Novo partnerstvo po razvezi

Ločitev po letih zakona in vse s tem povezane bolečine vplivajo na samozavest. Kljub vsem bolečinam je potrebno zaživeti znova.

ONA: Občutek strašne osamljenosti. Novo partnerstvo – GROZA! Že misel, da bi se še kdaj zvečer lepo oblekla, si v ogledalu namenila nasmeh priznanja in samozavestno stopila na ulico, je bila povsem skregana z razumom. Globoka jeza nase, ker ji podzavestni tokovi niso dali miru. Dati moškemu še eno priložnost? Kam je potrebno iti, da najdeš moškega, ki si zasluži priložnost? Cela vrsta zmedeni občutkov in vprašanj.

Mar se prave moške ne srečuje v trgovini, knjižnici, na koncertu ali pa na sejmu?
Še enkrat je skušala zamrzniti pomisleke in začela pospravljati po stanovanju. “Prestara sem za to, preveč boleče je bilo, zame je najbolje, da ostanem sama!” Katarina nima otrok, a je v njej vseeno cela gora dvomov. Za prvi zmenek po ločitvi se je odločila šele po treh letih.

Ženske z otroki pa z razmerjem pogosto čakajo, vse dokler ti ne postanejo samostojni. Menijo, da si po travmi zaradi ločitve ne zaslužijo novega stresa. Čeprav na drugi strani drži, da je odnos, ki je izpopolnjujoč za mamo, dobrodošel tudi za otroka.

Vsak tretji zakonski par se loči

shutterstock_189882911-minDrugič poročeni namreč nosijo dodatno breme ki ga prinaša nebiološko starševstvo. To, kako se krušni roditelj ujame s krušnim otrokom, je za uspešen zakon celo odločilnejše kot to, kako se bosta ujela zakonca.

Zaradi številnih prepletenih dejavnikov, ki vplivajo na dopolnjene družine, si je pred vnovičnim razmerjem treba vzeti veliko časa, da se zacelijo stare rane, da razvozlaš, zakaj ti je bila dana izkušnja prvega zakona in da temeljito razmisliš, kaj pričakuješ od življenja.

Večina ločencev dvomi vase

Po petintridesetem letu igrajo vse pomembnejšo vlogo pri navezovanju stikov spletni portali.

Glede na raziskavo je znano, da enkrat tedensko zahaja ven polovica osemnajstletnikov, medtem ko je tako družabnih samo 25 odstotkov dvaintridesetletnikov. Po petintridesetem letu igrajo vse pomembnejšo vlogo pri navezovanju stikov spletni portali. In če sklepamo po uspešnosti le-teh, lahko rečemo, da je kar precej samskih, ki verjamejo, da jih nekje čaka sorodna duša. Nekateri si upajo vsaj poskusiti, druge je preveč strah – znova razgaljati in raniti svojo dušo.

Zgodbe parov, ki so se spoznali preko spleta

Obstaja tudi tretja pot, ki pa na dolgi rok verjetno ne izpolni pričakovanj in ne zapolni praznine. Da bi zapolnili notranjo praznino, se nekateri odločijo za ‘prijateljevanje’, ki temelji zgolj na spolni privlačnosti. Stare bolečine se ne zacelijo, nasprotno, ob njih se odprejo nove, še bolj skeleče. Zlasti ženske med in po takšni zvezi velikokrat poročajo o občutkih izdanosti, prevaranosti.

Stari in novi prijatelji

iStock-684144306-minV časih, ko se soočamo z razvezo in po razvezi, je dobro imeti ob sebi prijatelje. Toda izkušnje razvezanih kažejo, da so se mnogi raje zaupali novim, kot starim prijateljem. Prijatelji, ki vedo za tvoje preteklo partnerstvo, so morda bolj zadržani do novega, čeprav skrbno premišljenega partnerskega odnosa. Sploh, če so ti prijatelji skupni z bivšim partnerjem, mnogokrat težko sočustvujejo s tabo oziroma so ljubosumni zaradi svobode, ki jo spet uživaš.

Tudi Katarina pravi, da je bilo hkrati z zakonom konec tudi prijateljstvi, ki so bili skupni. Kljub vsemu je vesela, saj ji novi znanci ponujajo toliko duhovne podpore, da so na dušo kanile prve kapljice samozavesti.
“Brez njih bi se le stežka – če sploh – odločila, da grem še kdaj ven, pa čeprav samo na kozarec vina.” Toda pri vsakem nasvetu je potrebno obdržati tudi določeno mero zadržanosti. Tisto, kar je pomagalo prijateljici, bi bilo zate morda naravnost pogubno.

Krepitev samopodobe

Z ločitvijo pridejo notranji dvomi. Samopodoba se skrha. Krepi se žalost in osamljenost. Pobeg iz tega začaranega kroga je težaven in zahteva veliko dela na sebi.

shutterstock_134915318-minDober začetek je, da na list zapišeš svoje dobre lastnosti in ga obesiš na vidno mesto. Se ti samohvala ne zdi prepričljiva? Preveri, kako te vidijo prijatelji, sorodniki, ki so bili s tabo vedno iskreni. Zapiši tudi lastnosti, ki bi jih želiš pridobili, in slabe, ki so nastale po razvezi.

Katarina je šele po ponovno razpadli zvezi (tri leta po razpadu zakona), ki je trajala le kratek čas doumela, da jo čaka ogromno dela na sebi, da bo spoštovana. Zavedla se je, da je prevečkrat rekla da le zato, da bi ugajala in ne bi bila zavrnjena.

Načrtuj svoj dan

Novih poznanstev ne moreš sklepati doma, za spuščenimi zavesami. Oditi moraš med ljudi.

Novih poznanstev ne moreš sklepati doma, na kavču ob prižganem TV ekranu. Potrebno se je zganiti, oditi med ljudi. Nihče ne pravi, da je potrebno v prvi bar in pograbiti prvega, ki ti pomežikne. Vzemi si čas za dejavnosti, za katere v prejšnjem razmerju ni bilo dovolj motivacije oziroma ti partner ni ponujal primerne spodbude. Vpiši se k športu, k meditaciji, obiskuj zanimiva predavanja. Mnogo družabnih in izobraževalnih dogodkov za samske ponujajo tudi na ona-on.com.

Preveri družabne dogodke

Težki trenutki osamljenosti

Prepričana sem, da sta za najstniško hči in tudi zame svoboda in neodvisnost pomembnejši kot vstopanje v neznane vode!” ~ Andreja.

Rojstni dnevi, prazniki, obletnice so zdaj najobčutljivejši dnevi. Opazuješ okolico in mimoidoče in vsepovsod vidiš le srečne družine. Poveži se z najbližjimi: s starši, brati in sestrami, s samskimi prijateljicami ter načrtuj skupna praznovanja. Morda spoznaš, da je posebne vrste blagoslov, če je življenje samo v tvojih rokah. Prav to številne ločence odvrne od novega razmerja.

Vzemi si čas zase

shutterstock_257168317-minTvoj zakon je morda res ‘umrl’ vendar pa ti še vedno živiš. Poskrbi za kvaliteten čas, ki ga preživiš sam/a s seboj. Delaj kar te izpopolnjuje in veseli. V družinah, kjer se eden od razvezanih staršev zelo kmalu znova poroči ali začne živeti zakonu podobno zvezo, so odnosi pogosto obremenjeni s staro nerešeno problematiko, zlasti čustveno. Zato si je po ločitvi smiselno vzeti čas in okrevati, da lahko opravimo z negativnimi čustvi.

Strokovnjaki pravijo, da oseba, ki po razpadlem zakonu ni zmožna biti sama, vsaj nekaj časa ni sposobna za zrelo zvezo. Razgibano družabno življenje resda pomaga celiti rane, vendar je pri tem treba biti na preži s tistim delom ranjene zavesti, ki bi se rada čimprej z nekom zvezala.

Pri moških je v tem ‘kritičnem’ času opazna potreba, da bi se potrdili, pri ženskah pa potreba po varnosti, občutku pripadnosti.

Morda koristni nasveti zate

Si pripravljen/a na novega partnerja in hkrati biti dobra mati ali dober oče? Ne pozabi niti na službene obveznosti! Morda pa se nameravaš potruditi in vplesti vse svoje socialne veščine, da bi spoznal/a in pridobil/a resnega, duhovno bogatega partnerja. Ob tem pa najprej razčisti svoje pretekle strahove in nejasnosti povezane s partnerstvom.

Odpusti vse stare zamere – to naredi predvsem zase in za svojo prihodnost. Preteklega razmerja je konec, zato ni smiselno, da v sebi gojiš zamere. Od partnerstva lahko pričakuješ le toliko, kolikor vanj vložiš!

Če je tvoja samopodoba resno načeta, naj ti ne bo nerodno sprejeti pomoč strokovnjaka. 

Poskrbi za svojo transformacijo. Od znotraj navzven! Najprej mora človek zaživeti sam (torej odloži slušalko, če si nameraval/a poklicati bivšega ali bivšo!).

Samo če se dobro počutiš v svoji koži, lahko sprejmeš na ramena stres, ki ga skoraj neizogibno prinaša novo razmerje.
 Kako zbližati novega člana družine z otroki (ki bodo le težko dopuščali, da bi jih očim discipliniral, čeprav drži, da je krušni oče zanje odgovoren), kako skozi težave, ki ti jih v novem razmerju utegne povzročati nekdanji partner, kako shajati z biološkimi starimi starši otrok.

Ni komentarjev