Osamljenost – december

Je december mesec, ko se osamljenost občuti še bolj intenzivno?

Sami ali osamljeni? Kakšno stisko čutijo osamljeni?

Je med letom ‘biti samski’ drugače, kot decembra? Med nami je mnogo osamljenih ljudi, ki pa svojo osamljenost kar se da spretno skrivajo.

Psihologi svarijo, da v takšnem evforičnem predprazničnem času osamljeni ljudje še bolj čutijo svojo osamljenost kot sicer.

Kako se izviti iz občutka osamljenosti?

Največji problem je v tem, da se iz svoje osamljenosti ne znajo izviti, kar jih lahko pripelje do depresivnega stanja. Okoli sebe vidijo samo slabe stvari, ne marajo družbe, četudi jim jo ponudite in verjetno se ne bodo udeležili niti novoletne zabave v službi.

Če pa se je že udeležijo, se postavijo v kot in komunicirajo le s tistimi najbližjimi sodelavci, ne želijo pa navezati kontakta še s kom drugim. Običajno je treba v takšne ljudi malo vrtati z vprašanji in poizvedovanjem o njih samih, vendar pa ko si pridobijo vaše zaupanje, lahko pričakujete dobro prijateljstvo, saj boste kot njegov ali njen rešitelj iz osamljenosti.

Vendar pazite, da se pri tem ta oseba ne naveže preveč na vas same. Pomagajte mu/ji, da si najde še druge prijatelje ali pa ga/jo povabite v vaš krog prijateljev. Če se osamljena oseba preveč naveže na eno samo osebo, potem lahko prepir med njima privede do tega, da ta oseba ne bo želela zaupati nikomur več.

Osamljenim ljudem že nasmeh, pozdrav ali ponudba za kavo veliko pomeni. Polepšajte dan sodelavcu ali sodelavki s prijaznim pozdravom ali povabilom na kavo!

Ni komentarjev

Odgovori