Nov partner in otroci

nov partner in otroci

Ljubezen nas vodi po zavitih poteh in preseneti takrat, ko to morda najmanj pričakujemo. Kaj vse pričakovati, ko vstopamo v zvezo, kjer so otroci že prisotni?

Po razhodu s partnerjem morda še ne razmišljate o novi ljubezni, a ta vas lahko obišče povsem nepričakovano. Sploh ni pomembno na kakšen način. Morda pa ste nekoga spoznali na spletnem portalu za zmenke. Ko govorimo o zmenkih oseb za katerimi so že resna razmerja, so nemalokrat prisotni tudi otroci.

Otroci so občutljiva bitja

Ne glede na to na kateri strani so otroci (morda na obeh), se je potrebno zavedati, da gre za najbolj ranljiva bitja in verjetno najbolj prizadete, ko v družini pride do razhoda. Ni pomembno po kakšni poti je prišlo do tega, v vsakem primeru za njih to ni enostaven položaj. Seveda obstajajo tudi določene razlike v dojemanju glede na njihovo starost.

Ko pride do sveže ljubezni in novega partnerja, je potrebno vedno imeti v mislih tudi čustva otrok. Prav z mislijo nanje pa je treba graditi tudi novo razmerje, ne glede na to, kako močno sta se dve srci povezali. V upanju, da je bil razhod s prejšnjim partnerjem sporazumen in se otroci videvajo z obema, se prične grajenje nove čustvene povezave.

Brez hitenja

Najslabše kar lahko storimo v novi zvezi, kjer so prisotni tudi otroci, da novega partnerja prehitro vpeljemo v njihovo življenje. Čeprav z izkušnjami iz pretekle zveze, pa nas srce še vedno lahko ponese preko meja zdravega razuma. Presoditi je potrebno ali je zveza že dovolj resna za naslednji korak.

Otroku je potrebno o novem partnerju govoriti postopoma in z veliko mero razuma. Ni nujno, da bo novice vesel zato nikakor ne silite vanj. Vsekakor pa novega partnerja ne predstavljajte otroku dokler niste prepričani, da gre za resno zgodbo. V iskanju sorodne duše se lahko pripeti, da pride do nekaj različnih zmenkov v krajšem času, morda tudi kakšne romance, a to še ne pomeni, da korakata v resne vode.

Kaj pa kadar otroci ne sprejmejo novega partnerja?

Nova družinaNe glede na to v katerih letih so (najstniška so še posebej zahtevna), se seveda lahko zgodi, da otroci ne bodo pretirano navdušeni nad vašo idejo o novem partnerju. Še več, lahko so popolnoma proti in to seveda za vas in vašo novo zvezo predstavlja velik problem. Žal tu ni druge poti, kot otroku na miren način pojasniti, kako stvari stojijo.

Še vedno ima oba starša, ki ga imata rada in bosta za vedno del njegovega življenja, a svet odraslih je pač takšen, da se partnerji včasih razidejo. Kar je velikokrat bolje kot pa, da bi vztrajali v načetih in slabih odnosih. Bistveno je, da se zavedate svojega položaja in ga znate tudi ustrezno pojasniti.

Ste odrasla oseba in starš, ki nosi odgovornost, a ima hkrati pravico do svojega življenja. Otroku morate razložiti, da o tem odločate vi, še vedno pa to storiti na takšen način, da bo do njega spoštljiv. V vsakem primeru pa v svoje odločitve vključite tudi otroka, bodite potrpežljivi in ne zahtevajte. Če boste v novi zvezi srečni vi, bo sčasoma to sprejel tudi otrok.

Nimate otrok vaš novi partner pa?

Če ste spoznali osebo, ki vas navdušuje v vseh pogledih in so bili vsi vajini zmenki zadetek v polno, potem verjetno poznate tudi ozadje njegovega preteklega razmerja in dejstvo, da že ima otroka. Še vedno se videvate z njim kar dejansko pomeni, da vas to ne moti. Morda pa vas nekoliko obhajajo dvomi, ker niste prepričani, da se boste znali vključiti v novo vlogo.

Brez skrbi. Pogovorita se in bodita nadvse odkrita. Povejte mu za svoje morebitne dvome in strahove. Glede na to, da bosta očitno zaživela skupaj je jasno, da bosta skupaj vzgajala tudi otroka. Integracija naj bo postopna in ne vsiljiva. Otroci znajo biti zelo nezaupljivi, zato si boste morali to zaupanje še izboriti. S prijaznostjo, s tem, da boste znali prisluhniti, a tudi priznati, da niste tam zato, da bi mu ukradli mamo ali očeta.

Pisec, raziskovalec in ljubitelj vsega povezanega s spletom. Googlu pravim "stric", a me žal nima za nečaka :)

Ni komentarjev

Odgovori