Po pravega partnerja le na splet!

Več kot 160.000 Slovencev je dejavnih na enem izmed približno dvajsetih portalov za spletne zmenkarije, največji med njimi je ona-on.com. Iskanje sorodne duše je lahko dolgotrajen proces, za katerega pa ni nujno, da se konča pravljično.

Življenjske navade so se spremenile, časa je vse manj, pa še hitro teče in kar nenadoma so vsi okoli tebe v resnih zvezah, le ti si še sam in nimaš pojma, kje najti partnerja ali partnerico. Zdi se, da so pregovorno zaprti Slovenci našli rešitev – spletne strani za zmenkarije so prava uspešnica!

Dr. Tjaša Žakelj s Fakultete za družbene vede je več let pro­učevala, kdo in zakaj išče življenjskega sopotnika (sopotnico) po spletu.

Na splet z različnimi razlogi

Dejstvo je, da si še vedno želimo biti ljubljeni, spoštovani, si ustvariti družino … to je glavni raz­log spletnih zmenkarij, čeprav svoje profile oblikujejo tudi tisti, ki si želijo le nekaj vročih noči. V takšnih primerih ugotavlja Žakljeva, se lahko iskalec partnerja ali partnerke tudi zlaže, pa večinoma ne bo razkrit. Ko zapusti posteljo, začne zapuščati tudi srce ljubimca ali ljubimke in lastnosti ter vrednote niso več pomembne.

Tjaša Žakelj je strokovnjakinja s področja spletnega spoznavanja. Foto: Leon Vidic/DELO
Tjaša Žakelj je strokovnjakinja s področja spletnega spoznavanja. Foto: Leon Vidic/DELO

Drugače je pri tistih, ki si želijo resno zvezo. V iskanje po spletu so se podali, ker je to za mnoge edini prostor za spoznavanje. Delajo od jutra do večera, med prijatelji so vsi v paru, torej se je tudi izbor skrčil, zaradi selitve so pretrgali krog dolgoletnih prijateljstev, morda so razočarani v ljubezni, sveže ločeni ali ovdoveli … spletne zmenkarije pa jim ponujajo na videz neomejeno možnost iskanja, saj je samo med Slovenci več kot 160.000 takih.

Spoznavanje po internetu prinaša prednosti, slabosti in osupljiva dejstva za raziskovalce. Morebitna bodoča partnerja se lahko spoznavata počasi, če njun profil ne vsebuje fotografije, sta sprva varno anonimna. Čeprav je taka komunikacija po svoje okrnjena, po drugi strani mnogi priznavajo, da na računalniški zaslon laže izlijejo svoja najintimnejša občutja, ki jih na štiri oči še najbližjim ne bi mogli. Zato se včasih zgodi, da prvo pravo srečanje prinese tudi razočaranje, saj neke posebne kemije ali intimnosti, ki se razvije na daljavo, nenadoma ni več. Take zveze se končajo, še preden zaživijo. Po drugi strani pa predvsem ženske lažje kompenzirajo videz, če je moška podstreha pospravljena.

Ključno je ujemanje v mišljenju

Za moške je pomembna fizična privlačnost bodoče partnerice. Za ženske je pomembnejše, da se bodo lahko v razmerju samouresničile, da bo komunikacija dobro tekla.

Moškim je bolj pomembna fizična privlačnost bodoče partnerke. Vir: Shutterstock
Moškim je bolj pomembna fizična privlačnost bodoče partnerke. Vir: Shutterstock

A prenekatera zveza je uspela prav zaradi spoznavanja po internetu. Ko sta partnerja odkrila, da imata skupne interese in vrednote, je to odtehtalo morebitna odstopanja v pričakovanjih glede videza. Neka intervjuvanka je denimo izjavila, da partnerja ne bi niti opazila, če bi kje naletela nanj, ker pa ga je pred srečanjem v živo že “poznala”, je sprejela tudi njegov videz.

Prav tako je zanimivo, da internetni zmenki razmeroma hitro preidejo v prave, saj se dopisovalcem večinoma zdi škoda izgubljati preveč časa z nekom, ki bi se utegnil pokazati za napačno izbiro. Da je prehod k osebnim srečanjem res hiter, potrjuje podatek, da velja dva meseca spletne komunikacije pred prvim srečanjem za dolgo obdobje.

Odnos do spletnega spoznavanja je nemalokrat negativen, češ da spodbuja racionalno izbiro. Vendar raziskave kažejo, da po dveh letih 71 odstotkov takih razmerij še traja, anketirani pa so odgovorili, da so zvezo še poglobili. 

Vir: http://www.delo.si/druzba/panorama/internetne-zmenkarije-moskim-pomemben-videz-zenskam-komunikacija.html

Ni komentarjev

Odgovori