Partnerska zveza – Ko ni vse idealno, vztrajati ali ne?

Pomlad je postregla z željo po sprehodih v dvoje, ampak kako naprej, če je najina partnerska zveza daleč od idealnega?

Vir: Shutterstock

Pomlad je prišla in ptički se ženijo. Vse začenja brsteti in cveteti. Narava se prebuja in prav tako tudi nas počasi razganja in si želimo ljubezni. Želimo si sprehodov po sončku v dvoje, morda v dišečem gozdu ali pa ob morju.

Kaj pa, če najina partnerska zveza ni tako idealna? Kaj, če se veliko kregava in sva pogosto v konfliktu? Če ne najdeva skupnih interesov in partner/ka ne želi, da bi skupaj preživljala prosti čas?

V takih situacijah se začnejo pojavljati dileme in vprašanja.

V takih situacijah se začne porajati kup vprašanj. Me še ima rad/a? Je še vredno vztrajati? Bo kdaj boljše? Ali pa se kar sami tolažimo, da so reakcije partnerja/ke takšne, ker je preobremenjen/a s službo, delom. Ima veliko skrbi in ne more doma kar preklopiti in se sprostiti. Bo že boljše! Vem, vztrajati moram, že zaradi otrok.

Za dobro partnersko zvezo je potreben odkrit pogovor in čas

Življenje nam prinaša različne preizkušnje. To, da bomo živeli brez problemov, je utopija in tudi ni namen živeti in biti na Zemlji in ne izkušati takšnih in drugačnih preizkušenj.

Pogosto pa slišim, kako se tolažijo, samo to še naredim, ta projekt še ”speljem”, potem se pa posvetim družini, partnerju, ali pa gremo na dopust. Čas teče, otroci rastejo, partnerstvo zgublja svoj čar, saj ga navdaja praznina, manjko in mogoče po vrhu še nerganje, kreganje in slaba volja.

partnerska zveza
Vir: Shutterstock

Ampak vse to ne pomeni, da je treba vreči puško v koruzo in obupati na prvi oviri. No, mogoče ni ravno prva ovira sploh, če ste v partnerstvu že več let.

Vedno obstajajo rešitve, pomembno pa je, da sta oba pripravljena iskati le-te in seveda jih tudi vpeljati v prakso in ne samo teoretično govoriti, kaj morata spremeniti.

Pomaga odkrit pogovor! Vsak od partnerjev naj pove, kaj si želi, kaj ga moti in kaj pričakuje od partnerja. Med temi “idejami” poiščita skupne točke in izhodišče, kje začeti spreminjati vajin odnos.

Je res prav, da v partnerski zvezi vztrajamo zaradi otrok?

Pomembno pa je, da ne gresta z glavo skozi zid. Definitivno ne ostajati v odnosu zaradi otrok. Če ne zmoreta lepe besede drug do drugega, če ne zmoreta ljubečega in s spoštovanjem napolnjenega odnosa, otrokom delata medvedjo uslugo.

Otroci se ne počutijo dobro, ko gledajo, kako se kregata, mogoče celo žalita drug drugega. Predvsem si želijo zadovoljne in srečne starše, saj v takem okolju tudi sami odraščajo v samozavestne in čustveno zrele mladostnike in odrasle osebe.

Partnerstvo nas mora izpopolnjevati.

Če bodo od vaju to dobili, ko ne bosta skupaj, je to vredno več, kot jima dajati napačen zgled, kako naj partnerstvo zgleda.

Tudi, če (še) ni otrok, ni vedno vredno vztrajati v odnosu. Partnerstvo nas mora izpopolnjevati. Dajati nam mora občutek varnosti, pripadnosti drug drugemu. Absolutno stvari niso same po sebi umevne, da če sta dva par, bo potekalo vse tako kot “mora”.

Partnerska zveza zahteva delo

Kot sem že govorila v prejšnjem članku, partnerski odnos je delo. Za rast in razvoj pa je potreben prispevek obeh udeležencev. Če ne gre in ne gre, si je pač potrebno naliti čistega vina in poiskati srečo drugje.

Govorim vam iz lastnih izkušenj. V partnerskem odnosu sem že dobrih enaindvajset let, od tega poročena štirinajst. Vsega je bilo, tako sončka kot dežja, oblakov in celo neviht. 😉 Odkrito priznam, da sem za veliko ”vremenskih nevšečnosti” poskrbela sama. In tukaj se zahvaljujem svojemu možu Davidu, da je bil vedno pripravljen na pogovor, da me ima rad tako kot sem in je ne glede na vse, še vedno tukaj ob meni.

Partnerska zveza zahteva delo
Vir: Shutterstock

Torej, vse se da, če je obojestranski interes. Če pa iz ene strani peša, pa je bolje zaključiti to poglavje ali celo zapreti to knjigo in odpreti novo. Saj veste, ko se zaprejo ena vrata, lahko odpremo druga, drugače je prepih.

Kaj storiti, ko pride do razhoda, bom pisala v naslednjem članku. Ostanite z mano, med tem pa me lahko kontaktirate za dodatne nasvete, če ste v dilemi kaj storiti, ali je vredno vztrajati ali ne.

Kontaktirajte me na mail: info@metapalka.si ali na tel.št.: 041 72 55 44. Več informacij lahko najdete tudi na Facebook-u: Meta Palka

Želim vam dobro odločitev in srečno življenje,

Meta

Ni komentarjev

Odgovori