočilo in povzročajo določene spomine. Prav tako, se mnogokrat nahajamo v popolnoma različnem obdobju rasti in lažje je, če to razumemo.

Svet se ne vrti samo okoli JAZ,

Sonja

Deli
Prejšnja objavaZa Valentinovo prihaja komedija Nekaj sladkega
Naslednja objavaSamski in valentinovo - kaj početi na praznik ljubezni?
Sem ženska, mama, prijateljica z diplomsko nalogo učenja živeti. Verjamem, da nam je v življenju dano veliko priložnosti, kako pa se jih bomo lotili je odvisno od nas. Sem strastna opazovalka odnosov, dobra poslušalka, da si s svojimi izkušnjami in izkušnjami drugih širim pogled. Verjamem v pot in akcijo in ne želim biti samo opazovalka ampak aktivna igralka na moji poti. Verjamem, da so vse spremembe in pozitivne rešitve mogoče, če se jih lotimo strastno in zavestno. Vse o čemer pišem in predavam preizkusim na lastni koži. Včasih z veliko žlico zajemam znanje in izgleda razdrobljeno, vendar se v nekem trenutku vse sestavi v celoto. Verjamem da je stalna samo sprememba ki je nujna za vsak razvoj....da na koncu poti z nasmehom pogledamo življenje. Prepričana sem, da se v odnosih vse da rešiti v dobro vseh, samo urediti moramo strasti in se lotiti svojih projektov strastno, spontano in z jasnim ciljem. Uživam v tem kar počnem v življenju.

Ni komentarjev

Odgovori