Piškotki

Ta dokument o piškotkih pojasnjuje, kako uporabljamo piškotke in podobne tehnologije, ko obiščete našo spletno stran na https://www.ona-on.com/magazin  (»spletna stran«) . Pojasnjuje, kaj so te tehnologije in zakaj jih uporabljamo, ter vaše pravice do nadzora nad našo uporabo le-teh.

V nekaterih primerih lahko uporabimo piškotke za zbiranje osebnih podatkov ali ti postanejo osebni podatki, če jih združimo z drugimi informacijami.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne podatkovne datoteke, ki se shranijo na vaš računalnik ali mobilno napravo, ko obiščete spletno mesto. Piškotke pogosto uporabljajo lastniki spletnih mest, da zagotovijo delovanje svojih spletnih mest ali da delujejo bolj učinkovito, pa tudi za zagotavljanje informacij za poročanje.

Piškotki, ki jih nastavi lastnik spletnega mesta, se imenujejo “lastni piškotki”. Piškotki, ki jih nastavijo osebe, ki niso lastnik spletnega mesta, se imenujejo “piškotki tretjih oseb”. Piškotki tretjih oseb omogočajo, da se zagotovijo funkcionalnosti na spletnem mestu ali prek njega (npr. oglaševanje, interaktivna vsebina in analitika). Ponudniki, ki nastavijo te piškotke tretjih oseb, lahko prepoznajo vaš brskalnik tako, ko ta obišče to spletno stran kot tudi, ko obišče določena druga spletna mesta.

Zakaj uporabljamo piškotke?

Piškotke uporabljamo iz več razlogov. Omogočajo nam:

  • prepoznati uporabnika in njegove nastavitve
  • prilagoditi spletno vsebino za posameznega uporabnika
  • pridobiti informacije o tem, kako uporabniki uporabljajo naše strani
  • izboljšati naše storitve in spletne strani.

Nekateri piškotki so potrebni zaradi tehničnih razlogov za delovanje našega spletnega mesta in jih imenujemo “nujno potrebni” piškotki. Drugi piškotki nam prav tako omogočajo sledenje in ciljanje interesov naših uporabnikov, da izboljšamo izkušnjo naših spletnih lastnosti. Tretje osebe strežejo piškotke prek naše spletne strani za oglaševanje, analitiko in druge namene. To je podrobneje opisano spodaj.

Kako lahko nadzorujem piškotke?

Imate pravico, da se odločite, ali boste piškotke sprejeli ali zavrnili. Svoje pravice do piškotkov lahko uveljavljate tako, da nastavite svoje nastavitve v upravitelju soglasja za piškotke. Upravitelj soglasja za piškotke vam omogoča, da izberete, katere kategorije piškotkov sprejmete ali zavrnete. Nujno potrebnih piškotkov ni mogoče zavrniti, saj so nujno potrebni za zagotavljanje storitev.

Upravitelj soglasja za piškotke je na voljo v obvestilni pasici na naši spletni strani. Če zavrnete piškotke, lahko še vedno uporabljate našo spletno stran, čeprav je vaš dostop do nekaterih funkcij in področij naše spletne strani morda omejen. Prav tako lahko nastavite ali spremenite nastavitve svojega spletnega brskalnika, da sprejmete ali zavrnete piškotke.

Posebne vrste piškotkov prve in tretjih oseb, ki se uporabljajo na našem spletnem mestu, in nameni, ki jih izvajajo, so opisani v spodnji tabeli (upoštevajte, da se določeni piškotki, ki se uporabljajo, lahko razlikujejo glede na posamezne spletne lastnosti, ki jih obiščete):

Nujno potrebni piškotki:

Ti piškotki so nujno potrebni za zagotavljanje storitev, ki so na voljo prek našega spletnega mesta, in za uporabo nekaterih njegovih funkcij, kot je dostop do varnih območij.

Ime piškotka Namen Veljavnost Ponudnik
CONTSESSID Status userja za prilagoditev prikaza vsebine v člankih. čas trajanja seje VenetiCOM

 

Analitični piškotki:

Ti piškotki zbirajo informacije, ki se uporabljajo bodisi v združeni obliki, da nam pomagajo razumeti, kako se uporablja naše spletno mesto ali kako učinkovite so naše marketinške akcije, ali da nam pomagajo prilagoditi naše spletno mesto za vas.

Ime piškotka Namen Veljavnost Ponudnik
_ga_* Vsebuje enolični identifikator, ki ga Google Analytics 4 uporablja za ugotavljanje, ali dva različna zadetka pripadata istemu uporabniku med sejami brskanja. 12 mesecev Google
_ga Vsebuje edinstven identifikator, ki ga Google Analytics uporablja za ugotavljanje, ali dva različna zadetka pripadata istemu uporabniku med sejami brskanja. 12 mesecev Google
_gid Vsebuje edinstven identifikator, ki ga Google Analytics uporablja za ugotavljanje, ali dva različna zadetka pripadata istemu uporabniku med sejami brskanja. 1 dan Google
_gat Uporablja ga Google Analytics za zmanjšanje stopnje zahtev (omejitev zbiranja podatkov na spletnih mestih z velikim prometom) minuto Google
YSC Ta piškotek nastavi video storitev YouTube na straneh z vdelanimi videoposnetki YouTube za sledenje ogledom. čas trajanja seje Google

 

Oglaševalski piškotki:

Ti piškotki se uporabljajo, da so oglasna sporočila bolj relevantna za vas. Izvajajo funkcije, kot je preprečevanje nenehnega ponovnega pojavljanja istega oglasa, zagotavljanje, da so oglasi pravilno prikazani za oglaševalce, in v nekaterih primerih izbiranje oglasov, ki temeljijo na vaših zanimanjih.

Ime piškotka Namen Veljavnost Ponudnik
VISITOR_INFO1_LIFE Nastavil YouTube in se uporablja za različne namene, vključno z analitiko in oglaševanjem. 6 mesecev Google

 

Kako lahko nadzorujem piškotke v brskalniku?

Ker se načini, s katerimi lahko zavrnete piškotke prek kontrolnikov spletnega brskalnika, razlikujejo od brskalnika do brskalnika, obiščite meni za pomoč brskalnika za več informacij. Sledijo informacije o upravljanju piškotkov v najbolj priljubljenih brskalnikih:

Kaj pa druge tehnologije sledenja?

Piškotki niso edini način prepoznavanja ali sledenja obiskovalcem spletne strani. Spletne strani v sistemu SocDate in elektronska sporočila iz sistema lahko vsebujejo transparentne datoteke s končnico gif (t.i. ‘tracking pixels’). To so majhne grafične datoteke, ki vsebujejo edinstven identifikator, ki nam omogoča, da prepoznamo, kdaj je nekdo obiskal našo spletno stran ali odprl e-pošto, vključno z njim. To nam omogoča na primer spremljanje vzorcev prometa uporabnikov z ene strani na drugem spletnem mestu, dostavo ali komunikacijo s piškotki, da razumemo, ali ste na spletno stran prišli iz spletnega oglasa, prikazanega na spletni strani tretje osebe,  za izboljšanje delovanja spletnega mesta in za merjenje uspeha kampanj za e-poštno trženje. V mnogih primerih so te tehnologije za pravilno delovanje odvisne od piškotkov, zato bo zavrnitev piškotkov poslabšala njihovo delovanje.

Kako pogosto boste posodabljali ta pravilnik o piškotkih?

Ta pravilnik o piškotkih lahko občasno posodobimo, da na primer odraža spremembe piškotkov, ki jih uporabljamo, ali zaradi drugih operativnih, pravnih ali regulativnih razlogov. Zato prosimo, da redno pregledujete to Politiko piškotkov, da boste obveščeni o naši uporabi piškotkov in povezanih tehnologij.

Kje lahko dobim dodatne informacije?

Če imate kakršna koli vprašanja o naši uporabi piškotkov ali drugih tehnologij, nam pišite na podpora@ona-on.com