Od pričakovanj do kompromisov

Ko partnerja začenjata razmerje, imata praviloma različna pričakovanja. Zato je pomembno, da se veliko pogovarjata, sprašujeta, izmenjujeta mnenja. Več ko sprašujete, bolje je, zlasti na začetku. Zakaj?

Vir: Shutterstock

V svoji tretji knjigi Ljubezen na terapiji, vodnik do srečnega partnerstva dr. Veronika Podgoršek med drugim pravi takole: »Naklonjenost do drugega raste, kolikor več vemo drug o drugem. Kdor se tega boji, hoče z razdaljo skriti svoje slabosti. Kajti intimnost zahteva, da drug drugemu priznamo tudi strah, negotovost in dvom.«

Ob tem tudi opozarja, da prevelike razlike v stališčih nikar ne prezrimo v upanju, da bo minila. Če fant jasno pove, da noče imeti otrok, mora biti to za dekle, ki sanja o družini, znak za alarm. Dekle ne more pričakovati, da si bo fant premislil ali da ga bo prevzgojila.

Si ne bo premislil, če zanosim?

Samo ljubezen ni dovolj.

Izsiljena nosečnost še nikoli ni prinesla nič dobrega in je tudi nepoštena, tako do naših veselih pričakovanj kakor do njegovih življenjskih načrtov in ne nazadnje tudi do otroka, ki se pogosto znajde v središču besednih bojev, ko balon neizpolnjenih pričakovanj, nezadovoljstva in medsebojnega spreminjanja poči.

Pa saj se ljubiva

Samo ljubezen ni dovolj. Razlika v načinu življenja in vrednotah, ki jih partnerja prinašata v skupnost, so zelo pomembne. Treba je najti presek skupnih vrednot, sicer nas različnost lahko uniči. Ljudje se načeloma lahko spremenimo, a samo od sebe se ne zgodi nič, poleg tega pa nikoli, res nikoli ne moremo zamenjati temeljnih vrednot.

Skoraj vedno je možen kompromis

V partnerstvu je iskanje kompromisnih rešitev zelo pomembno. Kdor je vzgojen tako, da zna poskrbeti zase, da mu je z njim samim udobno in je samozavesten, ne bo vselej uveljavljal svoje volje, pač pa bo znal tudi prisluhniti in se – kdaj pa kdaj – znal tudi upogniti v korist partnerja. Tudi to je umetnost: reči samemu sebi stop in se odpreti drugemu.

V partnerstvu je iskanje kompromisnih rešitev zelo pomembno.

Greva na fuzbal?

Da do kompromisov sploh lahko pride, morata znati partnerja svoje občutke tudi deliti oziroma izreči, na primer: »Draga moja, pomembno mi je, da greš včasih z mano na nogometno tekmo.« In ko mož izrazi željo, mu žena ne odmahne z roko, češ, na fuzbal pa že ne grem, ampak reče: »Seveda, kateri dan pa si imel v mislih?«

Z ženino izjavo je mož videl, da je bil slišan in da je žena pripravljena njegovo željo uresničiti.

Torej, da bosta dva, ki se ljubita, znala shajati predvsem drug z drugim, morata znati izraziti svoje potrebe in upoštevati potrebe partnerja. Prav tako pa morata biti samostojna in obenem sposobna partnerja prositi za pomoč in oporo, ko pride do življenjskih zagat.

Veronika Podgoršek: Ljubezen na terapiji, MK, 2017. Povzeto po poglavju Pričakovanja.

ona-on-zasebni-stiki-resne-zveze-zmenki-veronika-podgorsek-Ljubezen_na_terapiji_banner_NI_600x200

NASVETI ZA PARTNERSTVO * NAGRADNA IGRA * BREZPLAČNO ČLANSTVO ONA-ON

Dr. Veronika Podgoršek je doktorirala iz družinske relacijske terapije na Univerzi v Ljubljani in se specializirala za objekt-relacijsko teorijo na Mednarodnem psihoterapevtskem inštitutu v Washingtonu v Združenih državah Amerike. Včlanjena je v Združenje zakonskih in družinskih terapevtov Slovenije in tudi združenje terapevtov na washingtonskem inštitutu. V svojem psihoterapevtskem inštitutu, ki deluje v Domžalah, izvaja individualne, partnerske in družinske terapije, ob tem pa tudi redno supervizira kolege terapevte. Z že izdanima knjigama Nezvestoba, ki je prva ponudila celostno obravnavo tega področja v Sloveniji, in strokovnejšo Nezvestoba in klinična praksa je začela pionirsko delo metodičnega obravnavanja in zdravljenja fenomena nezvestobe. Pred kratkim je pri založbi Mladinska knjiga izšla njena knjiga o odnosih Ljubezen na terapiji: Vodnik do srečnega partnerstva. Ob tem je mama treh deklic, kolumnistka, predavateljica in pogosta gostja časopisnih intervjujev, televizijskih in radijskih oddaj ter specializiranih kongresov in seminarjev.

3 Komentarji

  1. Na ona on so zenske skrajno neresne in nevljudne ce mene vprasate,ce sam lepo vprasam in napisem sporocilo nisem dobil odgovora in se mi zato zdi zelo nevljudno in brez bontona zal!!!!Tudi moski zasluzimo kancek spostovanja,sem vljuden iskren in spostujem zenske,ljubezniv a zal se sam.lp s spostovanjem

  2. Robert6, ti samo vztrajaj in ne vrzi puške v koruzo, ker rabiš samo eno tapravo žensko. Eni imajo srečo prej, drugi kasneje. Imej samo na umu, da nas je moških na portalu 10 krat več kot žensk, zato moramo biti bolj potrpežljivi in ključ do uspeha je vztrajnost ;-)…

Odgovori