Partnerski odnosi | Brez kvalitetne komunikacije bo zveza težko uspešna

Vsi se močno trudimo za prvi zmenek ter nato drugega, kaj pa potem, ko smo v resni zvezi?

partnerski odnosi

Verjetno prav vsi vemo koliko truda smo vložili v prvi zmenek, da bi bilo vse tako kot je treba. Ko pridemo do resne zveze pa se zadeve dostikrat spremenijo. Prenekatere pomembne podrobnosti imamo že samoumevno za urejene in jim nenadoma ne posvečamo več dovolj pozornosti. Sčasoma pride do pomanjkanja komunikacije, to pa vodi v težave v partnerskem odnosu.

Naj vama pogovor ne bo odveč

Vzemita si čas za medsebojno komunikacijo. Ljudje imamo vse več obveznosti, a tudi vse več izgovorov, da ne pride do pogovora. Enkrat je dovolj že kratek pogovor med jutranjo kavo pred odhodom na delo. Drugič par potrebuje le malce več piljenja določene ideje, da pride na skupno točko.

Vzemita si čas za medsebojno komunikacijo.

Dovolita drug drugemu dovolj časa za razlago svojega videnja iste plati kovanca. Skušajta razumeti nasprotujoča si stališča in priti čim bližje drug drugemu. Ne obsojajte samo zato, ker se sami ne strinjate.

Nobena tematika ni “brez zveze”

Med spoznavanjem na prvih zmenkih se navadno pogovarjamo o vsem. V vseh tematikah bi bili radi domači, dovolj razgledani in zanimivi za sogovornika. Kasneje v resni zvezi pa nam pogovor o določenih tematikah postane odveč.

Ne pomislimo, da smo na ta način morda zavedli in razočarali partnerja, ki še vedno želi govoriti o tem. Tudi nam ni všeč, če se nenadoma počutimo zapostavljene in na določena vprašanja ne dobimo več odgovora. Partnerski odnosi temeljijo na pogovoru in dvosmerni komunikaciji.

partnerski odnosi na preizkušnjiPartnerski odnosi in reševanje konfliktov

Ljudje smo si različni in prav je tako. Vsi partnerski odnosi so polni vzponov in padcev, da pa bi bilo slednjih čim manj, je potrebno znati tudi reševati konflikte.

Do teh pride zaradi različnih mnenj o isti stvari. Kaj je prav in kaj narobe? Kaj je dobro in kaj ne. Zakaj so bele zavese lepše od rjavih? Od zelo pomembnih vprašanj pa vse do, navidezno, nepomembnih. Prav vsa potrebujejo dogovor, kadar si dva nista enaka v odgovorih.

Zgodi se, da pride do prepira okoli reči, ki je na prvi pogled zelo nepomembna. Morda je prepir že predhodno tlel zaradi nečesa drugega, zdaj pa le dobil dovolj goriva, da se je povsem razplamtel. Takšne konflikte reši le odkrit pogovor in sprejemanje kompromisov.

Zgodi se, da pride do prepira okoli reči, ki je na prvi pogled zelo nepomembna.

Če vam rjave zavese prej niso bile všeč, vam tudi kasneje ne bodo. Ampak, zavese vseeno potrebujeta. Kompromis?

Ne skrivajte svojih misli in čustev

Partner ne more vedno prebrati vaših misli. Če mu ne boste zaupali svojih misli in čustev, boste imeli večkrat občutek, da ste bili spregledani. Verjemite, da je tudi na drugi strani popolnoma enako.

Prisluhnite partnerju, ko vam želi nekaj povedati. Ne poslušajte površno. Posvetite se pogovoru s partnerjem in ne begajte z mislimi sem ter tja. Kvaliteten pogovor rešuje marsikatero zagato. Dajte partnerju vedeti, da vam veliko pomeni njegovo mnenje in, da ste pripravljeni prisluhniti tudi na videz nepomembnim rečem.

Partnerski odnosi

Kdo nosi hlače v hiši?

Časi, ko je moral biti moški v vsem glavni in ženska tiho, so mimo. Partnerski odnosi temeljijo na enakopravnosti in zaupanju. Vsak naj vodi področje, na katerem je boljši, drugi pa pomaga po svojih najboljših močeh. Če je med partnerjema dovolj zaupanja in kvalitetne komunikacije, potem zanju ni nepremostljivih ovir.

Slepo strinjanje ni vedno najboljša odločitev

Morda kdo misli, da je najbolje ves čas kimati z glavo in se o vsem strinjati, a temu vendarle ni tako. Takšno obnašanje namreč sugerira na nezanimanje in razvrednotenje partnerjevih prizadevanj okoli določenega vprašanja.

Dva bosta težko vedno imela enako mnenje o vsem. Raznolikost nas bogati, uspešnost partnerske zveze pa se meri po številu uspešnih dogovorov okoli vprašanj, kjer nismo imeli enakih odgovorov.

Ni komentarjev

Odgovori